Delen vinden we super lief

voorlezen in de digitale tijdperk De Nationale voorleesdagen zijn begonnen. Bij de BSO stond het al groot aangegeven op een poster dat er een voorleesontbijt werd georganiseerd. Elke avond is het voorlezen een vast onderdeel van ons bed ritueel. De ene avond heb ik er overigens wel meer zin in dan de andere avond! Ik geef toe, dat ik af en toe een paar bladzijdes oversla als het me niet uitkomt. Een kus & knuffel sla ik overigens never nooit over…

Nationale voorleesdagen

Like a girl voorlezen stoppen met foppen het boekSoms is mijn batterij gewoonweg te leeg om nog een ellenlang verhaal voor te lezen voor het slapen gaan. En daar komt nog bij dat mijn zoontje andere boekjes leuk vindt dan mijn dochter. De strijd voorkom ik door het voorlezen over te slaan en gewoonweg te kletsen & knuffelen met mijn mini-me.

Soms haal ik zelfs de Ipad tevoorschijn voor een digitaal verhaaltje. Al is het handig, ik geef toe dat voorlezen honderd keer leuker en beter is. Dagelijks besteden wij er circa 10 tot 15 minuten aan en momenteel zijn Gruffalo, de gouden boekjes en K3 helemaal favoriet en worden ze tig keer herhaald.

Voorlezen met drie bandito’s

Nu Lucas zich ook voor het “samen voorlezen” begint te interesseren, ontkom ik er niet aan om het vaste prik te laten zijn. De Nationale Voorleesdagen is dus een mooi moment om ook de kleinste er vanaf nu ook bij te betrekken en breng ik het voorlezen meer bij onze kinderen onder de aandacht.

nationale voorleesdagen voorlezen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek van het jaar centraal en worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom het boek georganiseerd. Dit jaar is dat “Ssst! De tijger slaaptIn dit prentenboek willen de dieren de tijger niet wakker maken, maar de tijger ligt wel vreselijk in de weg. De kikker heeft een goed idee om dit op te lossen…. De mini-editie is voor 4,95 te koop inclusief een app waarin het boek wordt voorgelezen.

  • Speel de app online >!

Extra leuk! Het boek geldt als entreekaartje voor Burgers’ Zoo in Arnhem op 3 februari. Je kunt dan oog in oog komen te staan met de tijger in de mini-editie van “Ssst! De tijger slaapt” is Er zijn dan allerlei voorleesactiviteiten in Burgers’ Zoo waarmee deze feestelijke dagen wordt afgesloten. (actievoorwaarden)

nationale voorleesdagen voorlezen

Voorlezen maakt je leuker

Met behulp van prentenboeken leer je je kinderen om zich in te beelden hoe anderen leven. Want ‘Hoe is het om klein te zijn?’, of ‘Hoe is het om groot te zijn?’. En ‘Hoe zou het zijn om ziek te zijn?’, ‘Of straatarm?’ Het verplaatsen in een ander is nog lastig voor kinderen, maar door voor te lezen heb je het er indirect erover en beleven ze het via een mooi verhaal. Op deze manier hebben we vaak lastigere onderwerpen kunnen bespreken. Ik probeer het kinderen zoveel mogelijk mee te geven, al is het best lastig.

Activiteiten

In het gehele land worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom het prentenboek dat dit jaar centraal staat. Op de BSO is er een voorleesontbijt georganiseerd en bij Olivier op school organiseren ze ook een leuk ontbijt. vanmiddag nemen we ook even een kijkje bij de bibliotheek.

Mijn voorleesritueel

Er zijn veel boeken die ik tig keer heb moeten voorlezen, waaronder het grote piratenboek dat ik uit mijn hoofd kan voorlezen. Ook papa neemt graag de honneurs waar. Stiekem vinden ze het bij papa veel leuker, want hij maakt er een hele show van. Gekke stemmetjes, vervormingen in het verhaal, grapjes. Hij bewerkstelligt er niet mee dat ze rustiger worden, integendeel, maar het is o, zo gezellig.

Ik luister dan ook graag mee terwijl ik Lucas aan het aankleden ben in de kamer er naast. Aan mij daarna de schone taak om ze weer rustig te krijgen en daar hebben we het kleuter smoelenboekje voor en ook de GelukjesDag be-leef kalender is nog steeds een groot succes.

gelukjesdag

Zijn er bij jullie leuke activiteiten georganiseerd rondom de Nationale Voorleesdagen? Of besteed je er geen aandacht aan? Ik ben benieuwd…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Photocredits beeldmateriaal nationale voorleesdagen

 

 

 


Delen vinden we super lief