Delen vinden we super lief

Wie kent ze niet, de oh-zo-herkenbare Gouden boekjes. Eén en al nostalgie! De populaire boekjes liggen nog steeds in de winkel en nemen ons weer even mee terug naar onze eigen kinderjaren. Bij het voorlezen altijd een succes!

Little Golden Books

Het eerst Gouden Boekje komt uit Amerika. Daar werden the Little Golden books voor het eerst uitgebracht in 1942. Zo een tien jaar later, kwamen de boekjes ook naar Nederland. Het is dus niet alleen nostalgie voor mij, maar ook voor de generatie voor mij. In de kindertijd van mijn vader en moeder lagen er al gouden boekjes in de winkel.

Gouden boekjes lekker Hollands

Pietepaf het circushondje‘ was in 1953 het eerste Nederlandse Gouden Boekje. Al snel volgden er meer. Voor de Nederlandse markt hebben door de jaren heen heel wat bekende Nederlandse schrijvers meegewerkt zoals Annie M.G. Schmidt en Paulien Cornelissen. Natuurlijk kunnen bekende Nederlandse kindervriendjes niet achter blijven. Daarom bestaan er ook boekjes over niemand minder dan Nijntje en Tom Poes. ‘Hollandse helden’ uit de geschiedenis hebben eigen zilveren boekjes gekregen. Of je nou een wereldberoemde kunstenaar bent of een ‘meisje dat alleen maar witte chocola lust’, je kan zo een hoofdrol spelen in een prachtig goud boekje.

Een gouden randje

Het meest herkenbare aan de Gouden boekjes is natuurlijk het oh-zo-bekende gouden randje. Dat kan niet missen. Leuke verhaaltjes voor kinderen, voorzien van prachtige illustraties. Ik ben fan van de klassiekers, maar er is veel meer. Zo denk ik dat ons meisje wel graag het Frozen voorleesboek zou willen hebben. Ik vind het ook heel leuk dat ‘Aap en Mol’ gewoon in ons eigen Amsterdam rondlopen. Stuk voor stuk verhaaltjes en tekeningen die een gouden randje waard zijn.

Klassiekers

De boekjes nemen me eventjes helemaal mee terug naar mijn kindertijd. Bij ons thuis was ‘Het koekenmannetje’ favoriet tijdens het bedritueel. Zo leuk dat ik nu, jaren later, dit bekende verhaal voor kan lezen aan mijn eigen dochter. De verhaaltjes zijn tijdloos. Als ik rondneus tussen de titels blijft het een feest van herkenning. ‘Cornelis de neushoorn’, ‘Boudewijn de beer‘ en zo kan ik wel even doorgaan. Extra leuk vind ik de klassieke uitstraling door de kartonnen kaft en het herkenbare design.

Een klein boekje of een dikke pil

Vandaag wilde mijn meisje voorgelezen worden uit ‘Olivia‘. Weer zo een heerlijk Gouden boekje. Er komen zo veel leuke aspecten in voor, die passen bij de Gouden boekjes. Ze is lekker eigenwijs en er komen allerlei kunstvormen aan bod. Dat vind ik als kunstliefhebber natuurlijk super leuk. Zo is er voor iedereen wel een Gouden boekje dat bij je past. Behalve de kleine boekjes zijn er ook verzamelboeken. Voor Sinterklaas ligt ‘Grote Gouden Boek’ klaar. Een mooi groot boek voor heel wat avonden voorleesplezier.

Voor de allerkleinste

Ik vind het heerlijk om even helemaal te verdwijnen in een goed boek. Op vakantie ging er altijd een hele stapel mee. Nu we kleine kinderen hebben komt het er vaak niet van. Ik lees nog steeds maar tegenwoordig zijn het vooral kinderboeken voor het slapen gaan. Zelfs de kleinste, een baby van acht maanden, vindt het fijn om voorgelezen te worden. Niet dat ze het begrijpt maar het maakt haar rustig en is onderdeel van het bedritueel. Naast dat het leuk en gezellig is, is voorlezen goed voor de taalontwikkeling. Hopelijk blijven mijn meisjes ook in de toekomst genieten van een goed boek. Voorlopig vermaken we ons prima met de aller leukste Gouden boekjes. Heb jij ze ook thuis?

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief