Delen vinden we super lief

Als moeder van drie opgroeiende kinderen besef ik maar al te goed hoe belangrijk het is om hen adequaat voor te bereiden op de realiteit van het leven. Je wil er immers leuke, attente, wel-opgevoede, dankbare wezentjes van maken, die gelukkig zijn, maar niet verwend. In een wereld van overvloed en gemak, is het een uitdaging om discipline, in de positieve zin, en emotieregulatie bij die verwende belhamels van ons bij te brengen. De beste opvoeding bestaat niet, maar wel delen we onze eigen struggles om gelijkgestemden enkele handvatten te bieden.

Tips voor een opvoeding met discipline

Laten we eens kijken naar enkele concrete opvoeding tips voor ouders, die net als ik, worstelen met deze taak. Want eerlijk, ik zie genoeg verwende aapjes om me heen, waar ik onze eigen kinderen, er voor zover ik kan, van probeer te behoeden. Want met overmatig pamperen creeëren we een generatie die gewend is aan instant bevrediging en weinig veerkracht zal tonen.

landal coldenhove, landal GreenParks, camperen, veluwe, natuur, apeldoorn, Thule , opvoeding met discipline

1. Grenzen stellen in een wereld vol verleiding

suiker, ongezond, snoepgoed, opvoeding met discipline

In een tijdperk van overvloed is het belangrijk om grenzen te stellen voor onze kinderen. Dit betekent niet alleen het beperken van schermtijd, maar ook de mate van suikerrijk voedsel beperken. Door duidelijke grenzen te stellen, helpen we onze kinderen weerstand op te bouwen tegen de constante stroom van verleidingen en leren we hen waarde te hechten aan gezonde keuzes. Kinderen hebben structuur nodig om te gedijen, dus wees standvastig in het handhaven van grenzen, zelfs als het moeilijk is.

2. Het belang van verveling

In plaats van het continu vermijden van verveling, moeten we onze kinderen leren om er mee om te gaan. Juist in de momenten van verveling ontstaat ruimte voor creativiteit en zelfreflectie. Moedig je kinderen aan om nieuwe hobby’s te ontdekken, te tekenen, te lezen of gewoon buiten te spelen zonder directe prikkels. Door hen te laten ervaren dat verveling en alleen zijn niet eng is maar juist leerzaam, geven we hen de kans om hun eigen innerlijke wereld te verkennen. Bij ons duurt het vervelen vaak maar een kwartiertje en dan zie je ze snel al iets oppakken, of een creatieve oplossing hebben gevonden om de tijd door te brengen.

verveling, vervelen, kinderen, opvoeding met discipline
Verveling is geen vloek, maar een kans voor groei.

3. Emoties omarmen en reguleren

Het is verleidelijk om de emoties van onze kinderen te sussen met afleiding of materiële zaken, maar dit belemmert hun emotionele groei. Moedig je kinderen aan om hun gevoelens te uiten en biedt een luisterend oor. Leer hen strategieën om emoties te reguleren, zoals diepe ademhaling, meditatie of het opschrijven van hun gevoelens.

Door hen te helpen emoties te begrijpen en te beheersen, geven we hen de tools om veerkrachtig te zijn in het leven. Niet altijd eenvoudig als ze op de grond van de supermarkt liggen, of hun broertje of zus een schop verkopen, maar het loont om geduld te hebben, beloofd… Het opvoeden van kinderen is nog zo eenvoudig niet!

4. Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid stimuleren

In een wereld waarin alles gemakkelijk toegankelijk lijkt, is het belangrijk om onze kinderen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij te brengen. Moedig hen aan om kleine huishoudelijke taken op zich te nemen in huis, zoals het opruimen van hun kamer, of het helpen met koken (pannenkoeken bakken).

Geef hen de ruimte om fouten te maken en hieruit te leren, zodat ze een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen. Ze helpen me hier thuis al aardig met de tafel afruimen, vloer aanvegen, of de was opvouwen. Vaak met gemopper, maar iedere keer weet ik dat ik het vaker moet vragen!

rolverdeling huishoudelijke taken

5. Het belang van ‘nee’ zeggen

Als ouders moeten we onze kinderen leren dat ze niet altijd kunnen krijgen wat ze willen. Het leren accepteren van ‘nee‘ is een waardevolle les die hen voorbereidt op de realiteit van het leven. Dit betekent niet dat we streng moeten zijn, maar eerder consistent en rechtvaardig. Door hen te leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen, helpen we hen veerkrachtig te zijn en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

6. Moedig buitenactiviteiten aan

Beperk in de opvoeding van je kinderen schermtijd en moedig buitenactiviteiten aan. Laat je kinderen de natuur verkennen en stimuleer zo hun creativiteit en lichamelijke gezondheid. Een sportclub, of teamsport is ook aan te raden. Bij ons zitten ze op Hockey en de jongste op voetbal waar ze veel leren van hun teamgenootjes, het samen fietsen en het eten op de club. En na het sporten treffen ze elkaar weer in Fortnite, of Minecraft.

Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessen

Tot slot

Laten we onze kinderen een opvoeding met discipline, regelmaat en grenzen geven die ze nodig hebben om te gedijen in een wereld vol uitdagingen. Laten we ze een solide basis leggen voor hun toekomstige succes en welzijn, zowel op individueel niveau als voor onze samenleving als geheel. Er wordt momenteel veel geklaagd over de ‘luie‘ generatie waar deels een waarheid in zit. Toch geloof ik er in dat we onze kinderen hiervoor kunnen behoeden met bovenstaande tips. Het lukt me niet altijd om overal evenveel op in te zetten, maar hé, ik doe ook maar mijn best om ze goede normen en waarden en levenslessen mee te geven.

Liefs Olivette

Volg je Olivette al op Facebook |YoutubeInstagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief