Delen vinden we super lief

Kinderen aankleden, eten geven, tandenpoetsen, mezelf wakker krijgen, schooltassen klaar, kusjes geven, autosleutels zoeken…. man, man, man die ochtenden zijn hectiek pur sang. Alle ouders in het land mogen weer dag in dag uit paraat staan aan het kinderfront met de moeder management-skills. Bij het dichtslaan van de voordeur slaak ik een diepe zucht van opluchting. In stilte loop ik naar mijn auto en rijd in nog meer stilte richting mijn werk. 30 minuten alleen zijn, relaxen zonder tegen iemand hoeven praten, dat is echt heaven voor me. Af en toe heeft mijn hoofd even een mini-break nodig. Wanneer was ook alweer die nationale relax dag vraag ik me regelmatig af… 13 augustus pas…damn… tijd voor actie!

Moederschap…
als de stoom van het afgieten van de pasta je wekelijkse dosis wellness is…. Gun jezelf een Mini-break in de sauna om optimaal alleen te kunnen zijn!

Alleen zijn

agenda, alleen, planning, 2020

Zo nu en dan ben ik graag alleen en gaat ‘mijn hoofd’ op vakantie. Dan pak ik de gelegenheid om te stoppen met iets voor anderen te doen en in plaats daarvan zet ik mezelf mezelf op Nr1. want laten we wel wezen, als we honger hebben, gaat je buik knorren en weet je dat je snel moet gaan eten. Dorst is vaak crucialer want tegen de tijd dat ons lichaam naar water snakt, zijn we al uitgedroogd. Hetzelfde geldt voor de behoefte om alleen te zijn en pas op de plaats te nemen om te relaxen.

Tegen de tijd dat ik dolgraag alleen wil zijn op een onbewoond eiland, is de kans groot dat mijn energie level al nihil is en m’n empathie voor de dierbaren om me heen compleet is opgedroogd. En dus heb ik geleerd om mezelf soms op een kleine eilandje te plaatsen in complete eenzaamheid.

relax, strand, buiten
Plan jezelf zo nu en dan vrij en neem een complete relaxdag!

Waarom je alleen moet zijn

Het is een uitdaging om het rustiger aan te doen, me te vervelen, of een middag te lummelen. Laat staan om een hele relaxdag te nemen! Er komt vaak schuldgevoel bij kijken, of het idee dat er tijd verspilt wordt, of dat we iets missen. We leven in een maatschappij die maar door blijft razen en dat best op prestatie gericht is. En dat terwijl het echt goed is om je leven zo nu en dan even halt toe te roepen.

Zodra onze geest rustiger en vreugdevoller is, zullen onze daden effectiever worden.~ Dalai Lama

Me-time claimen

Het claimen van tijd voor jezelf kan onwennig voelen. Ook zijn er momenten dat ik mezelf moet verdedigen naar de buitenwereld. Toch is het van cruciaal belang om die tijd voor jezelf te nemen. Ook ik verbaas me vaak dat als ik een ochtend niets te doen heb, het al in mijn hoofd vol plan. Ook pak ik te snel mijn telefoon, laptop, of de afstandsbediening. Idioot natuurlijk want de wereld draait altijd door waarvan we ons van kunnen onttrekken.

Vanmorgen keek ik naar mijn zoontje die in alle rust een hut aan het bouwen was van de stoelen, plaids en meubels. Hij praat in zichzelf en is helemaal in zijn element. Hij geniet van zijn eigen gezelschap die we als volwassenen gaandeweg ietwat verliezen. Hij heeft de kunst van het relaxen en alleen zijn ontdekt!

creatief, buiten creativiteit van je kinderen risico's
Alleen spelen is soms heerlijk voor kleine kinderen.
Sporten is mijn me-time

De voordelen van alleen zijn en relaxen

We missen enorm veel kansen voor innerlijke groei en vernieuwing als we altijd maar naar de buitenwereld gericht zijn. Afgelopen weekenden heb ik steeds 1 dag ingepland voor mezelf om alleen te zijn en dat heeft wonderen gedaan. Zowel op creatief vlak, ik ben productiever, creatiever, maar bovenal sympathieker.

Het heeft mij als persoon gesterkt en mij een leukere moeder richting het gezin laten zijn. Dat had ik niet kunnen doen zonder de support van mijn side-kick. Mijn man support me daar sterk in en weet wanneer ik op mezelf wil zijn. Door elkaar die ruimte te bieden, houd je tegelijkertijd je relatie krachtig.

Reality check

Iedereen wordt geleefd door de waan van de dag en een volle agenda. Vaak door andere mensen, de media en door de hoge eisen van het dagelijks leven. Er is weinig ruimte voor zelfreflectie of bezinning in de hectiek. Met name bij gezinnen met jonge kinderen die midden in hun tropenjaren zitten. De zorg voor kleine kinderen is onverbiddelijk. De kleine belhamels eisen 24/7- on-demand-assistentie waar geen einde in zicht is. Daar heb je echt zo nu en dan een pauze van nodig om even alleen te zijn en op te laden.

Als we alleen zijn, ademen we dieper, zien we wat er om ons heen gebeurd, horen we meer en merken we meer op. Alleen zijn is een soort vakantie dat iedere ouder zichzelf zou moeten gunnen. Dit zijn veeleisende tijden en we eisen veel van onszelf. Maar hoe harder we pushen, hoe meer we ook tijd nodig hebben om bij te tanken

alleen, echoput apeldoorn, uitje, huwelijk

Weekendje weg

Als ik alleen ben laad ik op en voel ik me weer tot leven komen waarbij er allerlei ideeën opkomen. Dat kan als je alleen bent om bij te komen en te rusten, maar ook bij een activiteit waar je energie van krijgt. Dat is voor mij bloggen, maar ook een weekend alleen in een hotel om te tekenen, muziek te luisteren en in de sauna te duiken. Wat al deze ervaringen speciaal maakt, is dat ze niet worden afgezwakt door gesprekken of gevormd worden door de agenda van iemand anders. Gun jezelf ook jouw relaxdag!

Tips van de chef

  • Trakteer je zelf op een ‘artist date’ een reis in je eentje naar een plek die je interesseert. Dat kan een stoffenwinkel zijn, een museum, een lunchconcert of een park. Het gaat er niet om om iets te bereiken of iets te leren. Het gaat om plezier maken, in je eentje.
alleen, gezin, samen, relaxen, hectiek
  • Blijf alleen! Ga niet iets samen doen! Vaak dwaalt je aandacht toch weer weg naar gemijmer van een ander waar je op dat moment geen behoefte aan hebt. Vrienden zijn onbetaalbaar, maar dat geldt ook voor een gelegenheid om in stilte door het bos te wandelen.
  • Wees concreet naar de buitenwereld ! Als je zegt “Ik heb wat tijd voor mezelf nodig” klinkt dat zowel wanhopig als vaag. Het antwoord van mijn man op dit versleten refrein is “Ja, ik ook.” Ik heb geleerd duidelijk en praktisch te zijn: “Zaterdagmiddag ga ik van twee uur naar vijf uur naar de schoonheidsspecialiste., ik ga overigens alleen Kun je op de kinderen passen?”
alleen
  • Gun je partner ook een relaxdag. Stuur hem er ook op uit en trakteer hem op me-time. Mijn man is volkomen bereid om mij tijd voor mezelf te gunnen, zolang ik het ook o.k vindt dat hij alleen met zijn vrienden een avond erop uit gaat.
  • Steel je tijd! Iedere dag zijn er wel momenten, ettelijke minuten van je tijd die je alleen kunt bewonen. Probeer tien minuten te vroeg aan te komen voor afspraken, naar je werk te lopen, je lunch buiten mee te nemen naar een bank in het park, het avondeten te maken zonder de telefoon tegen één oor te drukken. Adem diep in, wees stil en luister naar jezelf, al is het maar voor een paar minuten. Fijne relaxdag!
alleen, echoput apeldoorn, uitje, huwelijk

En last but not least, oefening baart kunst. Een leven invullen vol levenslust is net zo waardevol als me-time. En maak je er vooral niet te druk over ‘of je wel en hoe jeme-time voor jezelf vrij maakt, want dan heb je het in the end alsnog druk. relax, en leer ontspannen, heerlijk alleen!

Hele fijne dag in je eentje, geniet er van in alle rust!! Chillse!!!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief