Delen vinden we super lief

Als je jouw kindje tot een enthousiaste lezer wilt vormen, is de allereerste tip; begin op tijd! We weten allemaal dat lezen belangrijk is. Wanneer je er nog niet van op de hoogte was voor je een kindje kreeg, dan wordt je er na de geboorte wel op geattendeerd bij het consultatiebureau. Lezen is belangrijk, zelfs voor een pasgeboren baby, wie had dat ooit gedacht! De wetenschap heeft het aan de hand van verschillende onderzoek duidelijk aangetoond. Voorlezen en lezen is goed voor de taalontwikkeling. Zelfs als ze nog in je buik zitten!

alfabet, voorlezen, leren lezen, lezen
Met de dolle avonturen van Kamiel de Kat
wordt leren lezen nog leuker! | 9789044756692 | Erwin Moser | NUR 287 | €14,95 | 128 blz | geb 20,1 x 16,9 cm | volledig in kleur

Gezellige voorleesmomentjes

Vanaf de leeftijd van drie maanden is het al mogelijk een gezellig voorleesmomentje te creëren. Natuurlijk heeft je kindje nog maar een heel beperkte concentratie. Kies daarom een boekje om samen plaatjes in te kijken. Boekjes van hard karton zijn handig voor het geval de kleine er ook even met de mond aan wil zitten.

alfabet, voorlezen, leren lezen, lezen
• Fantasierijke teksten die kinderen aanspreken
• Sfeervolle, grote illustraties ter ondersteuning van de tekst
• Grote letters en korte zinnen

Voorlezen maakt een jong kind vertrouwd met de klanken en het ritme van de taal. De klank van je stem maakt een kindje rustig. Een vast moment van de dag kan ouder en kind helpen een fijn ritueel te maken van het lezen. Vanaf tien maanden gaan korte verhaaltjes kinderen steeds meer aanspreken. Er zijn talloze boekjes verkrijgbaar voor deze leeftijd. Een grote sortering aanschaffen voor in de boekenkast is absoluut nog niet nodig. Kinderen genieten op deze leeftijd van herhaling en herkenbaarheid. Dus dagelijks een boekje van nijntje, Woezel en Pip of Kikker kijken, zal hun echt nog niet gaan vervelen!

veilig slapen baby wiegje
alfabet, voorlezen, leren lezen, lezen

Groep 2

Vanaf groep 2 is het ook belangrijk om het leren lezen meer te gaan stimuleren. Vanaf jonge leeftijd het kind hiertoe uitnodigen, stimuleert de uiteindelijke leesvaardigheid. Ook wanneer je kindje van nature niet graag met de neus in de boeken zit, zijn er tips om het leren lezen te stimuleren. Het stimuleren van de leesvaardigheid helpt je kindje aan een voorsprong in het leven.

Zo laat onderzoek zien dat bijvoorbeeld de rekenvaardigheid over het algemeen hoger zal zijn bij kinderen die op jonge leeftijd al tot lezen worden gestimuleerd. Kortom: dagelijks een fijn leesmoment creëren vanaf groep 2 is zeker de moeite waard.

Leren lezen in groep 3

En om een mijn groep 3 jongen uit te dagen om te gaan lezen is een echte uitdaging gebleken.
Ten eerste is het handig om aansprekende boekjes voor het kind beschikbaar te stellen. Dit kan een voorraad in de eigen boekenkast zijn, maar een lidmaatschap bij de bibliotheek is ook een goede optie. Voor kinderen is een lidmaatschap overigens gratis en biedt een schat aan nieuwe boeken.

Kringloopwinkels hebben ook vaak een ruimte sortering kinderboeken te koop voor een kleine prijs. Voor mijn zoon werd hierbij de kringloopwinkel een geweldig uitje. Apetrots wandelde hij als kleuter naar huis met drie boeken onder de arm en mama was nog geen euro ervoor kwijt.

kinderbijbel, voorlezen ochtendritueel, alfabet, voorlezen, leren lezen, lezen

Een andere tip is, om je kind zelf de boeken uit te laten kiezen. Hiermee sluiten de boeken vaak het beste aan bij zijn of haar interesses. Wanneer je kind zelf een boek pakt om voor te lezen of zelf door te bladeren, dan is het belangrijk dat je hiervoor een complimentje geeft. Ik heb de fout gemaakt om een boek te kopen bij de Bruna en het als cadeautje te presenteren. Hij vond het niks en raakt het boek niet eens aan. Het piratenboek uit de bieb die hij zelf heeft gekozen is daarentegen weer zijn favoriet.

lezen, voorlezen, kamielde kat, deltas
Ook op vakantie blijven we het lezen stimuleren.

Wat bij ons werkt

Toen het lezen achterbleef en er stappen gemaakt moesten worden, ben ik in de adviezen gedoken om het lezen te kunnen stimuleren. Wat zeker werkt is om het de hemel in te prijzen. Dat stimuleert een kind om volgende keer weer een boek te pakken. Voor sommige kinderen werkt het prettiger om het lezen te stimuleren met een spelelementen. Er zijn leeskaarten beschikbaar of soms wordt er een spelletje leesbingo door ouders gedaan als extra stimulans. Het meest belangrijke aspect, ook bij oudere kinderen, blijft vooral de gezelligheid die rondom het lezen hangt.

Een rustig momentje met papa of mama is voor ieder kind een stukje verwennerij, waar vaak nog jaren later met plezier op terug wordt gekeken. Wat ook heel goed bij ons werkt is de incentive. Voor elke 20 minuten lezen, mag zoonlief gamen op de Nintendo Switch, Vooral Animal Crossings is favoriet waar hij ook educatief mee bezig is. en veel moet lezen ;-D

alfabet, voorlezen, leren lezen, lezen

Kamiel de kat

Een favoriet boek is Kamiel de kat van Deltas uitgeverij. In dit fantasierijk geschreven boek lezen kinderen over de belevenissen van Kamiel de Kat. Een boek dat mijn zoontje intrigeert en er steeds bij pakt. Door te kiezen voor boeken die ze zelf leuk vinden, wordt lezen ook snel leuk. In dit boek leest hij over een kleine kat met grootse ideeën die samen met Eli de Egel, Bruno de Beer, Eef de Eekhoorn en Daan de Das grappige, spannende en hartverwarmende avonturen beleeft. Elk verhaaltje is afzonderlijk leesbaar, maar vormt samen met de overige verhalen één groot doorlopend verhaal waardoor hij blijft doorlezen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief