Delen vinden we super lief

Mommy’s to be opgelet: Hoewel een zwangerschap een prachtige ervaring kan zijn, is het geen verrassing dat er bijbehorende zwangerschapskwaaltjes om de hoek komen kijken. De huid ondergaat vooral een enorme transformatie, niet alleen je buik, maar ook andere delen van je lichaam zetten zich in voor de kleine. Of je nu net zwanger bent, al een tijdje onderweg bent of al bevallen bent, je huid verdient extra zorg gedurende deze periode.

We tippen je dan ook graag op Bio-Oil’s Huidverzorgingsolie dat ook wel het meest verkochte product tegen littekens en huidstriemen is in 11 landen. Het merk weet als geen ander hoe je je huid tijdens en na de zwangerschap kunt verzorgen. Naast het smeren zijn er nog andere manieren om typische zwangerschapskwaaltjes aan te pakken. Verloskundige Marlies Koers deelt hieronder haar tips om zwangerschapskwaaltjes te bestrijden.

Bio oil, zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes tegen gaan: 6 tips

1. Striae

Zwangerschapsstriemen zijn een veelvoorkomend probleem voor bijna elke zwangere vrouw als gevolg van de snelle rek van de huid. Meestal treden ze op in de zesde of zevende maand van de zwangerschap. De striemen zijn te herkennen aan roze/paarse strepen op de buik, borsten, dijen en soms in de liezen. Na de zwangerschap veranderen deze roze/paarse strepen in witte strepen. Hoewel ze minder opvallen, kan deze zwangerschapskwaal als zeer hinderlijk worden ervaren. Marlies heeft enkele adviezen om hiermee om te gaan:

zwangerschapskwaaltjes , bio oil

“Het allermooiste zou zijn om striae te voorkomen, alleen is dit lastig omdat de scheurtjes zich diep in de huid bevinden. Ook speelt een genetische factor mee, dus als je moeder last had van striae is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt. Toch kun je door de huid soepel te houden met een hydraterende crème of olie, goede invloed hebben op de doorbloeding van je huid. Bijvoorbeeld Bio-Oil Huidverzorgingsolie. Breng twee keer per dag met een masserende beweging aan om de huid soepel te houden en zo hopelijk scheurtjes in de huid te voorkomen.”

2. Jeukende (droge) huid

Circa 20% van alle vrouwen ervaart zwangerschapsjeuk, wat meestal geen ernstig probleem is maar wel buitengewoon onaangenaam. Wat zijn de mogelijke oplossingen? Marlies deelt haar advies: “Hoewel het voor de hand ligt, is het belangrijk om niet te veel te krabben, omdat dit de jeuk verergert. Beperk het aantal douches en baden, omdat deze de huid uitdrogen en de jeuk kunnen verergeren. Daarnaast is het raadzaam om synthetische stoffen in kleding en beddengoed te vermijden.”

zwangerschapskwaaltjes , bio oil

3. Oedeem en spataderen

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat ongeveer 40% van de vrouwen last krijgt van gezwollen enkels, voeten en handen als gevolg van vochtophoping, ook bekend als oedeem. Dit kan als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren en zelfs leiden tot spataderen als gevolg van de verhoogde druk. Marlies deelt enkele waardevolle tips om dit ongemak te verlichten.

Het is belangrijk om voldoende water te blijven drinken, regelmatig te bewegen (!) en je benen iets hoger te leggen wanneer je zit of ligt. Een populair advies van verloskundigen is het dragen van speciale kousen die de bloedstroom vanuit de benen vergemakkelijken en terug naar het hart bevorderen. Tegenwoordig zijn er voor de fashionista’s verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar.

zwangerschapskwaaltjes , bio oil

4. Pigmentvlekken

De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron kunnen pigmentcellen extra activeren. Bij (overmatige) blootstelling aan de zon kan er daardoor een zwangerschapsmasker (melasma) ontstaan. Dit herken je aan donkere pigmentvlekken op je voorhoofd, de bovenlip en de wangen.

Ook kun je nieuwe moedervlekken ontdekken, of je bestaande moedervlekken worden donkerder/dikker. Bescherm je huid daarom dagelijks tegen de zon met SPF en draag een zonnehoed. Daarnaast helpt Bio-Oil Huidverzorgingsolie de zichtbaarheid van pigmentvlekjes te verminderen. 

insmeren, zonnebrand, zwangerschapskwaaltjes , bio oil

5. Rode vlekjes

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik ook last van rode plekjes in mijn gezicht dat ook wel spinnenkopjes wordt genoemd. Marlies geeft hierover aan dat het uiteindelijk na je zwangerschap weer zal verdwijnen.

6. Keizersnede litteken

De ervaring van een bevalling kan soms anders verlopen dan verwacht of gehoopt. Ongeveer 1 op de 6 stellen ondergaat een keizersnede, gepland of ongepland. In de eerste weken na de geboorte zal de wond genezen en herstellen. Desondanks kunnen er symptomen optreden, zoals een doof/trekkend gevoel, pijn, jeuk of zwelling rond het litteken. Marlies adviseert: “Vermijd gedurende de eerste 4 tot 5 weken na de operatie het aanbrengen van enig product op de wond. Zodra het litteken van de operatie na ongeveer 6 weken goed is genezen, gesloten en droog blijft, kun je ervoor kiezen om het te verzorgen met een geschikt product, zoals een crème of olie. Hoe eerder je het litteken op de juiste manier behandelt, des te minder klachten zul je ervaren.”

Tot slot

Wist je dat de Huidverzorgingsolie van Bio-Oil de zichtbaarheid van littekens helpt te verminderen? Een klinische studie1 met 82 deelnemers toonde aan dat 82% een verbetering waarnam in de zichtbaarheid van het litteken na 4 weken. 

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief