Delen vinden we super lief

Je weet het waarschijnlijk als de dag van gisteren dat je kind voor het eerst naar de basisschool ging rond zijn vierde verjaardag. Wat was dat spannend! De eerste vier jaren van zijn leventje was hij grotendeels thuis, of misschien bij het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal om lekker met andere kinderen te spelen. Hij gaat nu naar groep 3 en een nieuwe levensfase gaat voor hem beginnen!

Groep 3

bulbby, school

In groep 1 en 2 heeft je kind ook nog mogelijkheden genoeg om te spelen met de andere kleuters. Daarnaast leert hij natuurlijk al een hoop nieuwe dingen. Maar een misschien nog wel belangrijker en spannender moment is het wanneer je kind de kleuterklassen heeft doorlopen en naar groep 3 gaat. Vanaf nu gaat je kind namelijk steeds meer leren, zoals lezen, schrijven en rekenen. Hoe kun je jezelf en je kind nou het beste voorbereiden voor deze grote stap?

vakantie, autoreis, vakantiepret
Spelenderwijs leren met de oefenblaadjes van Deltas. goed voorbereid naar groep 3!

Dit is wat je kind allemaal gaat leren in groep 3

Na de kleuterklassen mag je kind, als het goed is, doorstromen naar groep 3. Hij zal nu echt beginnen met het leren van allerlei onmisbare vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Dit zal een belangrijke basis zijn voor de rest van zijn schoolcarrière en eigenlijk ook wel voor de rest van zijn leven.

Misschien heb je met je kind al geoefend met bijvoorbeeld tellen? Of kan hij zijn eigen naam zelfs al schrijven? Wellicht heeft jouw kind dan al wel een kleine voorsprong op de rest van de klas. Er zijn natuurlijk veel verschillende dingen die jij als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind niet na de kleuterklas in het diepe wordt gegooid. In groep 3 komt er veel op hem af!

Natuurlijk kun je er door bepaalde activiteiten met je kind te doen, voor zorgen dat hij al wat voorkennis heeft en dus weet wat hem allemaal te wachten staat. Wij hebben bijvoorbeeld het alfabet al een beetje geoefend en er hangt een posterplaat op de binnenkant van de toilet deur. Ook hebben we toffe, educatieve onderleggers en kunnen ze hun namen schrijven. Echt de basis. Er staat ze nog heel veel meer te wachten.

Hoe kun je jezelf en je kind goed voorbereiden?

Al voordat je kind naar groep drie gaat, dus nog voordat hij naar de basisschool gaat of tijdens zijn kleutertijd, kun je samen met je kind oefenen met tellen. Vaak is dit van één tot en met tien en doe je dit op een spelende wijze. Wanneer je hier al vroeg mee begint, zal je kind het waarschijnlijk ook eerder oppakken en kan hij al een beetje tellen als hij in de middenbouw terecht komt.

Om de taalontwikkeling van een kind te stimuleren is voorlezen erg belangrijk. Hiermee kun je al beginnen als je kind slechts een paar weken of maanden oud is. Misschien denk je dat dit weinig zin heeft, maar door te praten tegen je kind en plaatjes aan te wijzen, pikt hij al heel veel op. Op de website van Boekstart, een initiatief van de bibliotheek, lees je meer over de voordelen van voorlezen. Als hij iets ouder is, zijn de boeken van Deltas super leuk om nieuwe woorden te leren over allerlei verschillende onderwerpen, en je kunt meteen oefenen met lezen met je kind!

Back to school

Wat verandert er verder?

Naast de nieuwe schoolvakken en vaardigheden die je kind in groep 3 zal gaan aanleren, zijn er ook enkele praktische zaken die anders kunnen gaan dan voorheen. Op sommige scholen hebben de kleuters twee middagen in de week vrij, terwijl dat in de middenbouw vaak nog maar één middag per week is.

bulbby

Daarnaast zijn de dagen misschien langer dan eerst. Als ouder moet je hier voorbereid op zijn wat betreft je eigen werktijden en eventuele buitenschoolse opvang! Waar het in de kleuterklassen misschien niet zo gebruikelijk was om je kind over te laten blijven tussen de middag, kan het in de middenbouw natuurlijk prima.

Er zal nog veel op mijn pad komen. Deze vakantie geniet ik nog even van mijn ‘kleine‘ jochie!. Ze worden zo snel groot die kleine bandito’s. Heerlijk, maar ook heb ik heimwee naar het kleine…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief