Delen vinden we super lief

dag van de leidsterTwee weken geleden lagen er twee vlaggetjes in het mandje van mijn kindjes. Of we er een mooi knutselwerk van wilden maken voor de dag van de Leidster. Elk jaar worden deze toppers, de surrogaat ouders, in het zonnetje gezet. Kinderdagverblijven, de peuterspeelzaal, gastouders en leid(st)ers hebben het verdiend om extra aandacht te krijgen.

En zijn voor en tegenstanders, want tsja “ je hebt er toch voor betaald” hoor ik bot in een facebook oproep. Ik ben van mening dat deze surrogaat ouders, want ja dat zijn ze, vaker extra aandacht verdienen. Ze zorgen immers voor onze grootste rijkdom. De vlaggetjes heb ik gekleurd, beplakt en uitgeknipt en op tijd ingeleverd. Ik ben de dag van leidster alleen op de dag zelf helemaal vergeten. Vandaag heb ik iets lekkers voor ze meegenomen, want ik waardeer ze enorm en wel hierom …..

Persoonlijk

Mijn drie kindjes zitten 2 dagen per week in de opvang. Olivier gaat nu naar school en heeft recent afscheid genomen van zijn vriendjes. Hij was er klaar voor om naar school te gaan en op de opvang hebben ze het heel liefdevol aangepakt. De andere 2 dagen hebben we oma als ‘gastouder’ die de kinderen thuis verzorgt, opvoed en bezighoudt. Wij hebben het enorm getroffen met de leidsters en oma Judith die voor de kinderen zorgen. Ik werk fulltime, net als mijn man en het gaat heel erg goed, er is balans en de kids zijn happy.surrogaat ouders

Als fulltime werkende mama ben ik noodgedwongen afhankelijk van opvang en ik realiseer me als geen ander dat deze surrogaat ouders mijn steun en toeverlaat zijn. De combinatie van crèche en opvang is voor ons ideaal. Zonder de toewijding en support van de leidsters red ik het simpelweg niet. Dan heb je natuurlijk de criticasters; dan blijf je toch gewoon thuis. Maar nee… daar schreef ik eerder deze blog over

 Gerelateerde blog; Werkende moeders zijn slechte moeders, de maatschappij windt er geen doekjes om

Toewijding

Op de crèche is het een wisselende groep leidsters, maar stuk voor stuk verzorgen ze onze kinderen met plezier en toewijding. Ze geven hun een liefdevolle basis, leren ze vallen en opstaan, springen in de bres indien nodig en staan ons bij met raad en daad in lastige situaties. Recent is mijn schoonvader overleden. De manier waarop ze dit hebben opgepakt richting de kinderen, maar ook richting ons heeft me veel gedaan. Ze inspireren me en weten me ook elke keer weer op te vrolijken met de leuke verhalen van de dag, als ik van een hectische dag net op tijd kom binnen rennen om mijn kindjes op te halen. Of die keer dat we door file veel te laat aankwamen. Het liet me inzien hoe enorm warm en betrokken deze medewerkers zijn. Chapeau voor hun geduld 😀

Chapeausurrogaat ouders op de crèche maa=ken de mooiste kunstwerken

De leid(st)ers met een passie voor het vak haal je er gelijk tussen uit. Ze nemen altijd de tijd om met ons de dag door te nemen en weten omgekeerd ook wat er bij ons thuis speelt. Zo knap met zoveel kindjes en ouders. En als ik haast heb, nemen ze zonder vooroordeel mijn kindjes aan, leiden ze hun aandacht af, zodat ik met een gerust hart naar mijn werk kan scheuren. Ze denken met me mee als ouder. Zo ook op de verjaardag van oma en papa.

Kunstwerken

Ik vroeg de leidsters of ze een mooie tekening konden maken, omdat ik het zelf niet meer kon bolwerken. De kinderen kwamen met een pracht kunstwerk thuis. Zelfs met vingerverf zijn ze in de weer gegaan waar ik thuis van gruwel, want echt alles zit er dan onder! En het meedenken met zindelijk worden, of het afleren van de speen weet ik ook echt te waarderen, chapeau gewoon! De leid(st)ers kenmerken zich door een enorme betrokkenheid en flexibiliteit. En dan heb ik het over de last die ze ons als ouders ontnemen. Wat dacht je van de ontwikkeling van je kinderen, die gaat met sprongen vooruit.

Opvoeden

Hoe krijgen ze het toch voor elkaar om alle kinderen in het gereel te krijgen, in de middag te laten slapen, de rust te bewaren, het gehuil snel te laten stoppen en ze ondertussen ook nog zoveel te leren. Ik zing zo vaak “ in de maneschijn” en“ op een grote paddenstoel” maar bij mij weten ze het nooit te onthouden. Op de crèche neemt de woordenschat een spurt en ze leren er goed met andere kinderen omgaan. En wat dacht je van de opruim skills, naast de sociale skills.

Damn, Ik weet niet wat ik zie als Olivier en Yvette zelf hun spullen bij elkaar zie zoeken voordat ze met iets anders gaan spelen. Hulde aan de leidsters! Misschien kan ik mijn echtgenoot af en toe ook even bij ze langssturen ;-D En wat ik misschien nog wel het knapste vind is dat niemand een lievelingetje heeft, en ook voor de a-sociale gruwel ouders aandacht veel tijd en geduld hebben. Want ik heb soms wat voorbij zien komen. Aso’s gewoon en sommige kinderen zou ik allang achter het behang hebben geplakt.

Asociaal

Ik het niet laten om ook even de a-socialen te belichten. Hoezo zeg je de medewerkers en andere ouders niet vriendelijk gedag, of
goedemorgen. Behandel ze met respect en maak eens een leuk praatje met de leidsters van je kinderen. Om je kinderen zo de hoek om te gooien is best Aso. Ze doen hun werk met heel veel passie en toewijding dat verdient echt respect en niet dat neerbuigende gedrag! Daarnaast kun je echt niet je kinderen altijd om 6 uur (lees sluitingstijd) je kinderen op halen en nog verwachten om een hele briefing te krijgen van hoe de dag was. Kom dan eerder! En oja last but not least, de leidsters hebben een naam en heten niet Hé…

Dag van de pedagogische medewerker

Eenmaal per jaar op de 3e donderdag van September is het de dag van de Leidster, ook wel gender neutraal: Dag van de pedagogische blij meisje op de crèche bij haar surrogaat ouders medewerker genoemd. De functiebenaming is volgens de CAO is al jaren geleden aangepast naar het neutrale “pedagogisch medewerker”. De branche wil graag meer mannen in de kinderopvang, waardoor ze hopen dat de “leid(st)er” snel niet meer gebruikt wordt. Al voldoen de haakjes ook in dit geval.

Deze feestelijk dag wordt in het land overal anders ingevuld. Afgelopen jaar maakten we met alle kinderen een bloem en kregen ze van het bestuur een mooi cadeau. Dit jaar was het een slingerlijn dat in de hal van de crèche hing. Als ouder ben je vrij om ook iets te geven aan je de surrogaat ouder. Dat kan al met een pak koekjes, of een knutselwerk. Zoals ik eerlijk heb toegegeven heb ik hier in verzaakt. Ik heb dus echt iets goed te maken de eerstvolgende crèche dag, oeps…

Surrogaat ouder

Net als moederdag en vaderdag is deze dag van de surrogaat ouders in het leven geroepen als blijk van waardering voor leid(st)ers in kinderdagverblijven. En ook gastouders en pedagogische medewerkers spelen een belangrijke taak bij de opvang en opvoeding van (onze)kinderen. Het zijn een soort van surrogaat-ouders. Het is een taak die ze meer dan serieus oppakken en waarbij de kinderen op de eerste plaats staan. Eens per jaar wordt de waardering voor deze medewerkers vormgegeven met de Dag van de Leidster. In mijn ogen meer dan verdiend. Ik denk dat ik ze zelfs zal gaan missen als deze crèche tijd voorbij is. Maar dat duurt gelukkig nog 3 jaar tot Lucas 4 wordt. Of anders gewoon een vierde kindje op de agenda zetten haha.

Wervingscampagne

In het jaar 2002 is de ‘Dag van de Leid(st)er en Gastouder’ voor het eerst gevierd. Het initiatief kwam destijds van de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang. In overleg met diverse partijen uit de kinderopvang is besloten dat leiders en leidsters een vaste dag verdienen, waarop ouders en werkgevers hun waardering kunnen onderstrepen voor de medewerkers van de kinderdagverblijven waar hun kind(eren) naartoe gaan. Op deze manier wordt ook het werk van kinderleid(st)er gepromoot. En terecht..

Ik hoop dat hetzelfde voor jullie geldt. Zijn jullie ook zo blij en trots op de leidster bij jullie op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of misschien wel jullie gastouder? En zien jullie het ook als surrogaat ouders? Ik ben benieuwd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 

 

 

 


Delen vinden we super lief