Delen vinden we super lief

hangmat hangmatgigant

Afgelopen zomer hebben we fijne weekenden gespendeerd op Camping Bakkum aan de Hollandse kust. Als je door de laantjes struint, zie je bij veel stacaravans een hangmat hangen. De één nog toffer dan de ander. Om onze eigen plek nog meer chill & zen te laten zijn, zijn we online gaan struinen voor een passend en tof exemplaar. De ‘standaard’ waarin het kan hangen hadden we al, maar lag heel sneu in de schuur. Onze tuin was simpelweg te groot voor zo’n kolossale hangmat. Op de sta-plek in Bakkum plek genoeg, top!  We zijn geslaagd en hebben een toffe, kleurrijke hangmat besteld.

Hangmat bestellen

We hebben het budget en de ruimte voor een tweepersoons exemplaar. Bij de hangmatgigant is er gekozen voor de “Tortuga Izmir”. Het heeft een ‘Ibiza look’ waar we veel uren in zullen spenderen. Online is de keuze reuze en is het lastig kiezen. We hebben gekozen voor de 2 persoonshangmat waar max. 160 kg in kan hangen. De hangmat is gemaakt is van katoen en 2m40 lang. De kinderen zullen hier fijne momenten in beleven en als ze op bed liggen, kan ik er met manlief in hangen. En zoals hier rechtsboven mijn zwager die bijna in de hangmat woont.

Groter doek

hangmat

Doordat het doek in de 2-persoons variant groter is, kun je op meerdere manieren in je hangmat liggen. Dit is wel zo praktisch en fijn met ons grote gezin. Het wordt anders een onderlinge strijd wie in de hangmat mag liggen. We hadden al een houten standaard in ons bezit en stond lange tijd in onze tuin. Toen de kinderen ons gezin verrijkten, werd de hangmat vervangen door tuinhuisjes en werd opgeslagen in onze schuur.

hangmat

Voor op de staanplaats op camping Bakkum hebben we een nieuwe, toffe hangmat besteld. De oude, vieze hangmat is vervangen en we kunnen weer chillen. We hebben overigens nog wel getwijfeld of we niet voor een hangstoel zouden gaan. Dat lijkt me ook echt heerlijk zitten als is onze variant nu wel gezellig om samen in te hangen. 

Onze keuze hangmat

Er zijn verschillend soorten en maten hangmatten te bestellen. Ook zijn er onderling veel verschillen. Ik heb op een rijtje gezet wat ik tegen kwam.

Wel of geen spreidstok?

Hoewel hangmatten van oorsprong geen spreidstokken hebben, zijn spreidstokken bij een hangmat in opkomst. Het hangt echt af van je eigen voorkeur waar je voor kiest! Ze hebben beiden zo hun eigen voordelen. In een hangmat met spreidstokken kun je recht in gaan liggen. Wel neemt de hangmat, wanneer je hem niet gebruikt, meer ruimte in dan één zonder spreidstokken. Als je weinig plek hebt, wel iets om over na te denken.

Ouchhh

hangmat

Daarnaast is een hangmat met spreidstokken in de regel wat instabieler dan één zonder. Het kan dus zomaar gebeuren dat je in slaap valt en er uit kukelt. Je ligt namelijk meer op de hangmat dan erin. Je kent ongetwijfeld de bekende hangmat filmpjes van Funniest Home Video’s. Dat zijn dan vaak hangmatten met spreidstokken. Als je er rustig op ligt, is er echter niets aan de hand!

Wij hebben gekozen voor een hangmat zonder spreidstokken vanwege de privacy. Je kunt er echt in hangen en het doek slaat om je heen als een cocon. Na gelang je meer of minder privacy wilt, kun je er schuiner of rechter in gaan liggen. Voor zonaanbidders is een hangmat met spreidstok idealer omdat je er dan meer op ligt.

Hoe lig je in een hangmat?

Om comfortabel in een hangmat te liggen en een fijne positie te krijgen, kun je het beste schuin liggen. Een veelgemaakte denkfout is dat je recht in een hangmat moet liggen. Je zult merken dat als je in hangmat zonder spreidstokken recht gaat liggen. Het doek zal volledig om je heen slaat waardoor je niets meer ziet.

Niet echt ideaal (tenzij je even heerlijk wilt slapen en niet gestoord wilt worden). Schuin liggen dus! Dit geldt overigens voor zowel voor éénpersoons als tweepersoons hangmatten. In een hangmat met spreidstokken kan je uiteraard wel recht liggen vanwege het strakke lig oppervlak.

Hangmat standaard

Niet iedereen heeft een mooie boom of plek om er eentje aan op te hangen. Een standaard is dan ideaal. Deze bestaan in alle soorten en maten. Een extra voordeel van een hangmat standaard is dat je het hele gebeuren kunt verplaatsen als je de hangmat beu bent, of als je in de schaduw wilt gaan chillen. Vooral op de camping in Bakkum ideaal. De plek is ruim, maar als er vrienden langskomen is het wel zo fijn om de ruime plek te gebruiken voor lange picknick tafels. Of als er een extra tent wordt opgezet.

Hoogte lig stand

hangmat hangmatgigant

Houd er wel rekening mee dat je zonder spreidstok in een standaard lager ligt. Als je hem aan een boom hangt kun je dit zelf bepalen. Voor ons geen probleem en juist ideaal voor de kindjes. Ze klimmen er makkelijk in en uit en kunnen er lang in hangen met hun tijdschrift, of Ipad. Maar als je slecht te been bent,  kan het lastig zijn om er in en uit te komen. Een hangmat met spreidstok wordt strakker opgehangen en heeft dit probleem niet.

Een houten hangmat standaard?

Een houten standaard ziet er super gaaf uit en daarom hadden we hier in geïnvesteerd. Je bent wel iets meer kwijt, maar dat is de investering waard. Helaas zijn de houten hangmat standaarden wel wat zwaarder en dus lastiger te verplaatsen. Dit doen we met man en macht, al heeft de standaard nu wel een fijne, rustige plek.

hangmat

Ook is het opbergen een wat grotere klus. Vandaar dat het lange tijd bij ons in de schuur lag. De standaard krijgt nu zijn eigen plekje in Bakkum en wordt in de winter gestald. Het is dan slechts 2 keer per jaar in en uit elkaar schroeven. En ach, zo moeilijk is het nu ook weer niet het duurt zo’n 10 minuten. De hangmat zelf past in een tas en is zo opgeborgen. Met spreidstok neemt het uiteraard meer plek in!

“Ik hangwat in mijn hangmat” “We hebben geen tijd voor haast!”

Happy weekend!!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief