Delen vinden we super lief

In de voorjaarsvakantie kun je een bijzondere culturele reis maken in het Spoorwegmuseum! Met Het leukste reisje van Nederland krijg je een speciaal paspoort waarmee je toegang krijgt tot 7 bijzondere bestemmingen. Iedere bestemming is een ander museum of culturele instelling waar veel te ontdekken valt! Met de 4 bandito’s stond ik al vroeg op de stoep bij het Spoorwegmuseum en voor we het wisten waren we een paar uur verder… Dit is heel leuk en de kids waren nieuwsgierig en ontzettend leergierig.

Klaar voor het leukste reisje van Nederland. Samen met Olivier, Yvette en twee vriendjes was ik er vanmorgen vroeg bij.

Paspoort Check

Dit jaar leidt het speciale paspoort je langs molens, Rembrandt, het verleden, kunststroming De Stijl, smaak en ruimtelijke ontwerpen. Je gaat ze stuk voor stuk langs en kunt er op je gemak prutsen, kneden, tekenen, knutselen en zingen.

Iedere bestemming is een interactieve ervaring op zich en is leuk voor jong én oud. Her en der schoot ik te hulp met het snijden van karton, het maken van een selfie, of het garen van hun (stok)broodje. Het was onwijs leuk en dat vertelden ze me ook luidkeels in de auto op de terugweg. Het leukste reisje van Nederland is te bezoeken van 22 februari t/m 1 maart 2020. Het is echt een aanrader. (Tip: je kunt bij de ingang lid worden van de bankgiroloterij, of doe dit vooraf en maak maandelijks kans op grote prijzen én ontvang twee gratis tickets voor het Spoorwegmuseum.)

Partners

Wie trein zegt, zegt reizen. Bij het Spoorwegmuseum kun je het hele jaar alles over de wereld van treinen ontdekken en heel veel plezier beleven. Mijn kids zullen hier voor het eerst op avontuur gaan en vallen met de neus in het boter nu er met Het leukste reisje van Nederland een extra beleving bij komt. Naast het Spoorwegmuseum doen ook verschillende andere culturele instellingen en musea mee. Ze richten allen een verrassende bestemming in zodat je het niet bij 1 locatie hoeft te houden! Leerzaam en leuk! Zo is er door het hele museum heen van alles te doen en te leren over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Prutsen met paperclips, karton vol strepen en scharen. Ze maakten stoere kunstwerken

Het leukste reisje van Nederland is een reis die tot de verbeelding spreekt en alle zintuigen prikkelt van de kinderen. Het was zo leuk om mijn dochter naar het verhaal van Rembrandt te zien luisteren. En ook de sing a long vond ze maar wat leuk.

Olivier was onder de indruk van het broodbakken met zijn vriendjes aan zijn zijde rondom het vuur. Vooral het idee dat hij zelf het graan handmatig had gemaald vond hij heel stoer. De buurjochies Lasse & Evan vonden het rondreizende treintje bere-interessant en ook werd er met secure een Mondriaan nagemaakt!

Video impressie

De deelnemende locaties zijn dit jaar: 1.Stichting De Hollandsche Molen, 2.Museum het Rembrandthuis. 3.Mauritshuis , 4.Museum de Lakenhal, 5.Rijksmuseum, 6.preHistorisch Dorp, 7.De Stijl in de stad, 8.Centraal Museum en 9.Het Nieuwe Instituut

De Bestemmingen bij ‘het leukste reisje van Nederland’

De Hollandsche Molen neemt je mee naar hét icoon van het Nederlandse landschap: de molen. Je kunt hier een bijzondere film over molens en hun molenaars bekijken op een groot scherm. De kids doken gelijk op de knutseltafel en zetten een eigen windmolen in elkaar. Van de aanwezige molenaar hoorden we hoe een molen nu precies werkt.

Bij de volgende bestemming doken we in het leven van Rembrandt van Rijn dankzij Museum het Rembrandthuis, Mauritshuis, Museum de Lakenhal en Rijksmuseum. Rembrandt was de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw en op deze bestemming werd daar divers op ingezet. Op de bestemming ‘Rembrandt’ maak je, net als Rembrandt, op speelse wijze een zelfportret via licht en een camera. Ook werd er samen aan de Nachtwacht geschilderd en naar de verhalen over het leven van Rembrandt en zijn beroemdste werken geluisterd. Bovenstaande foto’s geven een leuke impressie.

Met het PreHistorisch Dorp maak je een tijdreis van wel 2500 jaar, naar de tijd van de eerste boeren. Een tijd waarin er geen winkels waren en je alles wat je wilde hebben, zelf moest maken. Ze mochten zelf ervaren hoeveel werk het is om brood te maken. En het harde werken werd beloond met een eigen gebakken broodje boven het haardvuur.

In paviljoen De Stijl speel je met de lijnen en kleuren van de kunststroming De Stijl. Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg zijn grote namen in de abstracte kunst en waren zeer bepalend voor het kunstenaarslandschap in Nederland.

Op deze kleurrijke bestemming kun je jezelf in ‘Stijl’ fotograferen met De Stijl in de stad. Hier kun je ook de beroemde Rietveldstoel bewonderen en met magneten in de weer gaan om een eigen tof kunstwerk.

Het Spoorwegmuseum neemt je mee op reis langs verschillende eetculturen op en rond het spoor. Dit is waar we zelf naartoe gaan en waar we uiteraard een tosti eten in de stationsrestauratie. We keken onze ogen uit bij de Oriënt Express en de gedekte tafels. Eten en drinken is onlosmakelijk verbonden met het reizen per trein. Heel leuk om ontdekt te hebben.

Weet je wat prutsen is’, vroeg de medewerker van het Spoorwegmuseum aan de kids? Een ontwerp is nooit zomaar af. Het is zoeken, spelen en uitproberen. “Dat is toch gewoon knutselen”, vroeg mijn jochie wijs. Het Nieuwe Instituut laat jou al prutsend een ontwerp maken. Gezamenlijk maken we zo een origineel ‘Gesamtkunstwerk’! De kunstwerken van de kinderen waren goed in elkaar geprutst.

Bij de Eindbestemming mochten we in het Stoomtheater even helemaal de remmen losgooien en lekker meezingen met liedjes voor op reis. Mijn dochter zong en danste een kwartiertje vrolijk mee. En toen ze hiermee de laatste stempel hadden bemachtigd, waren ze maar wat blij!

Het spoorwegmuseum

Uiteraard bezoeken we ook alle andere bestemmingen in het Spoorwegmuseum zoals De Grote Ontdekking, de Vuurproef en Stalen Monsters. We hebben enorm genoten bij Het leukste reisje van Nederland dat tot stand is gekomen met dank aan de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief