Delen vinden we super lief

Wie is er niet groot geworden met hutten bouwen! Terwijl ik aan het koken ben, zijn de kinderen fanatiek creaties aan het bouwen met alle meubelstukken. De kussens worden van de bank getrokken, kleden worden er overheen gegooid en de stoelen worden erbij geschoven. Samen gaan ze helemaal op in hun fantasiewereld. Zijn jullie kinderen ook dol op hutten bouwen? Lees dan snel verder….

Hutten bouwende kids

Van hutten-bouwende-kids kan ik als moeder intens genieten. Vooral als de verkleed kleren erbij worden gehaald. Spelenderwijs ontdekken ze geheime plekken, bouwen ze er op los, gaat er veel mis en gaan ze op in hun rollenspel.

van hut naar her, huttenbouwen, bankhuttendag, duurzaam

De wetenschap achter huttenbouwen

En wist je dat het hartstikke goed is om kinderen hun vrije gang te laten gaan met hutten bouwen? Het bouwen van hutten vind zelfs zijn oorsprong in de oertijd, waar het een belangrijke overlevingsvaardigheid was. Wereldwijd worden er al op jonge leeftijd door kinderen hutten gebouwd op de meest bijzondere locaties. Het zit in de mensheid verankerd aldus huttenbouw-goeroe, essayist en onderwijzer David Sobel.

De onderzoeker heeft aan de ‘Antioch University New England’ uitgebreid onderzoek verricht naar het fenomeen ‘hutten bouwen‘ en geeft aan dat de impuls om hutten te willen bouwen, er bij kinderen al vroeg ingebakken zit. Het wordt helaas steeds veel minder gedaan. Kinderen spelen minder buiten en zijn veel achter schermpjes te vinden. Zonde natuurlijk! Vonden ook Danielle en Wilma, de twee grondleggers van Hut naar naar Her.

Voordelen van hutten bouwen

Kinderen leren ontzettend veel van het ‘in de weer te zijn’, naast dat het ontzettend leuk is om hutten te bouwen. De onafhankelijkheid en het vertrouwen wordt versterkt door onderzoekend bezig te zijn. En wat dacht je van de cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossend denken, planning en verbeeldingskracht! Je kunt je lol op als je naar huttenbouwende kinderen kijkt.

Teleurstellingen verwerken

Het gebeurde regelmatig dat een bank instortte, tot grote teleurstelling van zoonlief. Met een stoel, zitzak, hangmat en kleed werd er samen een oplossing gezocht. Doordat het fout gaat, leren ze met teleurstellingen omgaan en hebben ze tegelijkertijd veel lol. Ideaal voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals samenwerken en onderhandelen. Dat overigens niet altijd even soepeltjes verloopt. “I admit!” De vrede in huis is soms ver te zoeken.

van hut naar her, huttenbouwen, bankhuttendag, duurzaam

Na het hutten bouwen zitten ze vaak vermoeid in hun bouwwerk weg te dromen. Al deze beweging, is uiteraard ontzettend goed voor de kids. En als ze buiten bezig zijn al helemaal. Buiten spelen en hutten bouwen is gewoon ontzettend gezond.

hutten bouwen huttenbouwen weekoverzicht

Laten we hutten gaan bouwen

Als klein meisje bouwde ik dolgraag hutten bij mijn oma in de sloot, thuis in de bomen, in het park, of maakte een iglo in de sneeuw. Het werd mijn eigen wereld, ver weg van de realiteit waar ik de dienst uitmaakte. En onze kids bouwen inmiddels hutten als professionals en hadden het ook al op jonge leeftijd in de vingers. Het is als ouder wel een kwestie van loslaten en je er niet te veel mee willen bemoeien. a

van hut naar her, huttenbouwen, bankhuttendag, duurzaam

Oplossing voor anti-huttenbouw ouders

Er gebeurt dan iets magisch waarbij kinderen in hun fantasie opgaan en hun eigen kleine wereld creëren. Uiteraard moet je er wel geschikte meubels, of tuin voor hebben. Voor de categorie ‘ouders die liever niet zien dat de bank overhoop wordt gehaald’ is er overigens een ideale oplossing! Je zag ze hierboven al wel. Wij zijn namelijk fan van de boshut en boomhut van Hut naar Her.

Hutten bouwen stimuleren

Thuis zijn we er al vroeg mee begonnen. Op hun kamertje bouwden ze kleine hutten met dekentjes voor de pop. Op latere leeftijd kregen ze een tuinhuisje en werd dit uitgebouwd met bamboestokken en bladeren. Inmiddels zijn het pro’s en zie je in overstaande foto dat de leeuw op uitkijk staat, de honden de boomhut bewaken en de slangen voor boobytraps zorgen.

boomhut huttynbouwen

Hutten bouwen met ‘Van hut naar her’

Een fijne ontdekking zijn de inklapbare Dutch Design hutten van Hut Naar Her. Dit zijn ideale speelhutten (voor binnen) die bestaan uit handzame, lichte panelen. Het is daardoor eenvoudig op te bergen en tevoorschijn te toveren op het moment als ze ‘huttenbouw’ stemming hebben. We ontdekten het online en het bleef in mijn hoofd hangen. Ik zag hoe mijn bank het iedere keer te verduren heeft in de woonkamer. En toch wilde ik ook wel graag het huttenbouwen blijven stimuleren. Ik ben gezwicht een een boomhut werd besteld voor de verjaardag van zoonlief.

Instapost

Dit bericht bekijken op Instagram

De doeken, knijpers, knuffels en attributen worden erbij gehaald en zoonlief creëer zijn eigen hut variaties. In de kinderwereld is alles mogelijk en van een afstandje geniet ik al glurend van dit tafereeltje. Met de Boshut of de Boomhut als basis wordt de fantasie geprikkeld en gaat hij al spelend op avontuur. Nu nog even alleen en vanmiddag met zijn vriendjes, broertje, zusje en ook wij mogen op bezoek komen in zijn winkeltje, dierentuin, foodtruck, of toch bioscoop En extra handig: … als ik de hut zat ben in de woonkamer, kun je hem eenvoudig opbergen achter de bank #vanhutnaarher #boomhut #boshut #blogindemaak #coupdecoeur #magic #duurzaam #duurzaamspeelgoed #spelen #fantasie #liefde #creatief #boshut #variaties #huttenbouwen #bankhutten #huttenbouwers #boomhutcreaties #bolpuntcom #cadeautip #grootsucces

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

De 2 verschillende speelhutten van ‘hut naar her‘ zijn op meerdere manieren te bouwen en stimuleren het ruimtelijk inzicht op speelse wijze. De kinderen spelen op een originele manier samen en alle bovenstaande voordelen zijn van kracht. Dit is echt heel tof speelgoed dat naast duurzaam ook nog eens 100% Dutch Design is. Love It!

Boshut & Boomhut “van Hut naar Her”

Er zijn twee verschillende typen hutten verkrijgbaar waarmee je kinderen kunnen kamperen in je eigen woonkamer, of theefeestjes in kunnen geven.

Wij kozen voor de boomhut die net iets feeërieker is die zoonlief deed denken aan een echte boomhut. Uiteraard heb ik hem laten kiezen.

Schijf van vijf

Kennen jullie de schijf van 5 van Marianne de Valck? Ook dat is van toepassing op deze leuke hutten:

Schijf van vijf

Sociaal: Samen de hut (ver)bouwen en samenwerken. Samen spelen en samen opruimen. Maar ook elkaar uit de hut weren, overleggen en af en toe een woordenwisseling.
Motorisch: de hut brengt je in beweging. er wordt heel wat heen en weer gesjouwd, gebouwd en ontworpen.
Creatief: zelf bedenken hoe de je hut gaat bouwen en waar je naar toe gaat. De hut staat in het bos, van wie krijg je post? De dieren staan op de uitkijk. Vandaag is het een boomhut in de jungle, morgen een boerderij en gisteren was het een supermarkt, of een kasteel voor ridders en prinsessen. De creativiteit wordt geprikkeld.
Cognitief: nieuwe woordjes leren, dak, raam, postvakje, plankje, linker- en rechterkant, op, in en naast de hut.
Constructief: op hoeveel manieren kun je de hut bouwen? De panelen zijn stevig, licht en handzaam. Het is in een mum van tijd omgebouwd naar iets anders.

nazomer inderlijk kinderachtig

Blijven doen dus dat hutten bouwen. En de Van Hut naar Her is echt een groots succes! Als je het zat bent is het in mum van tijd opgeruimd en opgeborgen, LoveIt! Julie gaan het nog hee veel bij ons voorbij zien komen met dei kleine huttenbouwers van me.

Ook leuk om te lezen: “Vader-zoon- boomhut weekend in Kampeerbos De Simonshoek…je kunt de boom in! Papa Kay vertelt…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief