Delen vinden we super lief

Op vakantie gaan met de kinderen lijkt altijd een enorm stressvolle situatie die gelijk een hoop uitroeptekens bij je op roept. Maar op zich hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Naar een camping met de kleintjes is een ontzettend leuke bezigheid die een stukje voorbereiding vraagt. En het hoeft daarom echt niet minder leuk te zijn. In deze blog bekijken we wat handige tips en tricks zijn voor het kamperen met de kleintjes. En ook waar je precies op moet letten bij verschillende campings.

zwemles familievakantie Camping le pin parasol

It Geht Oan, we gaan kamperen

Je kan het kamperen natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen uit een kleine (eigen)tent met slaapzakken, maar ook gebruik maken van een huisje, stacaravan, of grote tent die al op de camping staat. Allereerst is het dus handig om te bekijken op welke manier je precies zou willen kamperen.

familievakantie kamperen

Leeftijd

Ook is het handig om rekening te houden met de leeftijd van de kinderen en het hier op af te stemmen. Op de camping staan met een tent en slaapzakken is natuurlijk avontuurlijk, maar met een hele kleine telg niet heel handig. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, kan het dan juist weer een stuk leuker zijn om er een avontuur van te maken in plaats van een geheel verzorgd huisje met alle luxe er op en er aan. Eigen toilet versus lopen naar een sanitaire voorziening kan ook een keuze zijn.

Wanneer je kiest voor een huisje of stacaravan, kan dit voor de aller jongste kinderen meer aanvoelen als een thuis en zullen zij hier ook sneller tevreden zijn dan wanneer dit niet het geval is.

klik Camping le pin parasol speelgoed opruim

Soort camping

Er zijn een hoop verschillende soort campings met verschillende activiteiten. Gelukkig zijn er ook een hoop campings die speciaal geschikt zijn voor kinderen en ouders met kinderen.

Op kindvriendelijke campings is het bijvoorbeeld mogelijk om extra kinderbedden of kinderstoelen bij te boeken en zijn er ook meer faciliteiten voor kinderen voor de ideale familievakantie. Zo vindt je op deze campings vaak meer activiteiten voor de kinderen, zwembaden voor kinderen en vaak ook voor peuters en baby’s en speeltuinen voor alle leeftijden. Op die manier is het makkelijker voor de kinderen om zich te vermaken en daardoor ook voor de volwassenen om misschien een beetje rust te krijgen.

familievakantie kamperen

Soort zoekt soort

Ook heb je op een speciale kindercamping vaak minder boze blikken wanneer de baby ’s nachts huilt of de kinderen vroeg wakker zijn en geluid maken. Natuurlijk wordt er verwacht dat iedereen rekening met elkaar houdt, maar wanneer er dit soort situaties voordoen waar u niets aan kunt doen, kunt u rekenen op wat meer medeleven dan bij een camping die minder geschikt is voor de kinderen. En daarnaast is het ontzettend leuk om de kinderen naar elkaar toe te zien trekken. Nu ze bij ons iets ouder zijn, spelen ze uren lang met hun camping vriendjes.

familievakantie vacansoleil vendee le pin parasol

Proberen

Een goeie tip kan zijn om, voor het echte werk begint, eens te gaan “proef kamperen”. Ga bijvoorbeeld met de tent in je eigen achtertuin eens overnachten met alles erop en er aan.. Op die manier weet je precies wat de kinderen nodig hebben bij het echte werk. De volgende stap zou dan kunnen zijn om een weekendje dicht bij huis op een camping te kamperen. Bijvoorbeeld op een camping in de buurt waar je ook weg kan wanneer je merkt dat het toch niets voor jou en het gezin is.

familievakantie vacansoleil vendee le pin parasol

Stel je voor dat één van de kinderen het ontzettend eng vindt om in een tent te slapen en je op dat moment al in Spanje bent. Wanneer je je om de hoek van jouw thuis bevindt en dit blijkt het geval te zijn, dan ben je ook zo weer thuis en is het probleem snel opgelost. Daarnaast scheelt het ook nog eens een hoop geld en stress.

Voorbereiding op het kamperen

Een ander voordeel van het “proef kamperen” is dat je weet welke spullen er allemaal nodig zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat jouw gezin het ontzettend leuk vindt om zelf te koken op de camping, in plaats van uit eten gaan, en dan is het handig als je precies weet wat je nodig hebt.

In het buitenland is het niet altijd even handig om bepaalde producten te vinden in de winkel en die kun je dan ook maar beter meteen vanuit Nederland meegenomen hebben. Al deze voorbeelden zorgen er voor dat een keertje “proef kamperen” dus helemaal geen slecht idee is. Dit hebben we zelf ook gedaan, maar dan wel bij mijn oma in de achtertuin.

familievakantie vacansoleil vendee le pin parasol

Uitstapjes en evenementen

Een andere tip is om even goed rond te neuzen welke tripjes en evenementen er allemaal in de buurt te vinden zijn. Je wilt natuurlijk niet drie uur onderweg zijn naar een uitje met de auto. Allereerst zorgt dat voor een hoop onrust bij de kinderen, wat natuurlijk weer zorgt voor een hoop onrust bij jezelf. Wanneer je op vakantie wil om een beetje rust te krijgen, is dit dan natuurlijk niet aan te raden. Je kan er dan beter voor kiezen om een camping uit te zoeken waar alle tripjes dicht bij in de buurt zijn. Het scheelt de kinderen en jou zelf tijd en een hoop stress.

familievakantie Camping le pin parasol

Wij kozen zelf voor een camping die omringd is met kastelen. Bij ons thuis gaan ze graag op in hun fantasie en de ridders, prinsessen en draken passeren vaak de revue. Vorig jaar waren ze zo blij met een bezoekje aan een kasteel, dit is voor herhaling vatbaar. Ook kijken we dit jaar meer naar leuke dorpjes in de omgeving. Met drie kids moet er echt wel voldoende te doen zijn!

kamperen

Voorzieningen op de camping

Een hoop verschillende campings hebben natuurlijk verschillende voorzieningen. Zo heb je bij de ene camping aparte douches en bij de andere een groot douchehok voor alles en iedereen. Het is met kinderen handig om goed te kijken naar de voorzieningen die handig zijn.

Het is natuurlijk fijn om te kamperen op een camping die een wasmachine heeft. (voor ons een must) Daarom kies ik vaak wel voor wat meer sterren. Maar dit is voor iedereen persoonlijk uiteraard.

Omo wasmand was

Kinderen zorgen altijd voor een hoop was en het is dan fijn om af en toe een was te kunnen draaien. Dit doen we toch wel 2 keer in een week zodat de kids genoeg schone kleding blijven hebben en vooral schone handdoeken. Ook hebben sommige campings leuke kinderactiviteiten.

Zo zijn er knutselclubjes en andere animatieprogramma’s die er voor zorgen dat ook jij en je partner eventjes aan de welverdiende rust toekomen. Hierdoor heb je wat meer tijd voor elkaar of voor jezelf, Kamperen is dan gelijk een top idee,

schoolvakantie

Andere tips

Extra kleine tips voor zijn bijvoorbeeld nog de tip om een camping te kiezen waar geen auto’s toegestaan zijn. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de kleintjes wanneer ze zelf naar de speeltuin of het zwembad toe lopen. Dit was fijn bij Camping le pin parasol, die in het midden een lange laan had en veel hofjes op de camping zelf. En ook op camping Bakkum waar we veel kamperen, zijn auto’s op beperkte tijden toegestaan. Een camping waar wij het ook enorm naar ons zin hebben gehad is Sequoia park.

  • Van te voren kun je vaak de plattegrond van de camping al zien. Kies voor de allerkleinste een lekker plekje in de schaduw, dicht bij de toiletten en douches. Je bent dan sneller bij de sanitaire voorzieningen. Ook hebben veel campings een video met drone gemaakt.
  • Maak een checklist met alles wat jullie nodig hebben en maak hem interactief door de kinderen mee te nemen in het maken van deze checklist. Op die manier begint de vakantiepret al vroeg.
  • Zorg ook voor voldoende vermaak wanneer het rot weer is. Op die manier zullen de kinderen zich ook dan niet vervelen en heb jij niet de hele dag huilende kinderen in de tent zitten.

Tot slot

Mocht je graag willen kamperen op een camping en op zoek zijn naar een leuke kampeervakantie dan kun je dus absoluut ook met kinderen kamperen. Denk er aan dat het misschien niets meer voorbereiding kan vragen dan een vakantie zonder kinderen, maar dat is het natuurlijk meer dan waard. Er zijn veel campings die kindvriendelijk zijn en dus helemaal geschikt zijn voor een familievakantie.

Succes met het uitzoeken!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief