Delen vinden we super lief

We zijn bezig met de plannen voor de vakantie aankomend jaar en we gaan weer graag richting Frankrijk, of Italië! Voor kleintjes is kamperen in Frankrijk, of in het heerlijke Italië de ultieme vakantie, dat uiteraard wat voorbereiding en huiswerk van je vraagt. In dit blog geven we je handige tips en tricks die het kamperen met de kleintjes vereenvoudigen. Daarnaast bespreken we waar je precies op moet letten bij verschillende campings in Frankrijk, of als je een camping in Italië gaat aandoen.

zwemles familievakantie Camping le pin parasol
Elke dag opstaan en je afvragen welk avontuur je vandaag weer gaat beleven? Ga kamperen en je kunt je lol op!

1. We gaan kamperen, maar hoe

Je kan het kamperen natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen uit een kleine (eigen)tent met slaapzakken, maar ook gebruik maken van een huisje, stacaravan, of een grote tent die al op de camping staat. Allereerst is het dus handig om te bekijken op welke manier je precies zou willen kamperen.

Voor mij is het een uitgelezen zaak en ik ga voor gemak en comfort. Vakantie is het uitgelezen moment om wakker te worden met het Franse ochtendzonnetje dat op je caravan, of tent schijnt, het liefst met een boek in mijn handen. Een kant en klare tent, of caravan voldoet dan ook geheel aan mijn wensen. De kinderen laten we croissants halen en zelf zit ik met mijn kopje koffie te genieten van de zonnestralen. Op vakantie is de agenda leeg en hoeven we ons enkel druk te maken om hoe laat we gaan zwemmen en of we wel voldoende zonnebrand crème mee hebben. Frankrijk, here we come…

familievakantie kamperen
Terwijl ik geniet van dit uitzicht, kabbelen mijn laatste kopzorgen met de stroming mee, ver weg de Franse heuvels in

2. Leeftijd

Ook is het handig om rekening te houden met de leeftijd van de kinderen en om de bestemming hier op af te stemmen. Een grote camping met tig zwembaden is leuk, maar met kleine kinderen niet heel nodig. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, kan het dan juist weer een stuk leuker zijn om veel reuring te hebben. Je zult zien dat elke camping iets te bieden heeft voor jouw specifieke wensen. Zo vind je altijd een camping met rivier, zwembad, of voorzieningen die precies voldoet aan jouw vakantiewensen. 

Wanneer je kiest voor een huisje of stacaravan, kan dit voor de aller jongste kinderen meer aanvoelen als een thuis en zullen zij hier ook sneller tevreden zijn. Als de kinderen blij zijn, geldt dat ook al snel voor de ouders en kun je heerlijk in een boek duiken terwijl de kinderen de camping onveilig maken.

klik Camping le pin parasol speelgoed opruim

3. Soort camping

Er zijn veel verschillende campings met een eigen specialiteit. Gelukkig zijn er ook een hoop campings die speciaal geschikt zijn voor kinderen en ouders met kinderen.

Op kindvriendelijke campings is het bijvoorbeeld mogelijk om extra kinderbedden of kinderstoelen bij te boeken en zijn er ook meer faciliteiten voor kinderen voor de ideale familievakantie. Zo vindt je op deze campings vaak meer activiteiten voor de kinderen, zwembaden voor kinderen en vaak ook voor peuters en baby’s en speeltuinen voor alle leeftijden. Op die manier is het makkelijker voor de kinderen om zich te vermaken en daardoor ook voor de volwassenen om misschien een beetje rust te krijgen.

familievakantie kamperen

4. Soort zoekt soort

Ook heb je op een speciale kindercamping vaak minder boze blikken wanneer de baby ’s nachts huilt of de kinderen vroeg wakker zijn en geluid maken. Natuurlijk wordt er verwacht dat iedereen rekening met elkaar houdt, maar je kunt zeker rekenen op wat meer medeleven dan bij een camping die minder geschikt is voor kinderen. En daarnaast is het ontzettend leuk om de kinderen naar elkaar toe te zien trekken. Nu ze bij ons iets ouder zijn, spelen ze uren lang met hun camping vriendjes.

5. Proberen

Een goeie tip kan zijn om, voor het echte werk begint, eens te gaan “proef kamperen”. Ga bijvoorbeeld met de tent in je eigen achtertuin-camping overnachten. Op die manier weet je precies wat de kinderen nodig hebben bij het echte werk. De volgende stap zou dan kunnen zijn om een weekendje dicht bij huis op een camping te kamperen. Bijvoorbeeld op een camping in de buurt waar je ook weg kan wanneer je merkt dat het toch niets voor jou en het gezin is. Vacansoleil heeft overigens topcampings in Nederland en Belgie in het aanbod om het je nog gemakkelijker te maken.

familievakantie vacansoleil vendee le pin parasol, Kamperen met kinderen

6. Voorbereiding op het kamperen

Een ander voordeel van het “proef kamperen” is dat je weet welke spullen er allemaal nodig zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat jouw gezin het ontzettend leuk vindt om zelf te koken op de camping, in plaats van uit eten gaan.

In het buitenland is het niet altijd even handig om bepaalde producten te vinden in de winkel en die kun je dan ook maar beter meteen vanuit Nederland meegenomen hebben. Al deze voorbeelden zorgen er voor dat een keertje “proef kamperen” dus helemaal geen slecht idee is. Dit hebben we zelf ook gedaan, maar dan wel bij mijn oma in de achtertuin.

familievakantie, vacansoleil, vendee , le pin parasol, Kamperen met kinderen: hel, of paradijs?

7. Uitstapjes en evenementen

Een andere tip is om even goed rond te neuzen welke tripjes en evenementen er allemaal in de buurt te vinden zijn. Je wilt natuurlijk niet drie uur onderweg zijn naar een uitje met de auto. Allereerst zorgt dat voor een hoop onrust bij de kinderen, wat natuurlijk weer zorgt voor een hoop onrust bij jezelf. Wanneer je op vakantie wil om een beetje rust te krijgen, is dit dan natuurlijk niet aan te raden. Je kan er dan beter voor kiezen om een camping uit te zoeken waar alle tripjes dicht bij in de buurt zijn. Het scheelt veel tijd en een hoop stress.

familievakantie Camping le pin parasol, Kamperen met kinderen: hel, of paradijs?

Wij kozen zelf voor een camping omringd met kastelen. Bij ons thuis gaan ze graag op in hun fantasie en de ridders, prinsessen en draken passeren vaak de revue. Vorig jaar waren ze zo blij met een bezoekje aan een kasteel in Frankrijk dat dit voor herhaling vatbaar is. Ook kijken we dit jaar meer naar leuke dorpjes in de omgeving. Met drie kids moet er echt wel voldoende te doen zijn!

kamperen, Kamperen met kinderen: hel, of paradijs?
Hij had geen zin in slapen

8. Voorzieningen op de camping

Een hoop verschillende campings hebben natuurlijk verschillende voorzieningen. Zo heb je bij de ene camping aparte douches en bij de andere een groot douchehok. Het is met kinderen handig om goed te bepalen wat je nodig hebt qua voorzieningen..

Het is natuurlijk ook fijn om te kamperen op een camping die een wasmachine heeft. (voor ons een must) Daarom kies ik vaak wel voor wat meer sterren. Maar dit is voor iedereen persoonlijk uiteraard.

Omo wasmand was, Kamperen met kinderen: hel, of paradijs?

Kinderen zorgen altijd voor een grote berg vuile was en het is dan fijn om af en toe een was te kunnen draaien. Dit doen we toch wel 2 keer in een week zodat de kids genoeg schone kleding blijven hebben en vooral schone handdoeken. Ook hebben sommige campings leuke kinderactiviteiten.

Ook zijn er op vrijwel alle campings knutselclubjes en andere animatieprogramma’s die er voor zorgen dat ook jij en je partner eventjes aan de welverdiende rust toekomen. Hierdoor heb je wat meer tijd voor elkaar of voor jezelf, Kamperen is dan gelijk een top idee,

9. Extra tips

Extra tips bij de keuze van jouw favoriete camping is het parkeerbeleid van een camping. Op een autoluwe camping hoeft je je geen zorgen te maken over de kleintjes wanneer ze zelf naar de speeltuin, of het zwembad toe lopen. Dit was fijn bij Camping le pin parasol, die in het midden een lange laan had en veel hofjes op de camping zelf. En ook op diverse Italiaanse campings, zijn auto’s op beperkte tijden toegestaan. Een camping waar wij het ook enorm naar ons zin hebben gehad is Sequoia park waar wij een stacaravan huurden bij Vacansoleil.

  • Van te voren kun je vaak de plattegrond van de camping al zien. Kies voor de allerkleinste een lekker plekje in de schaduw, dicht bij de toiletten en douches. Je bent dan sneller bij de sanitaire voorzieningen. Ook hebben veel campings een video met drone gemaakt.
  • Maak een checklist met alles wat jullie nodig hebben en maak hem interactief door de kinderen mee te nemen in het maken van deze checklist. Op die manier begint de vakantiepret al vroeg.
  • Zorg ook voor voldoende vermaak wanneer het slecht weer is. Op die manier zullen de kinderen zich ook dan niet vervelen en heb jij niet de hele dag huilende kinderen in de tent zitten.

Tot slot

Mocht je graag willen kamperen op een camping en op zoek zijn naar een leuke kampeervakantie in Frankrijk of Italië ga dan zeker met je kinderen! Het vraagt misschien iets meer voorbereiding dan een vakantie zonder kinderen, maar met een accommodatie via Vacansoleil ben je van alle gemakken voorzien. Er zijn veel campings die kindvriendelijk zijn en zeer geschikt zijn voor een familievakantie.

Succes met het uitzoeken!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief