Delen vinden we super lief

Oppastarief
De beste ‘oppas’ is natuurlijk papa,

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor stijgende oppas tarieven. Het huidige uurloon van de oppas is in Nederland gemiddeld €7,40. Daarmee is Noord-Holland koploper met maar liefst €9,21 per uur. Ik wist niet wat ik las in het persbericht!

Op die manier zou een avondje uit met manlief wel extreem in de papieren lopen en loont het niet meer om te gaan wwerken. Overigens betaal ik met liefde opvang en oppas omdat je er niet aan ontkomt, maar waar is de 4 gulden per uur gebleven uit mijn tijd? Wat was ik gelukkig met 20 gulden na een avond oppassen in mijn middelbare school tijd! Er is overigens wel een sterk verschil tussen de randstad en minstverdienende provincie van maar liefst 25-40%. .

De genoemde resultaten komen uit data van bijna 176.000 Nederlandse oppassers op Sitly Dit is een internationaal platform met meer dan 1,5 miljoen gebruikers in 9 landen dat ouders met oppassers verbindt.

Stijgers en dalers

Oppastarief, oppassen, opvang

De grootste stijger ten opzichte van vorig jaar is Zeeland, die van €5,75 naar €6,80 per uur ging. Zeeland wordt op de voet gevolgd door Drenthe en Gelderland. Ondanks deze stijging is het uurloon in Zeeland en Drenthe nog steeds een stuk lager dan het oppastarief in de provincies in de randstad. Mijn zusje heeft dus nog extra voordelen met het vertrek richting het Oosten!

Het verschil tussen de provincies met het hoogste en laagste uurloon is wel afgenomen: eerder was dat €3,37, nu is het verschil €2,66. Het zijn dus geen extreme verschillen, al kan het aantikken op een avondje van 6-7 uur een verhoogd oppastarief te moeten betalen!

Top 3

Oppastarief, oppassen, opvang
Kinderen, kosten je een vermogen

Een oppas verdient in Noord-Holland het meest met een uurloon van €9,21, Zuid-Holland heette en tarief van €8,48 en Utrecht ligt lager met €8,08. Het verschil heeft vooral te maken met een krapte op de oppasmarkt waardoor het aantal geschikte en beschikbare oppasser lager ligt. Waar een avondje uit nog niet extreem in de portemonnee gevoeld wordt, is Zeeland €6,80, Drenthe €6,80 en Overijssel €6,55.

Factoren

Vandaagdedag is het makkelijker om aan een bijbaan te komen door de groeiende arbeidsmarkt en de vergrijzing. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het aantal vacatures door naar 88 per 100 werklozen, berekende het CBS.

Alleen in Amsterdam bijvoorbeeld is er een groot tekort aan horeca personeel waardoor zaken soms moeten sluiten. Volgens het UWV zijn er in de regio Amsterdam 510 vacatures in de bediening. Het werk als oppas concurreert dan ook sterk met andere bijbanen dat de tarieven sterk onder druk zet.

En door de stijgende werkgelegenheid is er ook meer vraag naar opvang. Ik merk het bij ons op de crèche waar de wachttijd is opgelopen met enkele maanden. Als je geen plek hebt dan ga je zoeken naar alternatieven en een informele opvang zoals een vaste oppas.

Persoonlijk

Toen ik zelf weer werk had gevonden na een korte sabbatical tijdens en na de zwangerschap van ons eerste kindje, bleek dat de wachtlijst bij de kinderopvang lang was. We hadden niet gelijk plek, terwijl ik wel al mijn droombaan gevonden had. Daardoor moesten we op zoek naar een andere oplossing voor onze kinderen.

Hogere kosten

Niet alleen de schaarste van oppassers op de arbeidsmarkt zorgt voor een hoger tarief. Sinds januari 2019 zijn de kosten voor formele opvang ook hoger geworden (BKR-monitor). Er zijn nieuwe regels omtrent de begeleider-kind verhouding waardoor de wachtlijsten nog verder oplopen met gemiddeld meer dan een jaar. Dit is ook wel de reden dat veel ouders een andere oplossing proberen te vinden om hun kind ergens onder te brengen.

Nederland versus Europa

Zowel in Italië als Spanje is sinds 2015 een constante stijging te zien in de oppastarieven. Het gemiddelde uurloon ligt daar op €8,06 (Italië) en €8,70 (Spanje), dat is tussen de 10-18% hoger dan in Nederland. Dat is best opmerkelijk, omdat de Nederlandse lonen gemiddeld een paar honderd euro hoger liggen dan in de genoemde landen. Nieuwsgierig naar de kosten bij jullie? Hier kun je het oppastarief berekenen.

.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief