Delen vinden we super lief

voeding zwangerschap wat mag je eten

Ik wordt echt gelukkig van kazen die zelf van je bord af lopen. Kazen waarvan de geur je al van mijlenver tegemoet komt of heerlijke blauwe schimmelkazen. Kazen die de heerlijkste smaaksensaties teweeg brengen en tsja dat zijn over het algemeen rauwmelkse kazen…. Je walgt ervan, of het water loopt je in de mond. Ik hoor bij de laatste categorie. mar wat mag je wel en wat niet eten tijdens je zwangerschap?

Een broodje haring, mag je dat?

haring wat mag je eten als je zwanger bent

Aan het begin van mijn zwangerschap nam mijn man een nieuwe haring mee van de visboer. Heerlijk! Ik kon niet wachten!. Er werden snel zachte bolletjes gehaald terwijl ik nog bijtijds riep “check jij even op internet of ik dat wel mag!”. Ik meende me namelijk te herinneren dat haring als één van de weinige rauwe vissoorten wel gegeten mocht worden omdat het zo super vers is. Nou, dat artikel was nergens meer terug te vinden. Online kon ik enkel terug vinden ‘geen rauwe vis, dus ook geen haring!

MAAAR gelukkig als je het goed doorverwarmd mag je dat wel….. Getverderrie! Ik ga dat heerlijk visje toch niet in de pan gooien! Gewoon uit het vuistje met wat uitjes of lekker op een zacht bolletje. Daar zat ik dus met mijn broodje knakworst terwijl manlief twee heerlijke harinkjes naar binnen werkte.

Culinaire Geneugten Des Levens

haring wat mag je eten als je zwanger bent kaas

Ach ja, het is maar tijdelijk. En voor het goede doel. Maar ik moet zeggen dat “de lijst dingen die je niet mag eten als je zwanger bent, sterk overeenkomt met de lijst der geneugten des leven op culinair gebied”. Biefstuk zo rood mogelijk, zodat het net niet meer koud is, wegloopkazen, sushi, oesters met een glas bubbels ernaast …. Oké, nu we het toch over bubbels hebben laat ik het eens over drank hebben. Ik mag mezelf wel een levensgenieter noemen, een echte Bourgondiër. Wat is er nou lekkerder dan een goed glas wijn bij een goede maaltijd? Een koud pilsje in de zomer op het terras of juist een stevig biertje als het buiten koud is.

Toch maar even niet

Eigenlijk is het lijstje producten dat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap in één zin samen te vatten. Geen rauw vlees, vis, kaas en eieren en natuurlijk even geen alcohol. Als je alles maar goed bakt, kookt en stooft mag zo goed als alles. Alleen jammer dat dat voor de smaak van sommige producten niet echt ten goede komt. De volgende dingen heb ik afgelopen maanden laten staan:

 • Rauw vlees zoals half doorbakken biefstuk, carpaccio en filet americain. Maar ook gedroogd vleeswaar als parmaham of chorizo. Gelukkig kan je het wel op je pizza gooien of chorizo meebakken voor door een lekkere Spaanse maaltijd. Als het maar goed verwarmd wordt.
 • Rauwe vis. Helaas even geen sushi met rauwe vis, coquilles en garnalen. Over haring lees je soms dat het mag omdat het super vers is. Het leek mij verstandiger om ook de haring maar even bij de visboer in het schap te laten. De gerookte zalm en paling tijdens het kerstdiner heb ik maar doorgeschoven naar mijn kleine nichtjes. Zij blij en het kleine meisje in mijn buik ook.
 • Roofvis zoals verse tonijn, zwaardvis en koningsmakreel bevat een grote hoeveelheid kwik en dioxines wat niet goed is voor de ontwikkeling van je kindje.
  haring wat mag je eten als je zwanger bent
 • In leverproducten zit veel vitamine A wat kan zorgen voor geboorteafwijkingen. Een klein beetje mag je zeker, maar zeker niet te veel. Ik heb nooit meer dan eens per week een boterham met paté gegeten.
 • Rauwe eieren. Klinkt niet heel lekker, maar zelfgemaakte mayonaise of verwerkt in een toetje zoals tiramisu kan dan wel weer heel lekker zijn. Het gevaar van rauwe eieren is de kans op salmonellabesmetting. Hier kan je als zwangere vrouw erg ziek van worden. Voor je ongeboren baby vormt het geen direct gevaar.
 • Rauwe melk. Supermarkt melk is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en mag je zeker drinken. Anders is het met rauwmelkse kaas. ☹ Helaas mag je even geen wegloop kaasjes zonder eerst op de verpakking te hebben gekeken. Als er ‘au lait cru’ op staat, even wachten met kopen totdat de kleine er is.
 • Alcohol is echt slecht voor je ongeboren kindje. Het kan lijden tot groeiachterstand, concentratieproblemen of nog erger. Dus sla dat wijntje maar even over. uiteraard geldt dat ook voor roken
  haring wat mag je eten als je zwanger bent wijn
 • Let ook een beetje op met de hoeveelheid koffie, zoethoutthee en dropjes. Aan het begin van mijn zwangerschap kon ik echt geen koffie zien, dus ik had weinig moeite met minderen. Nu vind ik een lekkere kop cappuccino of latte macchiato wel heel lekker. Gelukkig mag je dat gewoon als je maar niet doorslaat. Net als een paar dropjes op zijn tijd.

Gerelateerde blog: Een glas wijn tijdens de zwangerschap ja, of nee?

Zelf aan het stuur

Natuurlijk kan je zelf bepalen wat je wel of niet eet. Over sommige dingen zijn de meningen verdeeld. Zo at een vriendin van mij regelmatig een broodje haring. De kans op salmonellabesmetting bij een zachtgekookt eitje is 1 op 20.000. Bij mijn vorige zwangerschap mocht ik nog wel harde kazen gemaakt van rauwe melk. Nu is daar ineens twijfel over. Dan heb je ook nog de oudere generatie die je regelmatig hoort roepen: ‘ach in onze tijd dronken we zo nu en dan een wijntje en mochten alles eten’.

Je kop in het zand steken

haring wat mag je eten als je zwanger bent

Dat valt volgens mij onder de categorie ‘je kop in het zand steken’. We weten nu gewoon beter wat de risico’s zijn. Het is maar voor even. Gelukkig zijn er heel veel lekkere producten die je wel gewoon kunt eten. Ik ga mezelf verwennen met een warme chocomel met slagroom. Heeeeerlijk! 😊
Hebben jullie veel laten staan tijdens je zwangerschap? Of absoluut niet. En gelukkig kun je tegenwoordig echt alle kanten op om er een culinaire zwangerschap van te maken.

Gerelateerde blog: Maak jij het zwangerschapsdieet aantrekkelijk? Lekker eten en drinken tijdens je zwangerschap is toch echt wel een must!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief