Delen vinden we super lief

Afgelopen Oud & Nieuw hebben we flink geproost op het nieuwe jaar. Nadat ik tig oudejaarsavond-feestjes sober heb doorgebracht, door de zwangerschappen, nam ik het er dit jaar van. En net als velen had ik er op 1 januari ietwat spijt van en ben ik er echt he-le-maal klaar mee! En aangezien ik aardige doelstellingen voor mijzelf heb opgesteld met ‘WW. Weight Watchers heruitgevonden’, en de Bio Overstapweken doe ik mee met ‘Dry January‘! (mijn 0,9kg gewichtstoename tussen kerst & oud & nieuw hielp me ook overtuigen overigens, ssst niet verder vertellen…)

Dry January wint aan populariteit

Wereldwijd wordt het steeds populairder om het nieuwe jaar in te luiden met een alcoholvrije maand. Maar wat houdt ‘Dry January’ precies in en waar komt deze trend vandaan?

Valk Hotel Apeldoorn

Dry january

Dry January is overgewaaid vanuit Engeland. De naam zegt het al: met “Dry January” drink je geen (druppel!) alcohol en dat is best een uitdaging. Een maandje droog staan is allereerst een goede manier om aan die overtollige kilo’s te werken, die je er tussen kerst en oud en nieuw bij hebt gesnoept. Daarnaast is het niet zo gek om rustiger aan te doen en om bewust te worden van wat je eigenlijk allemaal drinkt in een maand. Ik ben wel dol op een glas wijn, of getapt biertje en kan gerust een aantal flessen wijn met manlief leegdrinken in een week.

Hoe is het ontstaan

Onze spijsvertering en onze brein is enorm gebaat bij een sobere Januari, dachten ook onze wester buren. In 2013 ging de eerste ‘Dry January’ campagne in Engeland van start, waar een schare 4000 Britten aan mee deden. Naar schatting deden er vorig jaar zo’n 5 miljoen Britten mee!

Het was opgezet door de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern die aandacht had voor de alcohol liefhebbers, die iets te vaak in het glaasje keken. Inmiddels is ‘Dry January‘ inmiddels ook naar Nederland overgewaaid. Afgelopen dagen kon ik de TV niet aan zetten of het ging hier over.

Waarom

Het scheelt een slok op een borrel dat je je cholesterol en suikergehalte voor een maand mindert. Iedereen zal de positieve effecten ervaren. Daarnaast maakt een alcoholvrije periode je meer bewust over de inname ervan, wijzen ook diverse onderzoeken uit.

Het Jo- Jo gedrag bij een ‘Dry January’ is overigens niet te vergelijken als bij een dieet. Het is dus niet zo dat je na een alcohol-vrije periode, de balans helemaal de andere kant op slaat! Uit een onderzoek van de University of Sussex is namelijk gebleken dat 72% van de deelnemers ook de maanden na ‘Dry January’ matig alcohol bleven drinken. Waarschijnlijk kregen ze een echte reality check!

Groeiend aanbod alcohol vrije drankjes

Het kiezen voor een alcoholvrije periode is helemaal niet meer zo lastig als tig jaar terug. Het aanbod is goed en wordt steeds uitgebreider. Er zijn naast de bekende frisdranken een hoop alcoholvrije alternatieven voor je favoriete biertje of wijn en zelfs op cocktail gebied. Veel alcohol vrije- drankjes 0.0 had ik al ontdekt toen ik zwanger was. Finley was favoriet en oog de Hongaarse bubbels spraken me aan.

Voordelen Rode Wijn, het nieuwe medicijn

* ALCOHOLVRIJ BIER

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder, waar ook onze koelkast rijkelijk mee is gevuld. Er zijn naast de grote brouwerijen inmiddels ook een hoop andere brouwerijen die alcoholvrij bier op de markt hebben gebracht. Van wit bier tot IPA. We kunnen onszelf hiermee goed voor de gek houden!

* ALCOHOLVRIJE WIJN

En ook op het gebied van alcoholvrije wijn is er een groot aanbod. Tijdens mijn zwangerschappen mocht ik al diverse merken uitproberen. Bij alcoholvrije wijn wordt na de productie van de wijn de alcohol uit de wijn gefilterd waarbij de lekker smaak van wijn niet verloren gaat. Wel zo smakelijk!

* ALCOHOLVRIJE COCKTAILS: MOCKTAILS!

En tsja de cocktails zijn helemaal top, alcoholvrij ook wel Mocktails genoemd. Met frisdrank, vers fruit, munt, zoetigheden en room kun je alle kanten op. Zelf heb ik een sodastream waar ik blij van wordt. In mum van tijd heb ik een (nep)Mojito gemaakt.

Healthy 2020, ik, ok met een zoethoudertje

Last but not least

Om ‘Dry January‘ succesvol door te komen, nog een vijftal tips die mij helpen.

1. Pak het samen op! Niets is frustrerender als je partner naast je een fles wijn open plopt, of een biertje tapt. Je hebt juist een motivator nodig, dus schakel je side-kick, vriend, of familielid in om elkaar er doorheen te slepen! Net als in mijn afval avontuur helpt het enorm om een buddy te hebben! is ook veel gezelliger!

voordelen van wijn, dry january

2. Beloon jezelf Het is niet verstandig om fancy te dineren waar echt een wijntje bij hoort! Ook nieuwjaarsborrels zijn heel lastig door te komen. Maar als het gelukt is, eet gerust écht iets lekkers, of ga iets leuks doen! Wees vooral niet te streng voor jezelf! Mijn guilty pleasure is overigens de sauna!

3.’Spread the message‘ Door het iedereen te vertellen die het maar wil horen, kunnen ze er rekening mee houden. En misschien heb je gelijk je ‘Dry January‘ buddy gevonden. En daarnaast pak je minder snel toch een drankje door de groepsdruk!

4.Maak er een feestje van! January vind ik zelf de meest troosteloze maand. Door mijn alcohol-vrije drankjes feestelijk aan te kleden met munt, een limoen, kleurrijk rietje en ijsblokjes met een braam er in. Het werkt echt!

proost hoe vertel ik het mijn baas

5. Gewoontes vervangen! ‘Dry January’ doe je uiteraard voor jezelf, maar door je er te veel mee bezig te houden, wordt het des te lastiger. Het is slimmer om je focus te verleggen naar dingen die je leuk vindt. Sporten, wandelen, dansen, je huis opruimen en in mijn geval ben ik aan een detoxkuur begonnen…yep call me crazy!

Het gaat je lukken! En ben je toch gezwicht tijdens een receptie, borrel, of feestje? No worries, helemaal ‘all the way‘ gaan, is geen must. Iedere effort is al goed voor je brein, portemonnee en lichaam!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief