Delen vinden we super lief

Wanneer je probeert af te vallen, worden je vrienden en geliefden vaak de grootste obstakels en onbedoeld de extreme dieet saboteurs. Vooral als het afvallen goed gaat en je je zichtbaar beter en fitter voelt. De complimenten zijn fantastisch, maar toch merk ik vaker opmerkingen op als; “niet te snel afvallen hoor, het zit er zo weer op’ , of “wat krijg je een smal bekkie, niet nog meer afvallen hoor!” Ook ik heb helaas dieet saboteurs in mijn midden die ik vooralsnog weer in dieet ondersteuners heb kunnen veranderen. En vergis je niet, de dieet ondermijners zijn er in alle soorten en maten, waaronder de eigen stemmetjes in mijn hoofd…

De struggle dat ‘afvallen’ heet

Dieet Sabouteurs 3.0

Je bent zo goed bezig – neem toch een klein stukje.” Of: “Kom op, niet nog meer afvallen hoor, mannen houden wel van een beetje vlees op de heupen.” En recent nog; ”Doe nou niet zo ongezellig, je moet jezelf ook wel eens wat gunnen en genieten hoor, vooral nu met kerst!” Keer op keer weet ik mezelf te vermannen, maar ik geef toe; met veel daadkracht en doorzettingsvermogen. Toch ben ik bang dat ik juist door mijn omgeving ooit ga zwichten en daar baal ik van! Het afvallen is een mentaal proces met heel veel ups & downs!

Oops…..afvallen gaat gepaard met een maatje minder! En dus mocht er ‘legaal’ geshopt worden

Bovenstaande klinkt voor de afvallers onder ons vast bekend! Deze dierbaren proberen, bewust of niet, mijn dieet te saboteren, of mij van mijn koers af te halen. Velen vinden het ongezellig dat ik niet kies voor een wijntje, maar ‘suf’ een kop thee bestel. En die bitterbal, of borrelhap laat ik aan me voorbij gaan. Niet makkelijk en iedere keer is het een interne strijd, maar ik heb een doel voor ogen.

Waarom ook alweer?

“Hoeveel wil je nog afvallen”, wordt me vaak gevraagd? ‘Nog zeker tien kilo, of misschien zelfs nog 15 kilo!‘ antwoord ik vol daadkracht. Achjeetje, maar waar dan’, is daarop de reactie. Laat ik het erop houden dat ik het goed weet te verhullen. Het is goed bedoeld, maar toch houden alle ‘goedbedoelde opmerkingen’ me weg bij mijn uiteindelijke doel.

Neem je echt geen wijntje?… he joh, wat saai nu…”

Ook ik wil dolgraag de kledingmaat die ik voor ogen heb, een gezonde BMI, gezonde keuzes maken en me lekker in mijn vel voelen, op het gewicht dat ik voor mezelf in gedachten heb. Waarom zou ik tevreden zijn met een kledingmaat 42 omdat iedereen om me heen vindt dat dat bij me past? ‘Dat past helemaal niet bij me, en nee ik heb geen grove bouw!’

Ook ik wil dolgraag stralend op de foto staan en blij zijn met de foto zonder te balen van die onderkin, of muffinrol die over mijn broek heen hangt. “Maar je hebt drie kindjes gehad, dat is normaal”, probeerde een kennis me opbeurend te vertellen. Ik wist toen niet zo goed wat ik moest zeggen. Onzin natuurlijk, mijn buik hoeft geen isoleerlaag te hebben met als excuus dat ik drie zwangerschappen achter me heb liggen. Wel leuk bedacht overigens!

Tekenen jullie ook wel eens een navel op jullie rug om te zien hoe een platte buik er uit ziet?

Maatje 38

En met winkelen wil ik ook dolgraag dat maatje minder, zonder te hoeven uitwijken naar de oversized afdeling. “Maar gun jezelf toch ook eens een uitschieter’ werd me bij de laatste high tea gezegd. Dit leuke cadeautje wijs je niet af, is goed bedoeld, maar ik laat echt het gebakje en scone met slagroom staan. De saboteurs zijn overal, be aware in je afvalproces!

Ik gun mezelf echt wel stukje chocola, lekker ijsje of een wijntje, maar dat bepaal ik heel graag zelf op mijn eigen gekozen momenten, zonder schuldgevoel. Afvallen doe ik op mijn eigen, verantwoorde manier.

Jeetje… wat is die badjas zwaar…

Redenen voor saboteren

Het zijn goedbedoelde adviezen verklaarde een vriendin recent. “Je gezondheid is een groot goed. Val niet te snel, te veel af hoor! En neem je wel koolhydraten? “Je lichaam heeft jodium nodig”, vervolgde ze. Vaak hebben omstanders geen weet dat ze hiermee je afvalrace saboteren. Keer op keer moet je jezelf verantwoorden dat ook echt vermoeiend is.

Ook is het wennen voor je omgeving dat je nu plots niet meer van bepaalde gerechten houdt, of dat je je favoriete cheesecake van je tante afwijst. “Het is geen afwijzing, het zijn gezonde keuzes die ik maak”, hoor ik mezelf verdedigend zeggen. Recent hoorde ik dat een mede WW’ er werd uitgesloten bij een etentje… “je mag toch geen Italiaans eten, dus beschermden we je hierin” was het excuus. Onwijs lullig natuurlijk, de Italiaan heeft namelijk ook fantastische salades! Het ‘probleem’ is vaak dat omstanders zich liever niet willen aanpassen. En vaak is dat ook echt niet nodig. Afvallers weten zelf dondersgoed wat ze wel, of niet mogen!

De reden dat er een dieet saboteur in iemand ontpopt, kan heel divers zijn. Zo schuiven we het vaak weg als jaloezie, maar dat is misschien wel iets te kort door de bocht.

Gezond eten en de juiste keuzes maken

Herken de dieet saboteur

De één wil graag de oudere versie van de partner terug en de ander houdt niet van verandering. Vaak is de dieet saboteur zelf te zwaar zijn en maken (onbewust) negatieve opmerkingen. Obesitas is bij 2/3e van de bevolking een probleem en iedereen weet hoe lastig het is om af te vallen. Als het iemand dan wel lukt, word je ermee geconfronteerd dat het jezelf niet lukt. Onbewust krijgen ze dan een aversie tegen jouw succesverhaal. Of willen er alles over weten. In vriendschappen kan dit helemaal lastig zijn. Vooral als je altijd beide de twee ‘gezelligerds’ waren en er nu een van de twee op een strak regime zit!

Mijn topper die me met alles steunt!

En moeders kunnen onbewust ook zelf een grote dieet saboteur zijn ten opzichte van hun kinderen. Iedere moeder beschermt hun kinderen en wil dat ze zich accepteren zoals ze zijn.

En op je werk zouden collega’s je als concurrentie kunnen gaan zien voor die felbegeerde promotie. In een beter lichaam voel je je immers zelfverzekerder en lijkt alles te lukken. Het saboteren komt dan snel om de hoek kijken en wees op je hoede!

Mijn kleine saboteurs doen natuurlijk niet mee en zijn dol op chocolade.

De saboteur in mijzelf

Beetje bij beetje begint ik de voedingssabotage te herkennen. De saboteurs in mijn omgeving bedoelen het echt goed, maar ik weet er behendig op te reageren. Ik ben echt dezelfde gebleven, geen compleet ander mens met andere wensen, doelen en ideeën. Het onbekende is altijd eng, ook voor mezelf. Vooral vrouwen kampen soms met onzekerheid, waar ik het levende voorbeeld van ben. Maar hier probeer ik mezelf overheen te zetten en zet mijn afvalrace met goede moed voort! Mijn 15 kilo milestone is nabij en de volgende 10 staat op de planning, waar geen saboteur me van kan weerhouden!

Ik geef mezelf een maatje 38 cadeau, wat iedereen er ook van vindt. Ook ik verdien het om slank en fit te zijn. Ik gooit bewust de mantel met vet van me af en laat de ongezonde gewoonten achter me! En genieten doe ik hoor, maar met mate. En misschien zien de dieet saboteurs het als ‘levenslang hebben” Tsja inderdaad, ik wil levenslang genieten, nog heel lang!

Leerpunten

En waar ik vooral meer op let, is dat ik standvastiger ben. Laat de saboteurs maar lullen en zeg gewoon ‘Nee, ik drink niet meer elke dag” Lastig als manlief een biertje voor me tapt, of als er bij een rondje al een witte wijn voor me is besteld. Ik laat het gaan en vraag letterlijk om hulp en begrip. Zo heb ik benoemd dat ik mijn eigen weg ben ingeslagen, maar dat niemand me kwijt raakt. En als dat wel zo moet zijn, helaas.. ik kies nu echt even voor mezelf!

Tegen vrienden is mijn mantra geworden: “Ik ben nog steeds dezelfde persoon die ik altijd was, maar ik draag overtollig lichaamsgewicht met me mee waar ik echt van af wil.“”Ik vind het echt heel lastig en zal niet slagen zonder support.” En als de dieet saboteur continue eten blijft aanbieden, zeg ik nu: “Het ziet er geweldig uit. Misschien later.” En dat moment van ‘later’ komt niet… daar merken ze toch niets van.

Geen friet, altijd extra groenten en geen wijn deze dry January

Wat echte Sidekicks kunnen doen

Als je dit leest en iemand kent die probeert zijn levenspatronen te veranderen, praat er dan openlijk over. Dit geldt ook voor jou als je zelf probeert af te vallen. Bij mij kan er niemand meer omheen, uiteraard omdat ik er ook veel over heb geschreven en het van de daken schreeuw. Mijn omgeving is fantastisch en ondersteunen me echt! Mijn collega’s bieden aan om een wandeling te doen tijdens de lunch, de snoeppot is leeg en we trakteren op gezonde snacks! Ook zijn mijn afspraken minder gefocust op voedsel en gaan we vaker iets leuks doen. En wat me vooral heeft geholpen zijn de dieetmaatjes, waaronder via de WW workshop. De saboteurs daar loop ik gewoon met een grote boog omheen..

Samen sta je sterk

Samen sta je sterk en laat de dieet saboteurs vooral hun gang niet gaan!. En als je iets negatiefs of ontmoedigend begint te zeggen, of hoort, vraag jezelf dan af waarom. Maak het jezelf ook makkelijk door light dranken in te slaan en je koelkast te vullen met lekkere snacks. Er staat nu standaard een kan met gember en citroen water naast me. En met manlief ben ik recent lingerie en nieuwe outfits wezen shoppen.

Ik voelde me weer echt even heel mooi in het pashokje. Schoorvoetend geef ik toe; ‘ik ben er nog niet”, maar het is ‘work in progress’ en laat alle saboteurs ver bij me weg… voor zover me dat lukt…

Winactie

Ik mag in samenwerking met WW, Weight Watchers heruitgevonden 3 lieve volgers verblijden met een 6 maanden digital abbonnement! De winactie staat ook op Facebook en uiteraard op Instagram. Via elk platform maak ik 1 winnaar bekend. Aarzel dan ook niet om op alle drie de platforms een reactie achter te laten om vaker kans te maken! Meedoen is eenvoudig!

  • Een berichtje onder deze blog voldoet, of onder de winactiepost op Facebook en Instagram.
  • Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en zouden het tof vinden als je ons volgt op onze kanalen! En het achterlaten van een foto, of tag al helemaal!
  • De winactie loopt t/m aankomend weekend waarna de winnaar in de week erna bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt een persoonlijk bericht via een PM, of je achtergelaten e-mailadres.. We vragen je wel om hier binnen 48 uur op te reageren om te voorkomen dat de prijs naar een andere deelnemer zal gaan!
  • Bij de winacties op Olivette.nl gelden onze voorwaarden die je hier kunt terugvinden! Succes en laat de dieet saboteurs maar ver bij je vandaan!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter|Facebook| Youtube| Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief