Delen vinden we super lief

Wat was ik als klein meisje fan van paarden waarbij in aan mijn trekken kwam met het speelgoed van My little pony. Mijn dochter heeft dezelfde liefde ontwikkeld, vooral na het zien van Cavalluna, een magische paardenshow. Ook tijdens onze vakantie in Frankrijk maakten de kinderen kennis met een rondje op de pony, dat naar meer ging smaken. Ze wilde dolgraag op paardrijles.

Toen ik na deze vakantie hoorde over de Pony Mini Cursus was ik gelijk om. In 4 lessen van 2 uur leert ze bij Stichting Waveren in Diemen wat er bij ponyrijden allemaal komt kijken. Naast de magie van het rijden is het immers ook hard werken. Op deze manier hoefde ik me niet gelijk te committen aan een rits paardrijles en konden we eerst even de ‘kat uit de boom kijken’.

Friendschip is magic

De echte paardrijlessen gaan van start als je 8 jaar oud bent bij St. Waveren. Voor die leeftijd hebben kinderen namelijk nog niet de concentratie en fysieke kracht om de lessen vol te kunnen houden. Er komt namelijk veel bij kijken en hoe jonger ze zijn, hoe vermoeiender het is.

De paardrij-kriebels houden zich uiteraard niet aan de minimumleeftijd, waardoor de minicursus als geroepen komt. Samen met een vriendinnetje ging ze er aan geloven en mocht ze in haar kloffie en laarsjes richting St, Waveren. Via deze mini cursus maken ze kennis met het paardrijden en is het is een leuke overbrugging van de tijd op de wachtlijst.

Daarnaast kunnen kinderen ontdekken of paardrijden echt iets voor ze is. Vinden ze alles leuk met wat er bij komt kijken, of is het toch een mismatch? Ze leren uiteraard ook om de dieren te verzorgen, het opzadelen en schoonmaken van de attributen. Er komen veel leerzame onderdelen bij deze sport kijken, waaronder het leren van respect, vriendelijkheid en discipline.

De eerste mini cursus was nog in koudere tijden. Door het coronavirus herpakten we de cursussen in het zonnige mei weer.

Wat leer je op een minicursus ?

Het doel van de mini cursus bij Stichting Waveren is dat kinderen spelenderwijs leren omgaan met pony’s en kennis maken met de eerste beginselen van het paardrijden. Zo doen ze regelmatig spelletjes met de pony’s of maken ze als het weer dit toelaat, een ritje door het park.

Zo kunnen kinderen op een ontspannen manier voorbereid worden op de wekelijkse lessen die er eventueel op volgen. Mijn dochter vond het de eerste keer spannend, maar de daaropvolgende keren vond ze het onwijs leuk. Ze wilde weer graag op stippel, haar favoriet, maar vervolgde ze “de volgende keer wil ik ook dolgraag op een grotere pony als dat kan“.

Per cursus is er verder geen niveauverschil per cursus, ze leren veel door herhaling. Tijdens het rijden in de bak loopt er een vrijwilliger mee en wachten ze beurtelings op de volgende.

Wanneer en hoelang duurt een minicursus?

Een cursus bestaat uit vier lessen van twee uur die tweewekelijks of maandelijks op zondagmiddag worden gegeven.

Exacte tijden zijn online terug te vinden en staan ook op het inschrijfformulier. Omdat alle cursussen altijd vol zitten kun je de lessen niet inhalen, dat is wel goed om te weten! De kinderen verzamelen zich buiten bij de boerderij, krijgen een cap aangemeten en mogen een pony kiezen.

Twee kinderen delen een pony waar ze om de beurt een half uur op rijden, een vol uur rijden is te zwaar voor de kleintjes. Daarna volgt poetsen en opzadelen van de pony’s en het rijden. Na het rijden worden de pony’s weer afgezadeld en nagepoetst.

Ze worden daarbij geholpen door ervaren begeleidsters. Soms kunnen ze na de les, als ze dat leuk vinden, nog even helpen met hooi voeren of een ander klusje uitvoeren. Met het mooie weer hangen de kids maar wat graag rond op de manege. In de buitenbak is het een feestje om te mogen rijden in de prachtige natuur!

Benodigdheden

Je hebt geen officiële paardrijbroek nodig voor bij deze minicursus bij Stichting Waveren. Een gemakkelijk zittende joggingbroek en kaplaarzen of stevige schoenen met hak voldoen prima als rijkleding. Liever geen spijkerbroek omdat de naden gaan schuren en dat zit op den duur heel vervelend. Een rijcap is verplicht en wordt door St. Waveren verzorgd. Als je een outfit kiest dat tegen een stootje kan en vies mag worden, zit je goed.

Ouders

Ouders mochten voor de corona epidemie blijven kijken (als ze zich op de achtergrond hielden.) Nu vertrekken we van het terrein en bij het ophalen kom ik iets eerder om in de berm mee te gluren. Het is zo leuk om de ukkies te zien hobbelen op hun pony. Wij vinden het echt een aanrader en gelukkig hebben ze nog 2 cursussen te gaan. en als deze edities voorbij zijn, krabben we achter ons oor waar we het zullen voortzetten. Ze is immers nog maar 7 jaar oud. En voor een kinderfeestje is dit toch ook wel een hele leuke locatie.

Feestjes

Bij St. Waveren organiseren ze iedere zondag een aantal feestjes voor kinderen vanaf 6 jaar. Een leuke manier om met vriendjes en vriendinnetjes actief bezig te zijn en een fantastisch feestje te organiseren.

De kinderen kind worden zo’n twee uur bezig gehouden met de pony`s. Een even aantal is handig aangezien twee kinderen een pony delen die ze gaan poetsen, opzadelen, berijden en na het rijden weer afzadelen en na-verzorgen. Ze kunnen in de binnen- of buitenmanege rijden of wellicht maken ze een ritje door het park. Dit kan allemaal overlegt worden met St. Waveren. Naast de hoofdbegeleider zijn er altijd begeleiders bij die de kinderen helpen met al het bovenstaande. De jarige job mag overigens als eerste kiezen uit de beschikbare pony’s.

Qua kleding is ook hier een stevige joggingbroek, soepele bovenkleding en rubberlaarzen geschikt. Ook stevige schoenen met hak voldoen waar er altijd op de veiligheid wordt gelet.

ponyrijden, paardrijden

Taart eten

pannenkoekendag

Voor of na het feestje kun je gebruik maken van de accommodatie van St. Waveren. Er is een mooie kantine met stamtafel waar je taart kunt eten en en de cadeautjes samen kunt uitpakken. Dit kan dus allemaal op 1 locatie! De taart neem je zelf mee, bordjes en taartvorkjes zijn op locatie beschikbaar. Limonade kan ook bij St. waveren gekocht worden. De meeste feestvierders komen hiervoor ongeveer drie kwartier van te voren.

In de kantine kun je ook de hongerige magen na het rijden goed vullen! Je kunt bijvoorbeeld patat, kipnuggets, kroketten, tosti’s, snoep en diverse frisdranken kopen/ Wel goed om te weten dat je naast de taart verder geen consumpties worden meegenomen. Op het terrein zijn twee ook trampolines zodat ze het suiker er weer kunnen uitspringen. Dat hoort er immers bij op een kinderfeestje.

Extra

Een kinderfeestje bij Stichting Waveren kost € 190 waar 10 kinderen aan kunnen deelnemen. Voor elk extra kind betaal je dus € 19 en het maximum aantal kinderen dat mee doet aan een feestje is 12, hiervoor kun je extra betalen mocht dat nodig zijn.

De tijden zijn meestal 12:45 – 14:45 uur en 15:15 – 17:15 uur, maar dat kan variëren i.v.m. de planning van andere evenementen zoals wedstrijden. Lijkt dit je leuk? Neem dan contact op met St Waveren via de mail: info@apcwaveren.nl. Reserveer wel tijdig om teleurstellingen te voorkomen aangezien het heel populair is!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram|TwitterFacebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaatDelen vinden we super lief