Delen vinden we super lief

sprookjescamping, chjalet Olivette, rheeze, vechtdal

Een kind opvoeden is iets speciaals en bijzonder, waar tegelijkertijd ook veel bij komt kijken. We doen ons best om een sterke band met hen te ontwikkelen door dagelijks veel tijd, emotie en aandacht aan elkaar te geven. We blijven met elkaar communiceren en tonen interesse. Mijn grote wens is dat mijn kinderen ten allen tijden bij mij terecht kunnen en zich veilig voelen bij ons. Zonder oordeel, of mening zal ik hun verhaal aanhoren en mijn best doen om niet te vooringenomen te zijn.

Zeg dit nooit….

We hopen een veilige haven voor hen te zijn. Gaandeweg in dit avontuur ben ik er achtergekomen dat er dingen zijn die je nooit tegen je kind moet zeggen! Het straffen en corrigeren van je kind hoort bij het opvoeden, maar woorden kunnen pijn doen en zijn onomkeerbaar. Het kan veel effect hebben op het gestel van je kleintje. En eerlijk, gaandeweg leer je en heb ik ook opvoedzondes begaan!

Kinderen praten je na, doen je na en als ze onrustig zijn of boos,
herken ik mijn eigen onrust of emoties
. We zijn onbewust de spiegel voor onze kinderen

Fijne jeugd

Onze persoonlijkheid en karakter is voor een groot deel gevormd door de manier waarop onze ouders met ons zijn omgaan. Dit heeft bij mij een belangrijke rol gespeeld en doet het eigenlijk nog steeds. Je ouders zijn onbewust je spiegel en dat wordt er niet minder op als je ouder wordt. Eigenlijk draagt iedereen onbewust een gekwetst stukje in zich mee dat te maken heeft met een vervelende ervaring uit onze jeugd. Als jong kind zijn we immers extra open, raakbaar en in contact met alles. en daarnaast draag je ook je positieve herinneringen bij je.

opvoedzondes huisregels kanjertraining positief

De wijze waarop we worden opgevoed en de levenslessen die we meekrijgen, vormt onbewust ons gedragsmatige en emotionele profiel. Je kunt jezelf er tegen verzetten, maar het is iets dat diep in ons binnenste is opgeslagen en draag je mee in je herinneringen.

De pot met Pijnlijke Ervaringen gaat weer open op het moment dat we zelf een kind 

En tsja…, soms maken ouders fouten waarbij ik de hand ook in eigen boezem steek. Iedere ouder zal er alles aan willen doen om van de wereld een betere plek te maken voor zijn dierbaren. De manier waarop is soms lastig waar je als moeder gaandeweg van leert. Perfecte moeders bestaan niet! De dingen die je NOOIT tegen je kinderen moet zeggen, zijn de volgende 5 dingen!

Zeg dit NOOIT tegen je kinderen

1. Waarom ben je nu niet slimmer/mooier/beter!

Zo’n drie keer per week zie ik een vader zijn zoontje van 6-7 jaar afmatten met rondjes rennen bij ons aan de andere kant van het water. Hij staat er met een stopwatch naast om hem harder, sneller en beter te laten worden. Terwijl ik mijn kinderen op bed leg, zie ik het jongetje de longen uit zijn lijf rennen. Elke keer als hij langzamer gaat, komt er een rondje bij.
Mijn zoontje kent hem van school en wat ik zie, is meer een drilkamp en niet mijn manier van opvoeden.

Door steeds meer van je kind te verwachten, of te zeggen dat ze sneller, mooier, of dunner moeten zijn, maak je er juist onzekere kinderen van. En als het ze bij ons thuis niet lukt, zeg ik “Het lukt nog niet, de volgende keer beter’. je kind uitdagen is overigens niets mis mee, zolang het wel binnen de proporties blijft,

2. Grote kinderen zijn nooit bang!

Bij het onweer van afgelopen dagen, kwamen de kinderen één voor één beneden. We hadden het kunnen afdoen met ‘grote kinderen zijn niet bang,’ maar in hun belevingswereld was het spannend en nieuw. Als ouder wil je niet dat ze bang worden om hun gevoelens te tonen. We begonnen met uitleggen hoe onweer ontstaat met het gedonder en geflits en dat wij ze zouden beschermen in ons veilige huis. We boden ze veiligheid en geborgenheid waarna ze snel weer in slaap vielen. Inmiddels vinden ze het geflits maar wat stoer en spannend!

Conclusie: Kinderen zijn sponzen: ze absorberen alles wat ze zien, horen en ervaren. Het is daarom enorm belangrijk dat alles wat er thuis gebeurt en hoe je het brengt, de opvoeding en gedrag ten goede komt.

3. Je bent leuker, liever dan …

Maak geen stiefkinderen en spreek nooit publiekelijk uit dat je een lieveling hebt. Behandel mensen om je heen gelijk en altijd goed, oftewel respecteer en wordt gerespecteerd! Vermijd het vooral om hen te beoordelen of te labelen. Als je dit doet, leren je kinderen de waarde in anderen te zien en hoe goede relaties gecreëerd worden door respect te tonen. Ze voelen zich nooit te min, of minder dan een ander. En uiteraard heb ik er wel eens uitgefloept “Kijk eens naar je broertje hoe lief hij is’ maar never nooit dat dit veelvuldig herhaald werd. Alle kinderen worden gelijk behandeld en van gehouden.

opvoeden , opvoeding, zeg dit nooit, fouten

Als ouder maak je fouten, maar dat betekent niet dat je hebt gefaald met het opvoeden, op voorwaarde dat je je fouten corrigeert. Je kinderen zullen je moed zien, omdat je in staat bent om je fouten te herkennen, ervan te leren en verder te gaan, waarop ze dit zullen kopiëren.

opvoeden , opvoeding, zeg dit nooit, fouten

4. Wat ben je een huilebalk, stop onmiddellijk!

Kinderen kunnen soms intens verdrietig zijn., of stampvoetend door het huis banjeren. Als je deze gevoelens bagatelliseert, of negeert en geloof me, dat doe ik soms... dan vervalt het van kwaad tot erger. Inmiddels heb ik geleerd om ze diep adem te laten halen, een knuffel te geven en ernaar te vragen. De oorzaak is soms iets kleins en op te lossen. Zo ben ik er ook op deze manier achter gekomen dat mijn zoontje een echte pestkop in de klas heeft.

Dit reageerde hij op ons af en was daardoor heel huilerig! Mijn advies; neem even de tijd voor het gehuil, het heeft vaak een achterliggende reden. En het ene kind is nu eenmaal ook gevoeliger dan het andere!

5. Waarom kun je dit nu niet, zo moeilijk is het toch niet?

Kinderen leren iedere dag bij en soms gaat het voor ons ouders te langzaam. Zelf had ik het met veterstrikken, een pak melk openmaken en inschenken, of als er weer eens een beker omviel. ‘Kun je nu nog niet fatsoenlijk uit een beker drinken‘? ‘Hoe moeilijk is het, floepte ik er uit’ Hierdoor voelen ze zich natuurlijk onwaardig en het zal de volgende keer daardoor weer verkeerd gaan. Het is beter om ze een handje te helpen, of uit te leggen hoe het beter kan, dat is opvoeden.

Onbewust imiteren je kinderen je gebaren, handelingen, manier van praten en zelfs de manier waarop je met anderen omgaat. Opvoeden is nog best een puzzel!

6. Ik kan niet geloven dat je dat deed!

Onze oudste had op zolder zijn Novelmore kasteel opgezet en het nieuwe Playmobil speelgoed, met Lavaaa… van zijn broertje erbij gebouwd. Bij vuur hoort water, veel water… vonden ze. Die bak ging natuurlijk om en de houten vloer lag vol met water. Woest waren we en vooral teleurgesteld… ‘Dat snap je toch wel’ floepten we er uit. In alle onschuld waren ze aan het spelen en er zaten geen kwade bedoelingen bij. Het is dan ook egoïstisch om de behoefte te hebben om je kind slecht te laten voelen omdat jij teleurgesteld bent. In alle rust hebben we het uitgelegd waardoor het kwartje bij hem viel. Opvoeden is een koud kunstje!

Conclusie: Communicatie is cruciaal in een gezin en bij het opvoeden. Het creëert een sfeer van vertrouwen die de waarden en veiligheid thuis bevordert, waardoor er onverbrekelijke banden tussen familieleden worden gevormd. Let daarbij ook zeker op de woordkeuze.

Tot slot

Het opvoeden van kinderen gaat gepaard met vallen en opstaan. Zelf ben ik geen heilige en probeer te leren van mijn fouten en de onbewuste fouten die mijn eigen ouders, of schoonouders hebben gemaakt. En achja fouten, eigenlijk is dat een verkeerde benaming. Ouders maken nu eenmaal fouten en zullen altijd fouten blijven maken bij het opvoeden, uit liefde, waarbij we altijd voor de positieve insteek kiezen.

Als ouder streef ik bij het opvoeden ernaar om de beste spiegel te zijn waar ze naar kunnen kijken

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief