Delen vinden we super lief

Tijdens mijn studies in het buitenland, mijn internationale baan en mijn reizen kom ik veel in aanraking met leuke mama’s in het buitenland. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig naar de cultuurverschillen, de kijk op het moederschap en hoe mama’s het bolwerken in landen om ons heen en aan de andere kant van de wereld. Ik ben rond gaan bellen, oude contacten opgedaan en heb me verwonderd, verbaast en laten verrassen. In deze rubriek komen er meer mama’s aan het woord, maar laten we eerst een kijken hoe het er in Nederland aan toegaat….

Verschillen

mama in nederland

Wist je dat het meest gebruikte woord van een mama in Frankrijk ‘attend’ is? (even wachten) Mama’s in Duitsland hebben een jaar lang verlof, in Amerika kennen ze geen kraamperiode en het thuis bevallen in Nederland is bijzonder uniek. Zo bevallen Braziliaanse vrouwen standaard met een keizersnede en spelen kinderen in Dubai vrijwel alleen binnen. In deze eerste serie “Het moederschap in -XXX-, blijven we dichtbij; ons eigen kikkerlandje. Om de rubriek als het ware af te trappen. Hoe verloopt het moederschap in Amsterdam. We nemen hierbij een kijkje in de keuken bij Olivette. Het oer-Nederlandse moederschap  Veel leesplezier!

Vervoersmiddelen

fiets nederland

Wij hebben in totaal 5 fietsen. Eentje voor de stad, die nog-net fietsbaar is en die je met gerust hard buiten de kroeg kunt laten staan. Een moederfiets incl. de beste kinderzitjes (voor en achter), een papafiets met krat voorop, een mountainbike en de fameuze babboe bakfiets. De bakfiets is ideaal om een dag uit te gaan en vol kinderen mee op pad te gaan. Het moederschap in Nederland gaat gepaard met veel beweging. (uitzonderingen daargelaten)

“Gerelateerde blog: Help ik ben een bakfiets moeder

Ik ben zelf geen 100% fiets mama. Uit praktisch oogpunt bracht ik mijn kinderen in de auto naar de crèche en reed dan gelijk door naar mijn werk. Enkel op mijn vrije woensdagmiddag hees ik ze alledrie op mijn fiets, gerust met hakken en rokje en ging er als een speer vandoor. Het moederschap in Nederland en fietsen gaat echter bij anderen absoluut hand in hand, inmiddels ook bij ons in Apeldoorn.

fietsendrager, Ebikes: middenmotor of naafversnelling, fietsen, Argeles sur mer, zuid Frankrijk, badplaats, Frankrijk,
Fietsendrager mee en off we go…

Schoolplein moeders

bakfiets

Als je om half 9 op een Nederlands schoolplein staat, kijk je je ogen uit. Om 3 uur is het ook weer een allegaartje van ouders op het schoolplein die hun kinderen komen ophalen. Omringd met fietsen, bakfietsen en moeders die elkaar gedag zeggen. Het is een drukte van jewelste. De schoolpleinen staan bekend om het open karakter. Er zijn weinig scholen met een afgesloten speelveld, of omringt met een hek. Mijn kinderen leren al op vroege leeftijd fietsen. Toen mijn oudste 2 jaar werd, kreeg hij de dushi loopfiets en een motor. Al op zeer jonge leeftijd weten ze zich te balanceren als een pro. Voor je het weet fietsen ze je als een speer voorbij….

Het leed dat ‘schoolplein’ netwerken heet – Tips voor schoolpleinmoeders

Boodschappen doen

loopfiets

Boodschappen doen lukt aardig met de tassen aan het stuur of in de fietsmand voorop, maar als het iets te veel wordt, sleep ik de kinderen mee in de auto. Autozitjes zijn overigens in Nederland verplicht. Wat ook steeds meer aan populariteit stijgt is het online bestellen. We maken de lijst op zondagmiddag en maandagavond komt de bestelling in onze keuken afgeleverd, ideaal. En als het even niet anders kan neem ik de kinderen mee en zet ze in de kar. Gezelligheid en geschreeuw gegarandeerd, sorry mede supermarktbezoekers.

Helm

Met de fiets ben je zo op van de een op de andere plek. Je herkent de expats aan hun helmen. Echte dutchies doen dat niet in het Nederlandse moederschap. Voorzichtigheid is wel belangrijk, maar er is geen helmplicht. Afgelopen jaren werden we opgeschrikt door een tragisch ongeluk waarbij een kindje is overleden. Ook in Amsterdam oost vond er een treurig ongeluk plaats met een tiener. Met de auto kom je het centrum wel in maar het parkeren is rond de 4 euro per uur. Een no-go dus. Als we naar het centrum gaan pakken we de metro of de tram. Vooral de tram is populair want ze zien hiermee zoveel gebeuren op straat. Je hebt overal buggy parkeer plekken (max 2 per tram)

kleurrijk
Kleurrijk op pad

Vriendjes

Op school maken kinderen heel snel vriendjes. Ook in de vele speeltuinen die de woonwijken rijk zijn, ontdekken ze samen de wereld. Nederland is een groen land en ze spelen veel buiten in weer en wind. Voor hele jongen kinderen zijn er niet heel veel speeltuinen, het is vooral gebouwd op veel klim, draai en glijwerk.

Uiteraard liggen er valstenen onder zodat de schade bij een valpartij beperkt blijft. Elke dag deden we wel even een rondje na het eten. Mijn dochter met haar kinderwagen en de oudste op zijn scheurmotor. Je zit ook veel families in het park samenkomen en op een kleedje gezellig te borrelen terwijl de kinderen her en der rondrennen. Na school maken kinderen veel playdates. Als ze oud genoeg zijn gaan ze overal naartoe op hun fiets.

Typisch Nederlands

De Nederlanders hechten veel waarde aan Nederlandse tradities. Sinterklaas is hierbij elk jaar weer een groot kinderfeest, op Koningsdag is het hele land in oranje gehuld en verkopen vele kinderen hun spulletjes op de vrijmarkt. Op 5 mei Bevrijdingsdag zijn er door het hele land gratis festivals te bezoeken. In elke stad heb je vele kinderboerderijen die veelal gratis zijn te bezoeken. Vooral op zaterdag en zondag zijn deze plekken overstelpt met ouders en kinderen. Als ze niet op het voetbal– of hockeyveld staan.

Gelijkheid

Jongens spelen gerust met meisjes en naar mijn idee zijn we hier open-minded en vrij opgevoed. De gelijkheid tussen de man en vrouw is belangrijk in de Nederlandse cultuur. De vader speelt een ook steeds grotere rol in de opvoeding. De papa-dag wordt steeds vaker ingevoerd.

Sport / Zwemlessen

Sinterklaas schoen zetten

Zodra kinderen vier zijn mogen ze naar zwemles. Dit is een algemeen goed waar ze hun A, B en soms zelfs C-diploma kunnen halen. Het is helaas niet gratis, 800€ voor een jaar kost dit geintje. Er zijn scholen die schoolzwemmen organiseren. Vooral in wijken waar veel ouders het niet vanzelfsprekend vinden dat kinderen zwemles hebben. Sportclubjes zijn populair. Hockey, voetbal en ballet zijn populaire sporten onder de jonge kinderen. Nederland is een sportief land.

Vakanties

De camping vakantie met bijvoorbeeld Vacansoleil is favoriet bij grote gezinnen. Als kinderen nog heel jong zijn gaan we naar lokale vakantieparken zoals Landal en Centerparks. We hebben in Nederland vastgestelde vakantieperiodes. De zomervakantie is 6 weken in de zomer waarin heel veel gezinnen naar Frankrijk, Italië of Spanje afreizen. Je kunt de Nederlandse families herkennen aan het tijdstip van eten; 6 uur stipt. Dit terwijl andere nationaliteiten vaak rond 8 uur aanschuiven

Kindermode

bakfiets olivette

De grote internationale winkelketens als H&M en Zara zijn populair in Nederland. De standaard Nederlandse vrouw is niet heel erg modebewust. Ze houden van van leggings crocs, Uggs en een niet goed zittende BH. Even generaliserend gesproken. Witte sokken zijn de mannen ook niet vreemd. De kindermerken die populair zijn bij Nederlandse moeders zijn de babyproducten van de Hema net als Prenatal. Andere bekende Nederlandse kledingmerken zijn Z8 (uitgesproken als zacht), noppies, Funky4flavours, oilily, Vingino, Scotch en soda en vele andere. Merken houden in vergelijking met andere landen vooral van kleur en veel motiefjes. En dan moet ik zeggen dat Zeeman en de Wibra ook fantastisch leuke kleertjes heeft voor een scherpe prijs.

Eten

pan

Mijn kinderen zijn dol op: Smeerworst, hagelslag, appelstroop (liefs met minions, piratenschatten en k3 sprinkels) en kaas. Ze drinken veel melk. Op school mag ik ze ook enkel water en melk meegeven. Tussen de middag eten veel kinderen thuis om te lunchen. S ’avonds eten ze rond 6 uur warm met de bekende vanille en chocolade vla. Aardappelen, vlees en groenten zijn favoriet. En uiteraard de fameuze pannenkoeken. Ook Danoontjes zijn favoriet. Om acht uur is het kopje koffie nog favoriet in vele Hollandse huishoudens. De slagroomtaart wordt altijd aangesneden op Hollandse verjaardagen. Waar de visite graag in een kringetje zit.

muisjes

Traktaties op school moeten gezond zijn. En Nederlandse ouders worden steeds creatiever. Snoep, chips of koekjes zijn niet gewenst. Al krijg je er geen boete voor net als in Canadese scholen. En ook iets heel Nederlands is drop. En wat dacht je van de beschuit met muisjes. een oerhollandse traditie bij de geboorte van een kindje.

Voorlezen

Voorlezen is bij ons vast elk avond vaste prik. Het moment om de dag goed af te sluiten. Wie kent nijntje niet? Het bekende konijn van Dick Bruna. Elk Nederlands kindje is er mee groot geworden. Ook Jip en Janneke van Annie M.G schmidt is populair en welk Nederlandse kindjes kennen Woezel en Pip niet? Bij het moederschap in Nederland is voorlezen wel een groot goed!

“Gerelateerde blog: Nijntje kamer bij StayOk

Opvoeden

hagelslag

In Nederland zijn we open naar onze kinderen en leren we ze al heel snel zelfstandig zijn. Kinderen worden meegenomen in de keuzes van school, vakantie. We gaan altijd het dialoog aan en leggen dingen uit. We straffen we niet heel snel. Slaan doen wij thuis al helemaal niet. We laten onze kinderen veel zelf buitenspelen. We vinden school belangrijk, maar vooral dat ze het naar hun zin hebben. We leggen niet heel erg de nadruk op presteren. Je kunt als ouder kiezen tussen de scholen Montesori, christelijk, Oecumenische school, openbare school, vrije school. De keuze is reuze

Checks tijdens zwangerschap

vrij spelen

Zodra je zwangerschapstest positief is kun je een verloskundige bellen voor een afspraak. De eerste afspraak wordt gemaakt rond de 7-10 weken. Bij een gezonde zwangerschap word je begeleid door een verloskundige. Zij controleert de gezondheid van jou en je baby en je kunt hier terecht met je vragen en voor tips en tricks. In mijn zwangerschap ging ik ongeveer 10 à 15 keer naar de verloskundige. Afhankelijk hoe het met jou en de groei van je kindje gaat. Soms is het nodig dat je vaker op controle komt. Bij mij zag het er als volgt uit:

0-24 weken elke 4 weken;
Vanaf 24 tot 30 weken elke 3 weken;
Van30- 36 weken elke 2 weken;
Vanaf 36 weken elke week.
Vanaf 40 weken bij je thuis

zwanger

In principe hoef je nooit het ziekenhuis te zien dat zeer verschilt met andere landen

Centering pregnancy

Ik deed aan “centering pregnancy” Elke verloskundige bezoek was met 10 meiden die je steeds beter leert kennen in deze groep. We leerden veel en waren volledig voorbereid op de marathon dat bevallen heet. Elke meeting was er een ander onderwerp, alle vragen werden beantwoord en je word volledig voorbereid. Wij zaten hiermee in een testgroep van TNO nipo, Een standaard bezoek aan de verloskundige is 15 minuten. Je word dan gewogen, neemt alles snel door en je staat weer buiten. Bij nummer 3 vond ik dit fijn, maar bij 1 & 2 vergaarde ik zoveel mogelijk info over zwanger zijn.

Echo

Tijdens de bezoeken bij de verloskundige wordt er een echo gemaakt bij 12 weken om het hartje te horen kloppen. Bij 20 weken worden alle vitale organen gecheckt en hoorde ik of het een jongetje of meisje was. Daarna heb je in principe geen echo meer, tenzij er complicaties zijn. De pretecho’s zijn wel heel populair. Vooral in Amsterdam is Dr papa een zeer bekende pret echoscopisch. Hij maakt er echt een feestje van.

Zwangerschapscursussen

Elke zwangere vrouw die ik om mij heen ken heeft wel een soort van cursus opgepakt. De een neemt een pufcursus, de ander yoga, Sporten bij Mom in balance, zwangerschapsgym of een spoedcursus. Het varieert per vriendin die ik hier over spreek. Ik had voldoende kennis opgedaan tijdens mijn ‘centering pregnancy” was ik dermate op de hoogte dat mijn focus was; niet te zwaar worden en fit blijven.

Zwangerschapsverlof (Maternity leave)

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag je gespreid opnemen. Meer info

Je krijgt 16 weken verlof met volledige doorbetaling van je salaris. Je kunt kiezen om 4 of 6 weken voor je uitgerekende datum te stoppen met werken. Ik koos voor 4 weken omdat ik me altijd heel fit voelde tot aan het einde van mijn zwangerschap. Na de bevalling heb je recht op 10 weken. Lucas kwam 2 weken later dan verwacht waardoor ik 2 bonusweken had. Als je langer dan een jaar werkzaam bent bij dezelfde werkgever heb je als ouder ook recht op ouderschapsverlof. De voorwaarden hiervoor variëren per werkgever .

Bevallingen

Ik ben drie keer anders bevallen. Ruim 20% van de vrouwen wil graag thuis bevallen en het liefst zonder pijnbestrijding. Een keizersnede wordt niet gepland, de natuurlijke manier heeft zijn voorkeur, tenzij het niet anders kan. Mijn wens was thuisbevallen dat bij de eerste is gelukt. Samen met mijn verloskundige en kraamhulp was Olivier in 4,5 uur geboren in mijn eigen bed. Ook bij Yvette had ik deze wens, maar er zat meconium in het vruchtwater waardoor we met ambulance naar het ziekenhuis snelden. In principe hoef je tijdens je hele zwangerschap het ziekenhuis niet te zien.

bevalling ziekenhuis olivette
De eerste ontmoeting

Ziekenhuis bevallen

Je kunt vooraf niet besluiten in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Ik mocht een top drie op geven. Nr1. was het VU, daarna het AMC en het OLVG als laatste. Je kunt er ook pas terecht als je weeen al aardig op gang zijn. De tijd in het ziekenhuis is echt zo kort mogelijk waardoor je ook weer zo buiten staat. De check hierbij is; kun je plassen, douchen en lopen, hupsakee, volgende

Kraamzorg

Kraamzorg is echt uniek in Nederland en een cadeautje voor de net bevallen vrouw. Na de bevalling heb je 8 dagen recht op een kraamhulp van minimaal 3 uur per dag. Ze helpen je met de zorg van vrouw en kind. Je wordt geholpen met de opstart, wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en ze zorgt ervoor dat je aan niets ontbreekt. Voor mij was het een ware engel tijdens mijn kraamweek.

Geboortekaartjes

In Nederland is het gewoon dat je na de geboorte gelijk de geboortekaartjes in orde maakt. Wij stuurden er 150 uit (ook zakelijke contacten), dit varieert uiteraard. Mijn zusje stuurde er 80. Binnen een week ontvangen familie en vrienden een geboortekaartje met alle informatie weergegeven. In frankrijk kan dit maanden duren hoorde ik laatst, grappig verschil

Borstvoeding

newborn borstvoeding moederschap in nederland

Borstvoeding geven wordt steeds populairder bij de Nederlandse moeders, maar ze stoppen vaak als ze weer gaan werken na 3 maanden. Er heerst nog wel een lichtelijke taboe op het “openbaar kolven”. Je hebt de zogenoemde ‘borstvoedingsmaffia’ die het belang van kolven blijft promoten

Kinderopvang

In Nederland werkten veel moeders part-time. 24-32 werken is favoriet waarbij de kids 2-3 dagen opvang nodig heeft. Velen kiezen voor opvang bij grootouders en ook de (papa) dag is in trek. Thuis werken is ook een optie, maar bij mij absoluut geen optie met drie rond rennende kinderen.

Crèche

Als je kindje drie maanden oud is begint de Nederlandse moeder weer met werken. Soms plakken ze er een aantal vakantieweken aan vast. Je hebt keuze uit Crèches waarbij die van ons om 8 uur open is en om 18:00 sluit. Dit is voor ons best krap moet ik zeggen, we redden het altijd net. Er zijn ook crèches die van 7 tot 7 geopend zijn. Je betaalt hier circa 6-7 € per uur, per kind voor (voor 2 dagen in de week, 600€ per maand) De belastingdienst betaalt hiervan een deel terug. (inkomensafhankelijk)

Oppas

Een andere ietwat voordeligere optie is een gastouder waarbij je kind bij hem/haar thuis wordt opgevangen. Er zijn ook gastouderbureaus die gastouders aan huis aanbieden. Dat vind ik ideaal zodat je s’ochtends het huis niet uit hoeft. Daarnaast zijn je kinderen in hun vertrouwde omgeving. En dan is er nog de optie Nanny, maar daar hebben we geen plek voor thuis. Hier zit ook een maximaal aantal uren aan vast en vele anderen randvoorwaarden. Als kinderen met vier jaar eenmaal naar school gaan, bespaar je de crèche kosten. We betalen wel voor de ‘” overblijf van 12-13”op school (4 middagen) en de naschoolse opvang (BSO, 2 middagen)

Het werk-privé balans bij ons thuis

Zowel ik als Kay werken fulltime Op de woensdag werk ik thuis zodat ik mijn zoontje zelf van school kan halen. De woensdag middag zijn namelijk alle scholen gesloten. Mijn baan is dermate inspirerend en leuk dat ik het er voor over heb en ze een veel leukere mama thuis hebben zitten.

Gerelateerde blog: Werkende moeders zijn slechte moeders

Wij zijn ondernemend en zorgen ervoor dat er een goede balans is. Ik denk dat dit ook wel typerend is van Nederland. We willen altijd iets ondernemen, knutselen of er een dagje op uit. We behandelen onze kinderen als gelijk en ze mogen vrij veel. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse moeder is 29,4.

Mama’s in het buitenland

Ken jij, of ben jij een mama in een ander land en zou je het leuk vinden om hier aan mee te werken, laat het me weten en stuur me een berichtje : info@olivette.nl Ik neem met plezier met je op! Mama’s united! Er zijn veel wereldwijd veel bijzondere verschillen, maar wat overeenkomt is de liefde die we voelen voor ons kind 😀

Deze mama’s vertelden ook hun inspirerende verhaal:

Het moederschap in Curaçao, hoe doen mama’s het in Willemstad. Bettina vertelt
Het moederschap in Suriname, hoe doen mama’s het in Paramaribo. Anja vertelt
Het moederschap in Boston, hoe doen mama’s het in de Verenigde Staten. Viola vertelt

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief