Delen vinden we super lief

Een Moederfiets, serieus? Bestaan er moederfietsen? Wat zijn de voordelen en voldoet mijn huidige fiets niet? Met drie kindjes en een kinderzitje moederfietsschoolgaand mannetje zou een moederfiets een verstandige aanschaf zijn. Daarnaast komt de lente er aan! Hooray, mooi fietsweer.

Tijden veranderen

De tijd van studentikoze fietsen of een goedkope versie op de AlbertCuyp kopen ligt achter me. Het is nu tijd om een serieuze, goede fiets aan te schaffen, met …. Jawel kinderzitjes. Met de vraag waar je op moet letten ben ik een fietsenwinkel binnengestapt om me te laten adviseren over het land der moederfietsen en kinderzitjes. Ik kijk er nu al naar uit om met de kindjes op pad te gaan, maar eerst het doolhof van alle keuzes doorlopen.

Bakfiets

We hebben een bakfiets, maar tegen de tijd dat we die van alle sloten af hebben, ben je een uur verder. Wel zo verstandig in Amsterdam, want er is een ware diefstal golf gaande onder de bakfietsen. Om hem vervolgens weer terug te kunnen kopen via marktplaats. Laten we wel wezen dat een bakfiets vrij lomp en log is. We zijn niet snel op de fiets gesprongen om rap naar school te fietsen. De bakfiets gaat mee als we er een dag op uit te trekken, naar de markt gaan, of Artis bezoeken. Als we straks 2-3 schoolgaande kinderen hebben is dit wel een ideaal vervoersmiddel en juist zeer praktisch. Nu met 1 schoolgaand jochie gaat het om snelheid en veiligheid. Ik kijk nu voornamelijk naar een goede moederfiets waar ik heel wat kilometers mee zal gaan afleggen.

De voordelen van een moederfiets

Een moederfiets is anders dan een standaard fiets qua gebruik, comfort en vooral veiligheid. Ik moest er eerst stiekem een beetje om gniffelen, want wat is er gebeurd met de hippe Marjo die niet burgerlijk wilde worden. En weetjewat? I love it. Laat mij maar burgerlijk zijn en als het even kan zo praktisch mogelijk. Als ik met de kinderen op pad ga staat veiligheid voorop. Kwaliteit is daarom ook belangrijk voor me. Je vervoert immers iets zeer waardevols.

Ik ben een lange vrouw met mijn 1m80. Een fiets die bij me past is daarom ook nog eens extra belangrijk. Hierbij een CHECKLIJST van belangrijke punten die de fietsenmaker mij meegaf. en als ik iets vergeten men, let me know! Ik heb nog geen keuze gemaakt:

Design

Het oog wil ook wat, laten we wel wezen. Als moeder willen we er ook wel een beetje smashy bijlopen, uhm bijfietsen. Kinderzitjes zijn al niet helemaal sexy, dus laten we het nuttige met het aangename combineren; Het wordt een hippe fiets met nog hippere kinderzitjes.

De banden mogen van mij ook breed en stevig zijn. Lekker veel grip en dat ziet er cool uit. In mijn speurtocht werd ik blij verrast door de ruime keuze. Er is echt een ruime keuze aan betaalbare mooie en ook hippe fietsen.

Lees ook: Mijn favoriete fietszitje, stijlvol door de Amsterdamse straten

Stabiliteit en veiligheid

Het lijkt me fijn om meer ruimte te hebben tussen zadel en stuur, waar de moederfiets om bekend staat. Ik had al ervaren dat je met een voorzitje op een standaard fiets loopt te klungelen. Mijn lange benen kon ik nauwelijks kwijt. Daarnaast geeft het ook meer stabiliteit en veiligheid om ruimte te hebben met de moederfiets. Vooral als je plots moet stoppen. Met kindjes ben je zwaarder op een moederfiets waardoor het fijn is om flexibeler te zijn.

Sturen

Bij een moederfiets heb ik verschillende sturen gezien. Zo bestaat er de brede stuur zodat je er makkelijk een zitje op kunt plaatsen en meer ruimte hebt. Ook zijn er verstelbare sturen. Als je voorop geen zitje meer nodig hebt, kun je het stuur weer terugzetten. Wel zo handig want als je kindjes 2 mar zijn geworden, kunnen ze achterop en kun je je fiets weer standaardiseren. Als je al een goede fiets tot je beschikking hebt, kun je er ook voor kiezen om tijdelijk een moederstuur op je huidige fiets te zetten. Ik heb geen van allen dus bespaar me al die ongein en ga voor een goede moederfiets.

Stuurslot

Als je je kindje in het zitje wil zetten, is het wel zo fijn dat je je stuur vast kunt zetten met een “Stuuruitslag begrenzer” zoals het ingewikkeld heet. Vrijwel alle moederfietsen hebben dit. Voor mij wel een aanwinst want ik zie het al voor me dat ik met fiets en kind onderuit ga als je je kindjes in de zitjes wil zetten. Mij niet gezien. Het stuurslot is dus een must.moederfiets bakfiets

Parkeer standaard

Moederfietsen hebben ook een dubbele standaard zodat je fiets stevig staat bij het parkeren. Heel fijn als ik Olivier achterin heb zitten en Yvette voorin het zitje wil zetten. Het zal je toch gebeuren dat je hele fiets omdondert. Dit is echt mijn grote angst. Vooral als je eerst het ene kindje voor in het zitje plaatst, om vervolgens Yvette achterop neer te zetten. het is heel wat gemanoeuvreer!

BagagedragerBatavus piazza

Een kratje of fietsmand voorop is niet mijn ding. Een fietstas achterop al helemaal niet. Ik zei net dat ik voor praktisch ga, maar dit is gaat me net iets te ver. Ik moet wel een heel klein beetje aan mijn rap denken. Het worden toch wel echt 2 kinderzitjes. Hoe fijn dat de keuze hierin reuze is. Als je 1 kindje hebt zijn er volop opties. Het voor zitje is geschikt t/m 3 jaar. (varieert per merk, Bobike geeft aan t/m 3 jaar, of 15 kg). Het achterzitje is vanaf 2 jaar een optie.

Je kunt er zelfs 2 kids kwijt met een verlengde
bagagedrager. Mijn kids zitten qua leeftijd heel dicht op elkaar, ik moet Olivier maar heel snel goed leren fietsen. En ach ik ga toch geen marathons afleggen.

Versnellingen

Voor korte afstanden in de stad, naar school en het zwembad voldoen 3 drie versnellingen. Voor grotere afstanden raadde de fietsenwinkel mij echt vijf of zelfs zeven versnellingen aan. Wel zo fijn als je te maken krijgt met tegenwind of heuvels zoals de vele grachten in Amsterdam.

Met de kids en een aantal tassen is het gewicht enorm en dan zijn de versnellingen zeer welkom. Je zou ook kunnen kiezen voor elektrische ondersteuning. Voor mij iets te prijzig. Voor moeders die lange afstanden afleggen lijkt me dit ideaal. Je zweeft dan over de weg en gaat als een speer. Een E-Bike staat zeer zeker hoog op mijn verlanglijstje, maar vooralsnog ben ik zeer gelukkig met een moederfiets.

Zitjes voor & achter

Bobike en vele andere merken hebben prachtige kinderzitjes. Het kleurenpallet is reuze waardoor er altijd wel een model is die past bij de look & feel van je gekozen fiets. Ik den dat wij voor een neutrale kleur fiets gaan. een beetje hip is tof, maar ik hoef niet nagekeken worden zegmaar.moederfiets

Bij het zitje voorop, kun je ook kiezen voor een windscherm. Wel fijn om je kindje niet vol in de wind te laten zitten. Mijn hart heb ik verloren aan Bobike die prachtige modellen in hun assortiment heeft. Ook de kleuren zijn stylish. Eerst maar even een mooie fiets uitkiezen.

Oude barrel

We gaan regelmatig naar Artis, crossen door de stad, gaan picknicken in het vondelpark of we brengen een bezoek aan het zwembad. De bakfiets wordt dan volgeladen met tassen vol lekkers en praktische spullen. (lees zonnebrand, mutsjes, luiers, drinken, hemeltje lief de hele inboedel gaat mee als we een dag op pad gaan, etc…) Papa is dan altijd de klos. Mama fiets er nu nog naast op haar oude barrel die echt vervangen gaat worden voor een moederfiets. en aangezien ik nog niet aan een fietstas wil (dat komt vast wel op later leeftijd ;-D) is de bakfiets ideaal. Vooral voor een dagje strand.

De keuze is reuze

Mama wil graag een fiets voor de dagelijkse snelle fietsritjes naar school, de supermarkt en dagelijkse beslommeringen. De grote boodschappen doe ik wel met de auto of laten we thuisbezorgen met ah.nl. het grootste voordeel van een moederfiets is de extra stevigheid en ruimte. Dit zijn de meest belangrijke aspecten want bij het opstappen is het fijn dat de fiets stabiel en stevig is. Je vervoert heel wat extra gewicht wat op deze fiets meegaat; kinderzitjes, (eventueel) fietstassen en niet te vergeten de kleintjes die mee on tour gaan.

De keuze zal snel gemaakt worden en ik koop het in de fietsenwinkel waar ze me zo fijn hebben geholpen. Veiligheid en goed advies voor alles!! Ik laat me graag goed informeren en probeer mijn toekomstige fiets uit voor we er eentje aanschaffen. Dan kunnen ze hem gelijk rijklaar maken en de fietszitjes er op zetten. Ik houd jullie op de hoogte welke het is geworden.

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Liefs Olivette


Delen vinden we super lief