Delen vinden we super lief

familievakantie vacansoleil vendee le pin parasolZodra mijn dochter vier jaar werd, schreef ik haar (4) en mijn zoontje(5 1/2) gelijk in voor zwemles. Dat is gelijk moeder efficiency om 2 kids tegelijk op zwemles te hebben. Daarnaast heb ik bewust gewacht met mijn oudste, omdat jongetjes ’van horen zeggen’ langzamer zijn in hun motoriek. Meiden pakken het nu eenmaal sneller op, werd mij verteld….

Ook mijn zusje had me dit geadviseerd, die al 1,5 jaar met zwemlessen actief is met haar oudste voor de A-Diploma. En toch bekroop me het schuldgevoel toen ik de één na de ander een foto van hun kroost met A-Diploma op Facebook zag posten van leeftijdsgenoten. “Oeps”…Mijn zoontje was immers al 5 ½  En ook tijdens onze zomervakantie was ik continue paraat om ze veilig in en om het zwembad te laten bewegen. Ik werd met twijfel bevangen. “Had ik hem toch niet gelijk om zwemles moeten doen toen hij 4 werd, net als 70% van alle ouders?”  Welke leeftijd hadden jullie kinderen toen ze begonnen met zwemles? En hoelang duurde het gemiddeld voor ze hun 1e diploma op zak hadden?

Beginnen met zwemmen

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is, vier tot vijf jaar ,lees ik op verschillende websites. Maar hele jonge kinderen kun je al wel vertrouwd laten raken met water zodat ze zichzelf leren redden in het water. Vooral het plezier maken in het water is dan het voornaamste. Bij ons eerste kindje was ik wekelijks te vinden bij babyzwemmen, maar bij de komst van nummer 2 en 3 ging het ‘ouder- en kindzwemmen‘, ‘baby- en peuterzwemmen’, of ‘guppy- en puppyzwemmen‘ aan me voorbij. Heel leuk om samen te doen, maar geen aanrader bij drie kids. Kan uiteraard wel, maar dat heb ik mezelf niet aangedaan! Elke zomerse dag toverde ik onze achtertuin gewoon om in een zwemparadijs en attractieparkzwemles zwembad

Ik had ook kunnen wachten tot schoolzwemmen, maar dat is pas rond de 7 jaar en dat is net even iets te laat vind ik zelf. Kindjes op deze leeftijd pakken het motoriek wel sneller op, dat aanzienlijk scheelt in de portemonnee. De verhalen van verdronken kindjes boezemde me zoveel angst in dat ik echt niet nog langer wilde wachten. Een ongeluk zit in een heel klein hoekje waardoor ik ze graag eerder op zwemles zet. Maar wat is nu eigenlijk de ideale leeftijd?

Toch nog even wachtenzwemles zwembad

Er werd me veel geadviseerd om te wachten met zwemmen. Als je kindje vier wordt, gaat het ook voor het eerst naar school. Dit is immers al vermoeiend genoeg en kost ze veel energie. Daarnaast kan het motoriek de zwemslag nog niet handelen. Uit onderzoek is gebleken dat pas tussen de vijf en zeven de meeste kinderen in een ontwikkelingsfase komen waarin ze sneller een zwemslag kunnen aanleren

In het begin van het schooljaar waren mijn kindjes inderdaad ‘dode vogeltjes’ op de woensdagmiddag, maar we hebben het overwonnen. Ze zitten nu samen in de 1e zwemgroep en ik hoop dat ze zich aan elkaar optrekken qua vaardigheden. “Buigen, open, dicht” is het mantra dat mijn kids meekrijgen. Dit is even iets anders dan de “Kikker, Potlood, vliegtuig” die ik ergens voorhad had horen komen. (Dit moet je overigens niet heel snel achter elkaar aan zeggen, dat zorgt voor grappige taferelen. ;-D) zwemles zwembad

Spoedlessen

Inmiddels zwemmen de kids nu twee maanden en ik zie de voortgang in hun zwemkunsten. Deze januari hebben we 3 lessen per week waarbij ze in korte tijd grote sprongen maken in hun zwemtechniek. Ook in het zwembad tijdens een weekendje Landal heb ik spelenderwijs met ze geoefend. Vanuit de zwemles hebben ze een zwemhesje met ingebouwde drijfelementen die ook tijdens onze uitjes meegaat. Oefening baart kunst denk ik dan maar. Wellicht doorlopen ze de zwemles iets sneller als we meer oefenen.

De Kosten van zwemles

De kosten van zwemlessen variëren per regio, per zwembad en ook qua vorm en tijdsduur. Wij hebben gekozen om wekelijks 45 minuten les op de woensdagmiddag in een groepje van max 6 leerlingen. De kosten per maand lopen erg uiteen. En als je het vergelijkt met andere provincies schrik je enorm. Waar een nichtje 650 betaalt voor het afkopen van de A, B & C diploma, betaal ik het dubbele. Het inschrijfgeld varieert van €12,50,- tot 37€.  Uit de enquête van RTL Nieuws blijkt dat een klokuur zwemles zo’n 11 euro kost. Volgens de organisatoren van het Zwem-ABC doet een kind meestal 48 uren over het zwemdiploma A. Dat komt neer op 528€ voor alleen het eerste diploma.zwemles zwembad

  • Appels met peren vergelijken

Daarnaast varieert het bedrag sterk tussen zwemverenigingen, gemeentelijke zwembaden en particuliere zwemscholen. En daarbij verschilt weer de groepsgrootte en de kwaliteit van de zwemles. Het is een gepuzzel van jewelste, maar uiteindelijk zijn we tevreden met de keuze. Let er op dat je wel appels met appels vergelijkt en laat je niet enkel leiden door het bedrag. Door het andere ouders te vragen ben ik tot een goede keuze gekomen. Waar ik wel voor had willen kiezen is het afkopen van de ABC diploma’s. Nu ik per maand 57,50 betaal voor 4 lessen per kind, ben ik bang dat ik op de lange termijn meer betaal, maar we zullen zien. (overigens wel incl. EasySwim zwempak t.w.v 40€)

Hoelang duurt het voor mijn kind zijn diploma heeft?

Toen de kids met zwemles begonnen, vroeg ik al op social media hoe lang het gemiddelde duurt voordat je kind zijn diploma zal hebben. Dit verschilde echt enorm. Bij de één duurde dit 1, 5  jaar en bij de ander hadden ze A, B & C in een jaar. Het ligt echt aan je kindje, de lichaamsbouw en ook of ze er plezier in hebben. Het zwemdiploma is eigenlijk het allereerste ‘echte diploma’ dat je kindje haalt. En hopelijk wordt dat gehaald met een glimlach op zijn/haar gezicht. Als zwemles een crime is, dan is het ook minimaal een jaar lang drama voor jou als ouder!  Al helemaal als je voor A, B en C gaat! Houdt er overigens mee dat zwembaden wachtlijsten hebben. Vooral bij ons was dit lastig omdat ik 2 kinderen tegelijkertijd op zwemles wilde aanmelden. Driekwart van de zwemlesaanbieders heeft een wachtlijst, en een kwart heeft zelfs een wachtlijst van langer dan drie maanden.

Eerste zwemles instagram memory

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De 1e zwemles is een feit 💦 Er zullen er nog velen volgen, aangezien na 1 1/2 jaar kids gemiddeld hun A-diploma halen .. schijnt 🤔 😅 hemeltjelief, dat is best lang…. 💦 Had niemand mij even kunnen waarschuwen voor dit zwemlessen leed? Ik werd juist aangemoedigd door alle blije foto’s op social media met een kind dat de A, of B diploma in hun hand heeft. Nu begrijp ik waarom! Deze ouders zijn mega blij dat het voorbij is….. de glimlach van het kind is niets bij de euforie die de ouder moeten voelen.. De warme ruimte, het aan & uitkleden met plakkerige kinderlijfjes, nergens ruimte waardoor je ongeorganiseerd alles in de tassen propt, de kids zijn moe, shaggie en niemand heeft er zin in ! En de wachtruimte is ook niet bepaald ouder-vriendelijk Ok, er is gratis WIFI, maar niet eens een plek voor fijne koffie Nog 1,5 jaar dus … 😅 M’n meisje lacht gelukkig wel en had het leuk… houden we zo Meis 💛 . . . . . #zwemles 

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Ga jij voor de A, B & C?

Toch was ik nieuwsgierig naar het gemiddelde! Dan weet ik wat me te wachten staat. Ik weet in ieder geval dat ik aankomend jaar nog in het zwembad te vinden ben. Voor het A-diploma staan er gemiddeld veertig à vijftig klokuren voor. Dat is ommenabij één schooljaar, aangezien de lessen in de vakanties vaak niet doorgaan. Voor de B & C zwemdiploma staat gemiddeld twaalf weken. Je kunt er ook voor kiezen om snel-zwemcursussen te volgen zodat ze in korte tijd veel lessen hebben. Ik geef ze er tijd voor, maar voor de nieuwjaarslessen ben ik gezwicht. Drie lessen in 1 week, elke dag een uur. Het lukt qua planning met hulp van opa en oma. Verder kies ik er zelf voor om wekelijks een zwemles te volgen, zodat we in de weekenden zelf in het zwembad kunnen oefenen.

Het is net als autorijden, de ervaring en zwemuren geeft de kids zelfvertrouwen en de skills. Zelf kies ik ervoor om wel B & C erbij te halen. We gaan zomers graag naar grote zwembaden met attracties en ook bij opa en oma op de boot zie ik graag dat ze onbezorgd het dek af kunnen springen. En ook de stroomversnellingen bij Landal en wildwaterbanen bij Centerparks vraagt meer zwemskills van een kindje.

En we gaan nog even door met zwemles..zwemles familievakantie Camping le pin parasol

Iedere woensdagmiddag spendeer ik dus in het zwembad tot ze beiden de diploma’s op zak hebben. Iedere week gaan ze er met plezier naartoe en komen ze met een grijns op hun gezicht weer uit het zwembad, waar Lucas en ik hen braaf opwachten. Vol trots vertellen ze over hun kunstjes om vervolgens afgepeigerd op de bank te ploffen. Met plezier leren zwemmen, dat is het doel ! Voorlopig ontkom ik er nog niet aan… even volhouden dus ! Met in ieder geval een goed vooruitzicht! Aankomend jaar kunnen we in de vakantie meer naar het zwembad in plaats van het kinderbadje in de achtertuin. De zee laten we nog even achterwege, dat wordt pas met een C-diploma op zak ingepland.

Lees ook: Sweakers, Onze kinderen kunnen veilig spelen, rennen en sprintenrondom zwembaden en glade tegels met hun zwemsokken

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief