Delen vinden we super lief

Afgelopen week hoorde ik de directeur van ‘De Reddingsbrigade’ in een interview vertellen dat er meer aandacht voor zwemmen moet komen op scholen gezien de stijging van het aantal verdrinkingen. Ik deel zijn visie aangezien er geen zomer voorbij gaat zonder verdrinkings slachtoffers. Ook hoopt hij dat het schoolzwemmen in de Randstand niet gaat verdwijnen.

Eén van de grootste angsten van een ouder is toch wel verdrinking!

Dat vertelde hij in een radiointerview nadat er cijfers werden gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat er meer mensen zijn verdronken in 2018. Bijna elk weekend verdrinken er twee of drie mensen. In zee, in recreatieplassen, in rivieren, zwembaden en vijvers. Dat is toch te verdrietig… het zal je kindje zijn! Mijn hart breekt iedere keer als ik de krant opensla en lees dat er een kindje onnodig is verdronken.

Meer verdrinkingen

Er zijn vorig jaar 112 Nederlanders verdronken waarbij moord en zelfdodingen niet zijn meegenomen in deze cijfers. Ik schrok van dit aantal en het zijn er zelfs meer dan in 2017. Van deze verdronken 112 mensen waren er 98 ouder dan 20 jaar, 6 tieners en 8 kinderen jonger dan 10 jaar oud. Het waren 89 mannen versus 23 vrouwen, waarbij het om een ongeluk is gegaan.

badenstrand risico's nemen

Naast deze 112 Nederlanders verdronken er ook 26 niet-ingezetenen, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. Het ging hierbij om Duitsers, Polen en mensen met een niet-westerse achtergrond. Ontzettend verdrietig om dat we juist voor een mindering van slachtoffers gingen met alle voorzorgsmaatregelingen en extra inzet van de reddingsbrigade.

zwemles zwembad, verdrinkingen

Stijging verdrinkingen

In 2018 is er voor het eerst sinds 2002 een stijging van meer dan 30 % te zien. De reden hiervan is niet bekend, maar in het interview werd aangegeven dat we meer naar buiten gaan door de warmere dagen. Met de zomer van 2019 ook niet zo gek, wat was het warm!

De reddingsbrigade waarschuwt regelmatig voor de risico’s van zwemmen en het springen in vaarwegen. Het weer is warmer en men gaat vaker zwemmen. De strandbrigades kwamen vorig jaar maar liefst 7900 keer in actie, 2400 keer vaker dan het jaar ervoor. Hier zaten ook levensbedreigende situaties tussen! En als zomers zo lang mooi en warm blijven, zal er nog veel meer werk verricht moeten worden!

Minder vaardig

En betreft de grote aantal verdrinkingen moeten vooral kinderen in de gaten gehouden worden! Ze worden steeds minder motorisch vaardig, dat echt van invloed is op de zelfredzaamheid van burgers in het water. Ook zwemmen we veel minder dan vroeger. We poedelen wel wat en hebben vaak een badje in de tuin, maar echt zwemmen komt steeds minder vaak voor.

Andere tips zijn natuurlijk; zorg dat je kinderen op zwemles zitten, drink geen alcohol als je gaat zwemmen en wees ervan bewust dat je kramp kunt krijgen tijdens het zwemmen. En laten we hopen dat scholen aandacht blijven geven aan schoolzwemmen. De kosten zijn aanzienlijk en niet voor iedereen vanzelfsprekend om te kunnen betalen!

Team opblaas van de opblaas figuren wenst jullie een fijne, veilige vakantie!

Let op

Water is echt heel leuk, maar ook heel gevaarlijk. Dit besef moet echt bij iedere goed tussen de oren komen te zitten! Onze kinderen hebben schoolzwemmen, maar ze halen hopelijk al eerder hun A & B. of we voor zwemdiploma C door gaan, hangt even af van hoe leuk de kinderen zwemles vinden! We gaan het in iedere geval ook zoveel mogelijk in de praktijk brengen! Want laten we wel wezen…”Oefening baart kunst!
En geen zonnige zomerdag mag nog worden vergald door weer een verdrietig ongeval’’ Fijne en vooral veilige vakantie iedereen!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief