Delen vinden we super lief

Over de hele wereld wordt de Parisienne bewonderd om haar tijdloze elegantie. Zowel op kantoor, het schoolplein, de supermarkt, of tijdens een kunstexpositie, weet ze indruk te maken. Met een goed glas wijn in d’r hand praat ze ronduit over het reilen en zeilen van haar stad, uiteraard geheel in stijl. En daarbij is de perfecte handtas, la petite robe noire en ideale schoeisel een must have met nog een rits aan Parissienne essentials! Renée Koudstaal laat je in haar boek ‘Leef als een Parisienne’ zien hoe je de heerlijke Parijse lifestyle eigen maakt, ook als je hartstikke Nederlands bent. In het kort komt het neer op selfcare, maar dan als een Parijzenaar! Een boek naar mijn hart waar ik met plezier meer over vertel…..

Leef als een Parisienne

Het boek ‘Leef als een Parisienne’ van Renée Koudstaal is een praktische en inspirerende stijlgids voor Nederlandse vrouwen die zich de Parijse leefstijl eigen willen maken. De auteur woonde en werkte ruim 20 jaar in de Franse hoofdstad en deelt alle ins en outs in haar verfijnde boek dat iedere Francofiel zal aanspreken.

De stad van de liefde heb ik lang mijn eigen mogen noemen en heb er nog enkele Parisiennes wonen waar ik van leer om het l’Amsterdamoise achter me te laten, zonder een snob te worden, of de stad te moeten verlaten. Je kunt leren hoe de elegante Parisienne doet, of in elk geval hoe ze over moet komen. Met een beetje aandacht kun je het jezelf gunnen en eigen maken.

Amsterdam

Ik verkoos Amsterdam boven mijn geadoreerde stad Parijs. Vooral door de kleinschaligheid, mijn studie, charme en tsja de liefde…. Dat neemt niet weg dat het geheim van die stijlvolle en eigenzinnige Franse vrouwen ook aux Pays-Bas ingezet kan worden. Ook hier kun je net zo goed voor jezelf zorgen en valt er iedere dag iets te beleven. Zo leuk en herkenbaar om in deze nuchtere stijlgids alle eerlijke verhalen, de inspiratie en ervaringen terug te lezen. En zoals een echte Parisienne betaamt, lees ik het boek op een bankje in het park, geheel in stijl in mijn trenchcoat regenjas en een petit café (of wijn) in m’n hand.

En nee, géén windjack, makkelijk-zittende sportschoenen, of praktische kleding omdat je zoveel wandelmeters maakt! Nope: de Parisienne ziet er altijd onberispelijk uit en niet als een toerist! Onderscheid je hiervan is dan ook het advies! Alle tips en interviews in het boek komen zeer van pas. Het is een boek vol eerlijke inspiratie, tips en interviews met Parisiennes en o.a. Chantal Janzen, Daphne Deckers en chef Alain Caron over zo Parijs mogelijk leven. Want dat kan overal. Ook in Nederland.

En om je alvast een inkijk te geven in mijn eigen opgedane kennis over de iconische Parisienne way of living, lees dan snel verder. Het boek ‘Leef als een Parisienne’ komt uit op 25 augustus 2020 en kost € 17,50! We kijken er naar uit!

Soyez une Parisienne, mijn 3 ultieme tips uiteengezet

Eigenlijk zijn er een paar basisregels die je kunt naleven en dan komt het helemaal goed. Door enige tijd in Parijs doorgebracht te hebben, leerde ik gaandeweg de way of living. Ik heb drie basisprincipes uiteengezet waar je niet omheen kunt…

1. Bonjour & Au Revoir

Waar je ook bent, of wat je ook bezoekt, van de bakker, de kiosk, tot aan de ticket verkoop bij een museum: zeg altijd bonjour! De Parijzenaar kent z’n etiquette! De Nederlander kan wellicht voorzichtig een vraag proberen te stellen, of met een kleine ‘pardon’ van start gaan. Dit is echt ‘not done’ en wordt als onbeschaafd en onfatsoenlijk gezien. Met een bonjour weet een Parisienne gepast contact te leggen en krijg je de Franse service en aandacht.

Pas overigens wel op dat het bij 1 keer bonjour blijft. Strooi niet met te veel ‘bonjour’, of ‘bonsoirs’ om het goed te willen te doen, hier kunnen ze geagiteerd op reageren. En vergeet niet sympathiek ‘Au revoir’ te zeggen. Je zult met alle égards ontvangen worden.

En heb je serieuze ambities om de levenswijze eigen te maken, maak jezelf de Franse taal eigen. Dan hoor je er pas echt bij! Luister naar Franse chansons, wordt verliefd op een Fransman en lees Franse tijdschriften Als je de taal spreekt, sta je 1-0 voor. En niet getreurd, als je het probeert met enkele woorden, tover je ook een glimlach op hun gezicht. Fransen zijn er dol op dat je je verdiept in hun cultuur.

Parisienne

2. Joie de Vivre

Elk excuus is een goed excuus om in je eentje een terrasje te pakken! Of ga uitgebreid lunchen en kleed je alsof je een feestje hebt! Très parisienne en bovendien self-care pur sang! Ook in Amsterdam pak ik uit en lunch ik graag uitgebreid, maar een ‘entrée, plat et dessert’ zit er dan vaak niet in. Het blijft bij een broodje, of zoals je chique zegt, een sandwich. In de tijd dat ik in Frankrijk werkte waren de lunches een eetfestijn van gerust 1,5 uur, al betekende dat wel verder werken met een fles wijn op. Parisiennes verleggen hierdoor de werktijden tot gerust 19:00, ook om de files te mijden.

In Nederland lunch ik vaak achter mijn computerscherm. Voornamelijk omdat mijn werktijden tot 17:00, half zes zijn. Als ik zou gaan lunchen als een Parisienne red ik het werktechnisch niet en kan ik thuis niet mijn kids op bed leggen. Gevalletje keuzes maken en ik verschuif de Parijse lunch daarom naar het weekend. Uitgebreid wordt er dan gekookt en uitgepakt. Of we ontbijten met het gezin bij ‘Le pain quotidian’ en gaan we op uit alsof we in la Douce France zijn.

3. Kies gericht je woonplek

Voel je je in de stad meer thuis tussen de juppen in de Pijp, het gedistingeerde Zuid, de grachtengordel met oud geld, laid back Noord, multi-culti Oost, of toch het culturele centrum? Kies je postcode verstandig, de plek waar je woont, zegt wie je bent, met name in Parijs (binnen de péripherique).

In deze stad zijn de prijzen absurd hoog, maar toch wonen sommigen liever vier hoog in een kleine kamer au centre ville dan in de ‘buitenwijken’. We kennen de uitspraak ‘je bent wie je kent’, de Parisienne voegt hier aan toe… ‘en waar je woont’.

Jonge mensen wonen in Parijs over het algemeen in het bruisende, multi culti oosten van Parijs. In de 10e, 11e, 19e en 20ste arrondissement wonen de hippe en progressieve Parijzenaren die graag naar de hippe en levendige gelegenheden gaan langs het Canal Saint Mart. Voor de bruisende, ietwat laid-back Parisienne is het dorpse 18e arrondissement rondom Montmartre een fijne plek.

Het romantische, literaire Quarter Latin is ideaal voor studentes waar de tijd stil heeft gestaan temidden van de populaire universiteiten (Sorbonne), kleine bioscoopjes en barretjes met Rue Mouffetard als favoriet. Het beroemde plein ‘Place de la Contrescarpe’ met fijne terrasjes is ook zeer populair onder de Parijzenaren, studenten en toeristen.

Voor de fashionista’s onder ons met een dikke bankrekening ben je in Saint Germain des Prés op je plek. Je ontbijt als een echte snob bij ‘Les Deux Magot’ temidden van denkers en literair liefhebbers. Rue de Verneuil, Rue du Bac, Rue de Seine… de cultuur is overal aanwezig en je bent omringd door kunst gallerijen en boekenwinkels, niet voor niets een geliefde plek voor toeristen. En s’avonds kun je heel gedistingeerd en sophisticated dineren bij Maison de l’Amérique Latine.

In het 7e arrondissement wemelt het overigens van Michelinsterren restaurants mocht je hier mee geassocieerd mee worden. En voor de liefhebbers die omringd willen worden door nét even ietwat gekleurder en hippere cafés en winkels, dan ben je in ‘Le Marais’ op zijn plek.

Om het Amsterdam Zuid gevoel in z’n kwadraat te ervaren kun je terecht in de statige straten van de rijke elite in het 7e, 8e en 16e arrondissement, in het mondaine westen van Parijs. Hier vind je onberispelijk geklede bewoners, haute cuisine en perfectionisme pur sang. Ben je meer politiek onderlegd, heb je graag Franse bekendheden zoals Sarkozy als buurman,, of omring je jezelf graag met expats dan is de dorpachtige Neuilly sur Seine een goed idee. 1 ding is wel zeker: begin vast met sparen. En dat geldt ook voor in Amsterdam waar de prijzen omhoog schieten.

3. Actief en bruisend leven

Als Parisienne weet je wat er in je stad speelt en probeer je hier zoveel mogelijk van mee te maken. Dat staat garant voor een leven vol activiteiten waarbij je je veel verplaatst van werk, naar vrienden, een restaurant, of culturele avond! In dat opzicht lijkt mijn Amsterdamse bestaan zeer op het leven van een Parisienne, al heb ik geen scooter! Een bezoek aan alle events is an sich echt voldoende en hoeft niet ellenlang te duren.

Het Moco museum, Bansky, ballet, WONDR, upsideddown of diverse exposities waar op dat moment over gesproken wordt, zijn een must-visit. En om geen tijd te verliezen verplaats ik me met de fiets, metro, of tram. De Parisienne heeft overigens geen auto, ze verplaatst zich graag per huurfiets, de metro of de favoriete Über.

De Parisienne weet als geen ander waar het hip en happening is en staat vaak vooraan in de rij. En ik verzeker je, die kunnen lang zijn! Laat je dan ook niet afschrikken door de rijen, des te langer des te beter te kwaliteit! En de Parisienne heeft nu eenmaal veel over voor cultuur snuiven. Heb je gelijk iets om over mee te praten als je in een volgende lange rij staat. Want net als bij de boulangerie kun je de populariteit namelijk meten aan de lengte van deze rij en daar sluit je dan zonder morren aan!

En tijd is schaars, ook in Parijs, dus kies je activiteit verstandig, vraag rond en houd je oren open waar je zijn moet. En ben je aanwezig bij een opening van de laatste hippe expo met een glas champagne in de hand dan doe je het goed!

Het Grand Palais is in Parijs overigens the place to be! Daarnaast organiseren de klassieke grote musea in Parijs ook veel bijzondere exposities bij o.a het Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou. Ook Palais de Tokyo is zeer populair, hot en happening. In Amsterdam kun je het beste de Uitkrant in de gaten houden, schrijf je in voor allerlei nieuwsbrieven zoals ‘your little black book’, neem een abonnement op het Parool en pak veel terrasjes in Amsterdam Zuid. Zo kun je als een echte Parisienne acte de présence geven op toffe plekjes.

Last but not least

Het is goed om te weten dat de Parisienne raadselachtig en mysterieus is en dat met flair weet uit te dragen. Zorg er dus ook zelf voor dat je niet je hart op de tong hebt liggen. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Er valt bij vele sociale contacten veel voordeel te halen bij raadselachtigheid. Het maakt je overigens ook interessanter dan dat je een open boek bent en al je kaarten al op tafel legt! Vergeet uiteraard niet jezelf te zijn, wees authentiek en volg je hart, dat maakt je des te intrigerender.

Bovenstaande tips zijn door eigen ervaringen eigen gemaakt. De liefde voor de stad is altijd gebleven, al hield de jeugdliefde geen stand. Als Parisienne ben ik niet geboren, maar de charme en levenslustigheid heb ik altijd behouden. Dankbaar ben ik voor het boek! It brings back memories ….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief