Delen vinden we super lief

Er worden steeds meer onderzoeken uitgebracht waaruit blijkt dat wijn heel goed voor je is! Tijdens mijn zwangerschappen was ik geheelonthouder, maar inmiddels haal ik er veel plezier uit om samen met manlief naar fijne wijnen, of whiskey te speuren! We drinken met mate, vooral met het oog op mijn persoonlijke fit-doelstellingen. Zodra er een onderzoek uitgebracht wordt waaruit blijkt dat wijn goed voor je is, maakt ons-wijn hart een sprongetje! De bevindingen heb ik bijgehouden en nu uiteengezet in deze blog! Veel leesplezier en alvast proost, of het nu wijn, of je geliefde whiskey is!

  • 1.Rode wijndrinkers zijn intelligenter

Laten we beginnen met het leukste voordeel van wijn drinken! Rode wijn scherpt namelijk de geest aangezien de hersenen beter functioneren. Het komt vooral door de betere doorbloeding van de hersenen waardoor je beter cognitief functioneert. Dit gaat overigens op bij het drinken van een halve fles wijn. Zelf word ik er ook gezelliger en praatgrager op, maar of mijn IQ ermee stijgt, moet je echt mijn eega vragen! Al begrijp ik de Fransozen wel met al die wijn tijdens de lunch! Overigens zal ik op andere gebieden ongetwijfeld slechter scoren, denk aan mijn reactiesnelheid.

  • 2.Betere weerstand door de magische polyfenolen

Rode wijn zit vol met deze magische stofjes die je weerstand een boost geven! Wijn is dus eigenlijk gekscherend een vitaminedrankje! En laat ik nu ook echt never, nooit ziek zien! Ik zie wel een verband! Drink twee glazen rode wijn per dag en volgens onderzoek heb je dan maar liefst 50% minder kans op een verkoudheid en ontstekingen.

Dit komt door de Tanine in rode wijn die voor een betere weerstand zorgt. Dat zit in de schil en de steeltjes van de druif. Je bent daardoor weerbaarder voor bacteriën, virussen en schimmels. “A glass of wine a day, keeps the doctor away”

  • 3.Voorkomt obesitas

Er bestaat een gen die de formatie van nieuwe vet cellen vermindert! En laten de antioxodanten in wijn dit gen nu kunnen activeren. Of dit ontgiftende vermogen ook daadwerkelijk klopt m, is niet echt bekend. Nu ik zelf met een afvalrace bezig ben, merk ik dat wijn juist het afvallen tegenwerkt vanwege de suikers. Ik wil het echt dolgraag geloven, maar dit voordeel is niet wetenschappelijk gestoeld! Één manier om dit te onderzoeken en het dus zelf te ondervinden en wetenschappelijk te onderleggen…. “proost”!

  • 4.Barstensvol antioxidanten

De verkeerde ‘LDL-cholesterol’ wordt verlaagd door de goede antioxidanten in wijn! En daarnaast wordt tegelijkertijd je goede ‘HDL-cholesterol’ verhoogd! Perfect! Je bent hiermee beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is goed om te weten dat de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir & Merlot het beste zijn. Wel een kleine kritische noot dat het voedingscentrum aan geeft dat het nooit wetenschappelijk bewezen is!

  • 5.Vertragende werking op borst- en prostaatkanker

Volgens dit onderzoek heeft wijn een vertragende werking op borst en prostaatkanker. Daar worden we blij van. Vooral omdat het echt onderzocht en bewezen is!

  • 6.Het gaat botontkalking tegen

Rode wijn gaat botontkalking tegen. Mensen die regelmatig wijn drinken zouden sterkere botten hebben. Dit komt vooral door het alcohol dat het oestrogeengehalte in je lichaam verhoogt. Dit hormoon zou de afbraak van oude botten meer bevorderen dan dat het de aanmaak van nieuwe botten vertraagt. Volg je het nog? In ieder geval goed nieuws in de strijd tegen het ouder en krakkemikkiger worden!

wijnproeverij kasteelhoeve
  • 7.Sterkere aderen en minder rimpels

Eén van de belangrijkste stoffen in het velletje van de rode druiven is het waardevol, werkzaam stofje “resveratrol‘. Dit stofje gaat bloedpropjes tegen en houdt je aderen sterk. Ook gaat het huidveroudering tegen! Je begrijpt dat ik daar met liefde een extra wijntje voor drink!

Ook heeft de alcohol in rode wijn een bloed verdunnende werking. Dol ben ik op de wetenschappelijke onderzoeken die goed nieuws brengen! De polyfenolen en fytochemicaliën in rode wijn verwijden namelijk de bloedvaten met een betere doorbloeding van alle organen als gevolg. Nieren, lever, longen en hersenen worden beter doorbloed dat weer zorgt voor een beter lichamelijk en psychisch welzijn. Drink wel met mate hé!

wijnproeverij, wijn
  • 8.Rode wijn drinken is zelfs beter dan helemaal niet drinken o.a voor een goede mondhygiëne

Ik ken geheelonthouders van wijn! De één houdt er niet van, maar ook kiezen enkelen er bewust voor om niet te drinken. Voor mij ondenkbaar aangezien ik er echt van kan genieten! Er zijn diverse onderzoeken naar gedaan en ik word blij van de resultaten! Misschien steek ik stiekem ook wel mijn kop in het zand voor de mindere aspecten van wijndrinker, maar ach… vooralsnog staan er heel veel onderzoeken aan mijn kant! Je voorkomt er bijvoorbeeld ook nog eens problemen mee aan je tanden en tandvlees. De anti-microbiële eigenschappen verhinderen de groei van bacteriën, (streptococcus) die gaatjes en een slechte adem veroorzaakt.

wijnproeverij kasteelhoeve, wijn
  • 9.Rode wijn gaat dementie tegen

Wijn heeft een positieve uitwerking bij voorkoming van vergeetachtigheid en ziektes als Alzheimer. Dat komt door het antioxidant resveratrol dat in rode wijn zit. Het gaat namelijk de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen. Als dat geen goed nieuws is!

  • 10.Zeg maar dag tegen depressies

En ‘last but not least’ zorgt wijn voor gezelligheid, verbinding en een gelukkiger leven. Door het drinken van drie of vier glazen per week, stimuleer je de productie van endorfine en serotonine. Dit zijn twee geluks-gezondheidshormonen. Hier kan ik me ook echt in vinden! Samen met mijn liefde kruipen we s’avonds maar wat knus op de bank met een wijntje, een borrelhapje (lees wortel voor mij…) en een leuk gesprek! Wijn is een verbinder!

Voordelen Rode Wijn, het nieuwe medicijn

Tot slot

En tsja, Enerzijds nemen de chronische ziektes af, maar aan de andere kant nemen er weer risico’s toe aldus het voedingscentrum. Ons credo is eigenlijk: “drink met mate en geniet!” Die fles rode wijn is uiteraard geen vervanging voor je dagelijkse portie groenten en gezonde sapjes! Mijn verlanglijstje deze feestmaand staat overigens wel vol wijn-gerelateerde producten en een goede fles whiskey. Vooral de wijntas is magistraal!

Proost!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief