Delen vinden we super lief


Op 20 maart staan we jaarlijks stil bij onze mondgezondheid op Wereld Mondgezondheidsdag (World Oral Health Day). Tandartsen vragen daarmee aandacht voor de positieve invloed van een goede mondgezondheid op de algemene gezondheid én het welzijn. Met mijn tandenborstel in de hand en een tube goede tandpasta in de ander realiseer ik me als geen ander dat een goede mondgezondheid van cruciaal belang is.

Spiegel van je gezondheid

Wist je dat je gezondheid terug te zien is, in je mond? Het werkt als een soort radar, of spiegel die onderliggende ziektes kan aangeven. Je mond is eigenlijk wel één van de meest bijzondere onderdelen van ons lichaam als je erover nadenkt! We eten ermee, het is ons communicatiemiddel en er kan een brede glimlach mee opgezet worden. Ik ben weer eens op de feiten gedrukt bij mijn afgelopen tandartsenbezoek toen ik een klein gaatje bleek te hebben… Want naast dat ik dolgraag witte tanden heb, is een ‘gaatjes vrij gebit‘ toch echt wel mijn streven!


Proglasur zorgt voor een gezond gebit en gezond tandvlees, bescherming tegen gaatjes en een fris en schoon gevoel in de mond.

Goede mondgezondheid

De mond heeft een groot effect op de kwaliteit van ons leven. Je kunt er een goede, of ook slechte indruk mee maken waardoor een optimale mondgezondheid cruciaal is. En dat begint al op zeer jonge leeftijd zodra de eerste tandjes doorkomen.

In de mond heb je goede en slechte bacteriën en je moet er zelf voor zorgen dat de slechte bacteriën niet de overhand krijgen! Poetsen is daarbij heel belangrijk om het plaque te verwijderen. Dit is het plakkerige, witte laagje dat je tanden bedekt na eten en de bijbehorende bacteriën. Twee keer per jaar laat ik de tandsteen verwijderen bij de mondhygiëniste die hierdoor veroorzaakt wordt. Het is een soort van verkalking op de meest vervelende plekken. Hoe goed ik ook poets, tandplak weet ik niet te voorkomen. Goed poetsen met de juiste tandpasta is daarbij uiteraard cruciaal!

kindertandarts tandarts afspraak

Slecht voor de mondgezondheid

Door onderzoeken wordt het steeds duidelijker dat gezondheidsproblemen hun weerslag hebben op tanden en tandvlees. Andersom kunnen de gebit- en tandvleesproblemen weer een nadelige uitwerking hebben op de rest van je gezondheid. het is dus van groot belang om je mondgezondheid op pijl te houden met de juiste producten en middelen. Bij de volgende aandoeningen werd er een duidelijke link ontdekt:

* Hartfalen

Tandsteen kan onder het tandvlees gaan groeien waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Vooral het eventuele botafbraak of de gecreëerde openingen zorgen voor vrij baan voor de bacteriën richting de bloedbaan. Bij ernstig ontstoken tandvlees (paradontitis) kun je zelfs risico’s op hartproblemen vergroten. Deze verkeerde bacteriën kunnen via de bloedbaan vervolgens op diverse plekken schade aanrichten. Ons darmstelsel bestaat bijvoorbeeld uit veel gezonde bacteriën die ons gezond houden en je wilt niet dat de slechte bacteriën zich hiermee gaan bemoeien!

mondgezondheid, melkgebit, tanden wisselen, tandarts

* Diabetes

Ontstekingen in het lichaam, zoals in de mond, kunnen de suikerspiegel ontregelen. Er worden dan ook verbanden gezien tussen parodontitis en diabetes. De weerstand tegen infecties is als het ware verslechtert dankzij de niet goed ingestelde bloedsuikerspiegel. Omgekeerd is één van de signalen van suikerziekte een droge mond. in je lichaam is alles met elkaar verbonden.

* Reuma

Waar momenteel onderzoek naar wordt gedaan, is de relatie tussen een slechte mondgezondheid en reuma, dementie en depressie. Reumapatiënten hebben namelijk regelmatig te maken met tandvleesontsteking, gezwollen of bloedend tandvlees en een droge mond. Ook is het door pijnlijke en stijve gewrichten lastiger om de tanden te poetsen.

* Vroeggeboorte

Tijdens mijn zwangerschap was het tandvlees heel gevoelig door een sterkere doorbloeding en verhoogde hormoonspiegel. Vroeger grapten ze zelfs dat elke zwangerschap een tand kostte omdat je meer risico loopt op tandvleesontsteking. Dat ging mij niet gebeuren waardoor ik extra goed ging poetsen. Ook geven de ontstekingen een hoger risico op vroeggeboorte en kinderen met een laag geboortegewicht.

Gerelateerde blog: Grootste baby ’s van de wereld op een rij. Sommigen zijn net een kleuter

Gezond begint in je mond tips

Tandenstokers, flossen en 2 keer per dag goed poetsen met de juiste producten hoort bij de standaard mondverzorging. Daarnaast is het advies om met mate te eten, met lange tussenpozen. Dit zorgt ervoor dat je tanden het niet continue te zwaar hebben met het balanceren van de bacteriën en de zuren! Ons speeksel werkt hard na iedere maaltijd om de zuren te neutraliseren en de zuuraanval te verwerken.

Stop met roken

Roken is slecht voor de mondgezondheid omdat je er de bloedvaten mee vernauwt dat in slechtere doorbloeding resulteert. Hierdoor ben je vatbaarder voor ontstoken tandvlees. Zelf had ik dit nooit door, tot ik stopte met roken en mijn tandvlees weer goed doorbloed werd. Toen kwam ik er pas achter dat mijn mondgezondheid niet zo optimaal was als dat ik dacht. Roken bevordert dus eigenlijk de tandvleesontsteking en onderdrukt de signalen

Extra tips

Met een elektrische tandenborstel weet je de druk goed te balanceren in je mond. En met de timer weet je dat je in de 2 minuten het meeste plaque zult verwijderen. Qua tandpasta houd ik van fluoride om het glazuur te beschermen. Ik spoel daarom ook nooit echt mijn mond uit om de fluoride s’nachts zijn werk te kunnen laten doen! Ik ben blij met Proglasur van Sensodyne

Gerelateerde blog: Tanden wisselen: Van melkgebit naar het grote mensen gebit in mum van tijd

Tot slot

Geneeskunde en tandheelkunde zijn gescheiden opleidingen en hebben elkaar gaandeweg uit het oog verloren. Maar in de werkelijkheid zijn ze sterk met elkaar verbonden en dat wordt steeds meer ingezien! Een ziekte in je mond kan letterlijk effect hebben op je totale gezondheid! Er lopen diverse onderzoeken naar de relatie tussen tandvleesontsteking, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Preventie is dus enorm belangrijk waardoor we als ouders hameren op gezonde voedings- en poetsgewoonten.

mondgezondheid

Tandvleesontsteking is redelijk te bestrijden en zeker omkeerbaar door goed te poetsen en met hulp van de mondhygiënist. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen!

Leuk voor ouders: Download hier gratis het schone smoelen boek

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

Bron: World Oral health Day


Delen vinden we super lief