Delen vinden we super lief

Eindelijk was zoonlief zijn tandenreeks compleet en toen begonnen de tanden te ‘wiebelen’. Tussen de zes en twaalf jaar wisselen alle tanden en verruilt het melkgebit zich voor een blijvend gebit. Aangezien zoonlief (6) zijn allereerste tand ging wisselen, ben ik in de materie gedoken. De wondere wereld van ‘het tanden wisselen’ is ingetreden. De grote mensentanden hebben zich gemeld.

Het melkgebit

Ik weet het nog dat mijn tanden gingen wisselen en dat het me niet snel genoeg kon gaan. Rond de 5-6 maanden verschenen bij mijn kinderen de eerste tandjes waarop lastige en slapeloze periodes volgen. Mijn dochter heeft het zelfs voor elkaar gekregen om in een keer 4 kiezen op te laten komen. Net op die dag had ze een belangrijke fotoshoot dat uiteraard niet goed ging met rode wangen en een huilerig meisje.

Schone smoelen boek

Op die leeftijd(2) is het pijnlijk als de tanden doorkomen. In de periode die volgden werd het melkgebit aangevuld. Er werd goed gepoetst en verstandig gegeten Ze ontving zelfs een poets diploma van me via het schone smoelen boek. Bij de tandarts hebben we recent het volledige melkgebit met 20 tanden en kiezen geteld. Bij alle drie de kids is het melkgebied compleet.

Dit bericht bekijken op Instagram

Terwijl mijn zoontje (5) stoer ging liggen op de tandartsstoel, vroeg ik de assistente wat eigenlijk de beste leeftijd is om naar de tandarts te gaan met je kinderen. Ze gaf aan dat je hier het beste zo vroeg mogelijk mee kunt beginnen. “Door je kinderen mee te brengen met je eigen periodieke controle, raken ze vertrouwd met de omgeving van de tandartspraktijk en het geluid” vertelde ze. “Vanaf twee jaar is het wel verstandig om elk half jaar een afspraak in te plannen”, vervolgde ze….. Olivier is nu bijna 6 en ging zitten als een prof. Yvette (4) vond het ietwat spannend, maar liet haar tandjes ook checken, Lucas (2) weigerde en ach prima toch 😆 De tandarts deed het superleuk ⭐️ Wat was de leeftijd bij jullie toen ze voor het eerst naar de tandarts gingen? 🦷🦷🦷 #smile #dental #odontologia #ortodoncia #tooth #medical #bakery #orthodontics #dentista #doctor #health #tandarts #eerstekeer #firsttime #tandarts #dentist

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Volwassen gebit

Het melkgebit maakt plaats voor het volwassen gebit dat op meerdere vlakken verschilt van de volwassen tanden. Geler, groter, scherper en het glazuur is sterker. Qua verzorging is het nu wel een must dat er veel aandacht aan wordt geschonken. Daar ik soms met de kinderen het poetsen oversla omdat ze al sliepen, zal dat nu niet meer gebeuren.

Cariës

Verkeerde eetgewoonten, slecht poetsen, of het drinken uit de fles kan voor cariës zorgen. Al van jongs af aan ben ik hier op gaan letten, met een uitschieter overigens, ik ben niet roomser dan de paus. Een goede basis is verstandig voor later. Nu de serieuze tanden verschijnen, word ik strenger op mezelf en wordt het bedritueel uitgebreid met langere poetsrituelen.

“Mam…Mahammm”

Dit bericht bekijken op Instagram

„Mama!!!!! Vanmorgen dook ik rechtop in mijn bed… zoonlief riep het met dermate kracht, dat ik dacht dat zijn kamer overstroomd was, of dat er een paarse krokodil naast z’n bed stond. Hij struikelde zowat over zijn eigen speelgoed de trap af en stond stuiterend naast me: “Mam, Mijn eerste tand is eruit! Vol blijdschap liet hij het me zien om het met secure onder z’n kussen te leggen Maar HELP, wat nu! Iemand tips? Hoe vier je dit? Voldoet een muntje onder zijn kussen? Het moment dat de allereerste tand eruit valt, is uiteraard een bijzonder moment. Een moment dat best wel gevierd mag worden, al zeg ik het zelf ♥️ #eerstetand #melkgebit #tooth #teeth #party #dental #instafun #fun #funny #smiledesign #dentista #smilebright #tandenwisselen #tandenfeemagkomen #tand #gebit #poetsen #goedpoetsen #dtv #wisselen #tandarts #dentist #feestje #vierenwatertevierenvalt #blogger #oililyandme

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Wisselen van het melkgebit

Rond de 5-6 jaar begint het wisselen van het melkgebit. Mijn zoontje was pas zes, terwijl leeftijdsgenootjes al een heel fietsenrek hebben op 5 jarige leeftijd. De volwassen kiezen komen vaak als eerst. Hier had mijn zoontje last van. Dacht ik eerst dat het de verstandskies was, ‘stupid-me’. Deze kiezen wisselen niet en let op, ze hebben diepe groeven, dus goed blijven poetsen is het advies!

De 1e wiebeltand

De 1e wiebeltand van het melkgebit kwam bij zoonlief op zes-jarige leeftijd. Het duurde even voor hij eruit kwam, zeker 2 weken. De voortanden en de grote tanden eronder komen vaak als eerste. De grote tanden eronder zien we al zitten.

Scheefgroei

Ik houd mijn hart vast, want zo te zien zitten ze scheef, aj aj aj, maar dat komt goed vertelde de tandarts. De tanden hebben minder ruimte en groeien later recht. (uitzonderingen daargelaten). De vier voorste vier tanden (Centrale voortanden) zijn vaak wel al gewisseld als je kindje 7 jaar is. Het is een komen en gaan van tanden.

Volwassen gebit

De buitenste voorstanden (laterale snijtanden) volgen rond de 7-8 jaar. De melktanden gaan los zitten en vallen er vanzelf uit. Hierop volgen de hoektanden en de kiezen rond 9 jaar. Rond de 12 jaar is het volwassen gebit soort van compleet op de verstandskiezen na en ben je uitgewisseld.

Dit blijvende gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen volgen na je 18e levensjaar, al geldt dat niet voor iedereen. Bij sommigen blijven ze zelfs achterwege.

Pijn bij het wisselen

Het wisselen is vooral ongemakkelijk, maar pijn doet het niet. Het wiebelen van de tand is even wennen. Als het echt pijn doet, is het raadzaam om de tandarts te bellen. Het wisselen loopt eigenlijk wel soort van automatisch en hoort niet pijnlijk te zijn. Wat wel belangrijk is, is om goed te poetsen nu de tanden doorkomen. Doorbrekende kiezen hebben poreus glazuur.

kindertandarts tandarts afspraak

Tandenfee

De allereerst tand die gewisseld is ligt nu onder zijn kussen. We gaan er een muntje voor in de plaats leggen. Uiteraard ben ik nog op zoek hoe ik het verder origineel kan vormgeven, Op die manier kunnen we het wisselen leuker maken. Wordt vervolgd…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief