Delen vinden we super lief

kindertandarts tandarts afspraak

Mijn kinderen waren nog niet naar de tandarts geweest toen ze 1,3 & 5 waren. Keer op keer wilde ik het inplannen, maar het kwam er niet van. Voor mijn breed, glimlachende jongeman hoog tijd! Zodra je kindje alle tanden heeft helemaal. Vooral omdat het niet lang meer zal duren voordat de tanden gaan wisselen.

We poetsen elke dag braaf zijn melkgebit. Twee keer per dag, minimaal twee minuten, ook al is dit een tijdelijk gebit. Er kan altijd een gaatje bij insluipen. En dat niet alleen, ik wil ze heel graag meegeven dat “het gebit een zeer waardevol bezit is”. Ik heb mijn tanden er in gezet en heb een afspraak gemaakt bij de tandarts.

Sweet memories
kindertandarts tandarts afspraak

Zelf heb ik fijne herinneringen aan de tandarts. Mijn oom was tandarts in Ter Apel en de controle was keer op keer een familie-uitje. Ook kregen we een presentje en had ik nooit iets ernstigs met mijn tanden ondervonden. Al mijn verstandskiezen zitten er nog en nooit heb ik met een opgezwollen wang rondgelopen.

In mijn studententijd ben ik overgestapt naar een tandarts in Amsterdam en ik kom er nog steeds braaf. De fijne herinneringen komen door de goede ervaringen die al op jonge leeftijd begonnen. “Je gezondheid begint bij een gezond gebit“, is mijn credo. Het is niet voor niets dat tandartsen aangeven dat de mond de spiegel is van je gezondheid!

Eerste tandartsafspraak

kindertandarts tandarts afspraak

Terwijl mijn zoontje ging liggen op de tandartsstoel, vroeg ik de assistente wat eigenlijk de beste leeftijd is om naar de tandarts te gaan met je kinderen. Ze gaf aan dat je hier het beste zo vroeg mogelijk mee kunt beginnen. “Door je kinderen mee te brengen met je eigen periodieke controle, raken ze vertrouwd met de omgeving van de tandartspraktijk en het geluid” vertelde ze. “Vanaf twee jaar is het wel verstandig om elk half jaar een afspraak in te plannen”, vervolgde ze…..

Angst voor de tandarts

Twee jaar is namelijk de leeftijd dat de meeste tanden en kiezen zijn doorgekomen en dan is het tijd voor een eerste echte tandartsbezoek. Door de gewenning voorkom je problemen en zullen ze geen angst vormen voor de tandarts. Ik realiseerde dat ik met Olivier (5) wel wat eerder had kunnen komen, oeps! Gelukkig vond hij het maar wat tof! Yvette (3) vond het toch wel wat spannend en weigerde plaats te nemen in die grote enge stoel. Mama’s schoot was de oplossing.

Tanden tellen

kindertandarts tandarts afspraak

De afspraak was in de middag gepland en voordat we er naartoe gingen, werden alle tanden uitgebreid gepoetst. Deze tandarts afspraak zag ik als kennismaking met de wachtkamer, steriele omgeving en de witte outfits. Bij binnenkomst keken ze hun ogen uit en doken gelijk in de speelhoek. Op het moment dat de tandarts ons kwam ophalen, gaven ze die ‘enge’ meneer in die witte jas een handje. Olivier nam heel stoer plaats en liet zijn zusje wel even zien hoe het moest!

Hap, slik, weg

De tandarts begon heel voorzichtig zijn tanden te tellen. Ze zaten er alle tien. “Als hij nu maar niet op zijn vinger bijt”, bedacht ik me, met een Yvette die aan mijn been hing. Ook zag de tandarts dat zijn grote mensenkies er aan komt! Zijn advies: “Ook goed achter in de mond poetsen, ok?”

Olivier knikte voorzichtig. “En mama goed na laten poetsen hé” vervolgde hij. “Doet mama al” zei hij wijsneuzig, heerlijk dat kind! “Na het wisselen van het melkgebit is het ‘The real deal’ en wisselen de tanden niet meer” Olivier luisterde aandachtig.

Een goede voorbereiding is het halve werk
kindertandarts tandarts afspraak

Lucas nam ik altijd mee tijdens mijn eigen tandarts bezoekjes. Hij lag stoer rond te kijken vanuit zijn buggy. De tandarts en mondhygiëniste vind het vaak maar wat gezellig. Uiteraard liet ik de kinderen thuis als er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Ik ben niet bang voor een behandeling, maar de geluiden kunnen angst opwekken bij de kleintjes.

Rebel Child in de praktijk

Ook wil je voorkomen dat je achter je kind aan moet rennen. De kinderen hadden echter nog nooit in een stoel gelegen, dat was nieuw voor ze. Een goede voorbereiding is het halve werk bij het eerste tandartsen bezoek. We hebben ze uitgebreid uitgelegd wat het is en wat de tandarts precies doet. Ook heb ik ze verteld hoe een praktijk er precies uitziet. De stoel kan best indruk maken op kinderen met de grote lamp die er boven hangt.

Instagram tandarts

 

Hap…. Hij zet z’n tanden altijd graag ergens in Met welke leeftijd gingen jullie kids voor het eerst naar de tandarts? Deze loedermoeder heeft Ein-de-lijk het eerste bezoek met de kids afgelegd. Alle drie door de APK niks aan het handje #tandartsbezoekje #amsterdam #kindertandarts #grootbezit #gebit #tandenpoetsen #controle #1ebezoek #dentistvisit #dentistrymyworld #tandartsstoel #periodiekecontrole 

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Speciale kindertandartsen
kindertandarts tandarts afspraak

Het kan voorkomen dat je kindje echt héél bang is voor de tandarts en dat niets werkt. Hoe goed je je ook hebt voorbereid. Voor deze kinderen biedt de kindertandarts een uitkomst. Dit zijn specialisten die een speciale opleiding hebben gevolgd en zich op extreem bange kinderen richten. Kindjes die bijvoorbeeld veel gaatjes hebben, of een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, krijgen hier meer aandacht.

Zelf een angsthaas?

Yvette vond het ook maar wat spannend en durfde niet in de stoel te gaan liggen. Ze ging bij mij op schoot zitten en op die manier telde de tandarts de tanden. Ook kun je zelf bang zijn voor de tandarts. Probeer dit niet te laten zien bij je kinderen, die voelen alles! Je kunt er dan beter voor kiezen om je partner of een andere volwassene naar de tandarts te sturen met je kindje.

Ojéé een gaatje

Het moment dat er een gaatje geconstateerd wordt, gebeurt helaas wel eens. Met alle zoetigheden poetsen we wat af. Toch is het niet onmogelijk dat het gebeurd en dan zal het gevuld moeten worden. Je kunt dan uitleggen dat een tand ziek is en dat die even gaat ‘slapen’ door de verdoving. De tandarts is dan de reddende engel en maakt de tand weer beter. De tandarts zelf is ook heus geen bruut en vertelt alles in geur en kleur en laat hij de instrumenten zien die hij gebruikt.

Voorlichting tandarts
kindertandarts tandarts afspraak

En tsja de tandarts onderwerpt de kinderen ook aan een vragenvuur. “Hoevaak poetsen jullie je tanden?” “Worden er geen plekjes overgeslagen?” Ze willen je uiteraard met de juiste advies en voorlichting informeren. Ook vraagt de tandarts of ze niet te veel snoepen en hoeveel zoet/zuurmomenten, snoep of zure dranken er dagelijks zijn.

Ultieme ouder test

Het wordt dus een ultieme ouder-test. Eigenlijk weet je het wel dat je kinderen niet meer dan vier keer per dag zoet of zuur zouden moeten eten en drinken. Ik doe mijn best hier rekening mee te houden, het gebit is immers echt een waardevol bezit!

kindertandarts tandarts afspraak

Op Google kun je de meest vreselijke foto’s van kindergebitten terug vinden. Er zijn ouders die kinderen in hun bedje leggen met een gevuld flesje met ranja, of zoete melk. Kindertanden horen echt parelwit te zijn. Als ze langdurig zoete drank uit een zuigfles drinken, verkleuren tanden en worden ze geel of bruinig. Dit weer wijst op tand verderf dat je echt ten alle tijden zou moeten voorkomen. Niet alle ouders zijn zich hiervan bewust!

Te vroeg naar de tandarts?

Tsja, we stonden na de tandarts controle in 10 minuten weer buiten. Het was een gedoe om met drie kids bepakt en bezakt naar de controle te gaan. Het was benauwd, warm en ook nog eens midden in de stad van Amsterdam. En toch sta ik er nog steeds achter. Qua kosten hoef je je geen zorgen te maken, tot hun 18e is een tandartscontrole vergoed vanuit de basisverzekering.  Het is nooit te vroeg om met je kids naar de tandarts te gaan!

Fingers crossed

En wist je dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen minder angstig zijn voor de tandarts als ze al eerder positieve ervaringen hebben gehad bij de tandarts!? Er komt wellicht ooit een moment (fingers crossed dat het niet zo is) dat er een ingreep gedaan moet worden. Ze zullen er dan positief in staan en niet panisch worden.

Onze volgende afspraak over een half jaar is weer ingepland. We blijven het er inhouden. Lang leve de vrije woensdagmiddag die altijd volgepropt kan worden met zulke arts, tandarts, school en zwemles -afspraken. En om het poetsen leuk te blijven houden, hebben we het fantastische tandenpoetslied!

Tandenpoets lied

Was jullie eerste keer naar de tandarts ook een fijn en plezierig bezoekje? Ik ben benieuwd! En mis je tips & tricks Let me Know“! En hoe maak jij je tandarts ritueel tot een fijn moment?  Leuk voor in een extra blogpost!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief