Delen vinden we super lief

De strijd in huize Olivette is losgebarsten van ’Zie je nou wel’…..en ‘hou nu toch met zeuren’ De suikerbom is tot ontploffing gekomen. Dat pakjes niet goed zijn voor kinderen, weten we als ouders stiekem toch? Maar ja, ze zijn zo praktisch. Op ieder familieuitje wordt het standaard in de rugzak gepropt en bij lange autoritten is het een uitkomst. Als moeder geef ik ze graag natuurlijke sappen, (ook bomvol suikers), of water. Ik ga er wel aardig bewust mee om en koop echt nooit pakjes.

CoolGift oppas Pippi langkous

Bonje over pakjes 

Manlief is makkelijk om te kopen door een lieve blik en een lieve vraag van papa…mag ik sap”?  En hopsakee, hij haalt de pakjes in huis. Niet 1, nee een voorraadkast vol! Hij is serieus de aanstichter. “kijk,’ zegt hij dan trots. “hier ziet geen suiker in” zich niet realiserend van de aspartaam of zoetstoffen. En als extra verrassing neemt hij dan ook Dora koekjes of die leuke toetjes met chocolade bolletjes, of crunchy koekjes mee. Zucht….

suiker, Amsterdam light festival, stromma, tockets boot, boottocht, uittip. lichtjesfeest, amsterdam boottocht, varen

Het is vechten tegen de bierkaai. En laten we wel wezen, in die eeuwig durende strijd heb ik geen zin. De wijsneus spelen, al helemaal niet. Hij wil immers ook het beste voor de kleintjes en is een top-papa. Dus tsja ik laat hem z’n gang gaan en onze kastjes puilen uit met pakjes en lekkernijen, waar ze hyper de marathon van kunnen rennen.

Foodwatch

De resultaten uit het foodwatch onderzoek  kwam dan ook niet als surprise. Meer als bevestiging. Obesitas, diabetes type 2, hartziekten en beroerte, dat staat nu niet bepaald op het wensenlijstje dat ik voor ogen heb voor mijn kinderen. En toch zijn we er stelselmatig mee bezig (ook ik) om de suikerbommen aan onze kids te geven.  De uitkomsten uit het onderzoek van foodwatch zijn niet mis. Bijna 1 op de 4 (23%) pakjes drinken heeft zelfs meer suikers dan Coca-Cola. En ammenooitniet dat mijn kindjes dat krijgen dacht ik toen ik de resultaten lag, maar eerlijk, is eerlijk, ook deze moeder is ook niet perfect!

gezond, proeven, salade, vitamines

Er zitten gemiddeld 6,5!! Suikerklontjes in 1 pakje sap. Dit is toch wel heel schrikbarend. De ruime keuze aan yoghurtdrinks, pakjes chocomelk en vruchtendrankjes bevatten gewoon gruwelijk veel suikers. En als er dan pakjes sap verkocht worden zonder suiker, dan zitten er andere zoetstoffen in verwerkt. Dat wil je toch ook niet als verantwoorde ouder? De lange termijn effecten zijn er niet van bekend. Harvard heeft hier veel onderzoek naar gedaan; info

Suikertax

Er zijn al positieve berichten uit Mexico over een suikertax op frisdranken. In Nederland zijn ze nog een beetje laks. De gezondheid van kinderen hoort niet in handen van de voedselindustrie te liggen, waardoor foodwatch een petitie is gestart om minister Schippers wakker te schudden. De zelfregulering werkt gewoonweg niet. De voedselindustrie denk alleen aan hun eigen portemonnee. Tijd voor actie vanuit het huidige kabinet. Maar eerlijk is eerlijk ook tijd voor actie bij ons thuis en vele ouders met mij.

kinderwagen, suiker, snoepgoed, kinderen, opvoeding

Ik spreek manlief vanavond nog wel een keertje aan en laat hem verplicht het onderzoek lezen. Het is echt een Eye opener. Pakjes eruit of…… nouja laat ik dat maar niet doen, haha. Maar je snapt vast m’n punt ;-D. Hij heeft dit stuk in iedere geval al wel gelezen. Zijn droge reactie was; “ik zou je blog nog even doorlezen, het zit vol met spelfouten..” Enneh dan nog wat, vervolgt hij…. “Wat dacht je dan van je suikerspin machine, popcorn & chocolade fondue… “? Haha, gelijk heeft hij

Door het rapport ben ik in ieder geval helemaal wakker geschud. Ik wist het stiekem wel, maar sloot m’n ogen ervoor. Geen pakjes meer in ons karretje!

CoolGift cadeau idee

Meer weten

Het hele onderzoek van foodwatch is interessant om te lezen. Hoe staan jullie er thuis in? Letten jullie een beetje op de inname van suiker thuis? Onbewust krijgen de kiddo’s zoveel zoetstoffen naar binnen. Ook ikzelf ben onlangs best geschrokken. Ik ben dol op Wilhelmina pepermuntjes, tot mijn collega me er op wees dat het eigenlijk suikerklontjes zijn die je eet. Oeps… nooit bij stil gestaan!  Ik heb het blik met pepermuntjes gelijk op een andere afdeling gezet.

drinkpakjes

Veel liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief