Delen vinden we super lief

Detoxen, of ontgiften doe je om je lichaam vrij te maken van alle giftige stoffen. Meestal is dit één van de meest genomen nieuwe voornemens na nieuwjaar en feestdagen, of na een zwangerschap. Even je maag en darmen de nodige rust gunnen na een periode van zware maaltijden, of heel veel zoetigheden. Of even snel wat kilo’s kwijt raken, dat is ook een mogelijkheid. Gezond, efficient en eht geeft je een boost.

Een detoxkuur kun je voor eventjes doen, maar let op; niet te lang. Dit om roofbouw op je lichaam te voorkomen aangezien dat uiteindelijk veel erger voor je gezondheid is. Wij kiezen dan ook voor 5 dagen om onze geest en lichaam een korte reset te geven! Voordat we met een detoxkuur begonnen heb ik wel eerst de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Want is dit echt wat ik wil?

Detox = sapkuur

De meeste gebruiken tijdens de ontgifting een sapkuur, ook wel detox kuur genoemd. Met deze kuur drink je enkel sappen tijdens het detoxen. Meestal begin je deze kuur met een tweetal dagen vasten en het drinken van enkel kruidenthee. Nadien drink je om de zoveel uur een sapje. Dit sapje kan bestaan uit een groentenmix, fruitmix of een smoothie. Tijdens de kuur zelf moet je heel veel water drinken om alle afvalstoffen af te kunnen voeren die vrijkomen tijdens het detoxen. Met gezonde sappen, krijg je natuurlijk veel extra vitamines binnen wat je gezondheid ontzettend bevordert. Hier geldt ook dat je dit doet met mate. De meeste combineren deze sappen nog met extra veel lichaamsbeweging om het ontgiftingsproces te versnellen. Daarnaast start je al voordat je aan de kuur begint met een gezondere levensstijl.

csi traject kinderwens gezond

7 Voordelen detoxen:

1. Gewichtsverlies

Een week ontgiften geeft onmiddellijk gewichtsverlies. Het kan een prima start zijn om te beginnen afvallen, of om slechte voedingsgewoonten uit je leven te bannen. Qua afvallen geeft het een fijne kickstart. Ik kies ervoor om het na 5 weken afvallen (-6,4kg) in te zetten om mijn lijf te ontdoen van alle afvalstoffen en te resetten.

2. Stralende huid na het kuren

Na een paar dagen alle slechte voedingsgewoonten te bannen, ziet je huid er weer stralend uit. De oneffenehden lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Klinkt mij als muziek in de oren!

3. Vitamineboost en reset

Door alle sapjes krijgt je lichaam een vitamineboost waardoor je meer energie krijgt. Dit gebeurt meestal na een paar dagen kuren. Je lichaam krijgt een volledige reset.

4. Rust geven aan je organen

Door verkeerde voeding, medicijnen, koffie wordt op onze organen zoals de lever, nieren, gal en spijsvertering heel wat druk gelegd om de giftige stoffen uit ons lichaam te verwijderen. Je lever, en nieren worden wat rust gegund tijdens de detoxkuur.

5. Slechte gewoontes afleren

Na een paar dagen ben je al minder geneigd om snacks en andere voedingsmiddelen op te eten. Dit is een goeie manier om slechte gewoontes eindelijk af te leren.

6. Betere bloedsomloop en beter immuunsysteem

Door het ontgiften wordt je bloedsomloop beter. Een sterker immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

detoxkuur, sap.je, detoxen

7. Schoon voelen

Na de detox voel je jezelf schoon en proper, zuiver van binnen en van buiten krijg je een aangenaam gevoel. Wanneer je lichaam vast of weinig eet, moeten je darmen, spijsverteringssysteem, alvleesklier, lever en nieren minder hard werken waardoor ze rustig herstellen en genezen. De opgehoopte afvalstoffen van zoveel weken, kunnen ook het lichaam verlaten na het vasten. Je lichaam krijgt echt even een reset!

6 Nadelen detoxen:

1. Vermoeidheid komt vaak voor

Tijdens de kuur kan je opeens heel vermoeid worden en totaal futloos zijn. Dit komt door het verwijderen van de giftige stoffen dat heel veel energie kost voor je lichaam. plan daarom ook niet te veel activiteiten in de dagen dat je aan het vasten bent!

2. Darmen in de war

Door het veranderde voedingspatroon kan het zijn dat je darmen in de war geraken. Verstopping, diarree en winden laten is een normaal verschijnsel omdat je lichaam reageert op je dieet. Ik heb er daarom ook voor gekozen om de sapjeskuur te starten voor het weekend en in het weekend thuis te doen. De laatste twee dagen ben ik de maandag en dinsdag wel op kantoor en hoop ik helder van geest te zijn en alle projecten in rap tempo er doorheen te jagen zonder fysieke handicaps.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn is ook een normaal verschijnsel van detoxen. Je kan dit vermijden door veel water te drinken tijdens je kuur (minimum 8 tot 10 glazen water per dag). Hier heb ik zelf al last van als ik een dag koffie mijdt. Laat taan als ik dat vijf dagen ban uit mijn voedingspatroon.

4. Stinken en slechte adem

Het is vrij normaal dat je tijdens het detoxen last kan krijgen van stinkend zweet en een slechte adem. Dit is een teken dat de giftige stoffen je lichaam verlaten. Geen prettig vooruitzicht, waardoor ik mezelf goed wapen met goede deodorant, smintjes en lekkere geurtjes op mijn bureau!

5. Prikkelbaar en depressieve gevoelens

Dit is een typisch verschijnsel omdat je aan het afkicken bent van suiker en alle andere voedingsmiddelen die je niet gebruikt. Na een paar dagen lost dit probleem zich zelf op als je lichaam is aangepast aan de kuur. Mijn collega’s zullen dus geen sjaggie collega ondervinden!

6. Toename giftige chemicaliën

Door vetverbranding komen er chemicaliën genaamd “ketonen” in je lichaam wat een sterk ruikende adem en misselijkheid kan doen toenemen. lekker dan! Aangezien ik al een tijdje gezond en verantwoord bezig ben, hoop ik maar dat dit zal meevallen!

Tips voor detoxers

Met alle voor- en nadelen in mijn achterhoofd ben ik gezwicht en heb ik gekozen voor een 5-daagse detoxkuur. Drie dagen vond ik ‘net-niet‘ en 7 dagen was me te lang. Ondertussen houd ik de volgende tips goed in gedachten!

– Veel water drinken helpt bijverschijnselen oplossen.
– Voldoende slapen kan de vermoeidheid doen verdwijnen.
– Doe dit verstandig en zeker niet te lang.

Hebben jullie al wel eens een sapjes kuur gedaan? En via welke partij was het voor jullie een succes? Ik ben benieuwd!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief