Delen vinden we super lief

In de wereld van fulltime thuiswerken, prijs ik me rijk met een goede thuiswerk plek. Mijn kantoor is van alle gemakken voorzien, heb een fijn uitzicht en kan er opgaan in mijn werk bubble. Dagelijks thuiswerken zonder directe collega’s op de werkvloer brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Hoezeer de voordelen het winnen van de setbacks, zorg ik er dagelijks voor dat het thuiswerken zowel leuk als gezond blijft. Of je nu een introvert of extravert bent, hierbij geef ik je al mijn persoonlijke tips om je werkervaring te verbeteren.

moeder stereotypering types
Werken in monkey town

1. Reflecteer en ontdek wat werkt

Zelf ben ik een extraverte introvert. Op evenementen en (pers)lanceringen kan ik ‘aan‘ staan, alles overzien en in controle zijn, terwijl ik thuis graag in mijn bubbel zit om tot in de details alles voor te bereiden. Hier neem ik de tijd voor, dat gelijk mijn eerste advies is: “Neem de tijd om voor en na je werk te reflecteren”. Wat veroorzaakt bij jou stress, wat geeft je een goed gevoel en waar schiet je compleet van uit de bocht? Identificeer wat voor jou belangrijk is en breng dit in kaart. Hierdoor weet je precies wat wel en wat niet voor jou werkt bij het thuiswerken. Bij mij werkt een opgeruimde werkkamer, een dagdeel geen afspraken en het inplannen van een gezonde Lunch, en ja ook wel eens buiten de deur, al moet ik mezelf daar echt toe zetten!

2. Deel je gedachten

Deel je gedachten, mening en hoe je in de werksituatie staat, dat overigens niet altijd in een grote setting gedeeld hoeft te worden. Het is beter om je wensen 1-op-1 met een collega te bespreken. Zorg er in ieder geval zeker voor dat je je gedachten uitspreekt en verloochen jezelf niet.

Doordat ik veel vanuit huis werk, heb ik niemand om mij heen om mijn successen, of teleurstellingen mee te delen. Het inbellen met collega’s om te sparren, het bezoeken van collega’s op events, of een korte coffee meet-up is voor mij zeer waardevol. Als er weken zijn dat we minder contact hebben, probeer ik dat altijd recht te trekken. Verbinding blijven voelen is belangrijk om te kunnen floreren in je werk, dat mijn superior gelukkig waardeert.

3. Controle over je agenda

Het is raadzaam om “bumpers” in je agenda te plannen na belangrijke vergaderingen om even tot rust te komen en alles in een groter geheel te plaatsen. Vaak schiet ik na een meeting gelijk in de actiemodus en zorg dat ik de gemaakte afspraken direct oppak. Na een dag vol afspraken, raak ik vaak het overzicht kwijt en lijkt de workload ondoenlijk. Door pauzes in te plannen, pak ik de to-do’s op en kun je je op de lange termijn richten. En eerlijk, soms haal ik s’avonds door omdat ik in de flow zit. “Doe iets waar je blij van wordt en het voelt niet als werk” Ook als je de controle even kwijt bent.

Thuiswerken, thuiswerkplek, thuiswerk tips

4. Wat heb je nodig?

Denk na over wat jou helpt bij thuiswerken. Enerzijds aan materialen als een groot scherm, een ergonomische bureaustoel, een comfortable bureau en licht. Anderzijds aan comfort als goede koffie, een groene omgeving, een koptelefoon en goede klimaatbeheersing. Zelf heb ik een goede elektrisch kachel aangeschaft, want in ons huis kan het aardig koud zijn.

5. Vind gelijkgestemden

Plan korte videocalls in met collega’s om bij te praten, net zoals je dat zou doen bij het koffieapparaat op kantoor. Actief contact houden met collega’s, zelfs als het niet direct professioneel gerelateerd is, kan waardevol zijn voor de teamspirit. Een wekelijkse belronde als je ergens naar onderweg bent, is ook altijd een goed idee! Een andere tool waar ik geintrigeerd oor ben geraakt is focusmate. Hiermee vindt je online gelijksgestemden waarmee je samen je doelen beriekt.

6. Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water, zelfs als het informele koffiemomentje wegvalt. Om er voor te zorgen dat ik het zelf ook niet vergeet staat mijn sodastream en ook Air Up naast me op mijn bureau.

7. Laat je niet afleiden

Een wasje, de vaatwasser uiruimen, even de stofzuiger door het huis halen….. Bij thuiswerken kun je het er eenvoudig tussendoor doen, maar laat je niet ongewild afleiden. De noise cancellation koptelefoon werkt bij mij goed en ook is het thuis de regel dat als mijn deur dicht is, er geklopt moet worden op de deur. Doordat ik veel thuiswerk kan ik mijn tijd efficient indelen dat voordelen heeft. Maar eerlijk, het heeft ook zijn uitdagingen. Zorg dan ook zeker voor ontspanning na een dag hard werken!

Sodastream, dry january, cocktails , mocktail, alcohol vrij

Tot slot

Wat is jouw ultieme thuis- werkgeluk? Deel jouw tips en ervaringen zeker in de comments om ook anderen te inspireren! Of je nu introvert of extravert bent, met de juiste aanpak kan thuiswerken een positief uitpakken. In mijn huidige baan werk ik al zo’n drie jaar vanuit huis. Door een goede balans te vinden met reizen, beurzen, pers- en netwerk events, ben ik ook buitenshuis zichtbaar en werk ik thuis hard aan de ambitieuze plannen binnen mijn rol. Mischien wel het beste recept voor succesvol zijn in het thuiswerken.

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief