Delen vinden we super lief

2 ons groenten, 2 stuks fruit, we weten het allemaal, maar niet iedereen komt daar, dag in dag uit, helemaal aan. Om vitaal te blijven en je lichaam optimaal te laten functioneren, is het belangrijk om het voor elkaar te krijgen om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen. De vraag is alleen hoe! De hele dag aan de groenten is geen oplossing! Mijn ‘WW coach zegt ook altijd ‘je wilt niet oud worden op een bleekselderij stengel!’

En als je al groenten eet, neemt de voedingskracht van groente ook nog eens af. Het is dus een hele uitdaging om je dagelijkse benodigde hoeveelheid voedingswaarden binnen te krijgen. Al helemaal bij kinderen! We geven je 6 aandachtspunten die goed zijn om te weten.

bio

Voedingscentrum adviseert

Volgens het voedingscentrum haalt slechts 2% van de bevolking de benodigde 250 gram aan groenten. En als ik bij mijzelf ten rade ga, kan dat zeker kloppen. Ik kom er niet elke dag aan, ook al snack ik veel tomaatjes, wortels, of paprika tussendoor! Tijd voor actie om hier verbetering in aan te brengen en ook de kids met zoveel mogelijk smaken in aanraking te laten komen wat betreft groenten. Hoognodig, aangezien alles weigert dat enigszins kleur heeft!


Het voedingscentrum tipt: 1 boterham met hummus en gegrilde courgette + schaaltje tzatziki met 2 volkoren boterhammen voor lunch + roerbakgroente bij de warme maaltijd.

Groenten en fruit

In onze fruitschaal ligt altijd fruit en de koelkast is meestal gevuld met de seizoensgroenten van de markt. Eigenlijk is dat echt om mezelf tegen snaaien te beschermen! Vooral nu ik met een afvalrace bezig ben, ben ik bewuster bezig met voeding. Na de decembermaand wil ik er helemaal een focus op leggen. Vooral nadat de kids te veel snoepgoed, pannenkoeken, popcorn en lekkernijen hebben gehad rondom kerst! Even geen zoetigheden, chocolade, of gekkigheden.

1. Gewicht van groenten

betreft de 350 gram groenten: tijdens het voorbereidingsproces houden groenten je snel voor de gek! Bij het bereiden van een bloemkool, broccoli, of venkel gaat er namelijk ongemerkt veel gewicht verloren. Weeg het dus eigenlijk pas nádat je het hebt bereid!

2. Kauwen maar!

Hoe grondiger je kauwt, des te meer voedingswaarden worden opgenomen, zowel in je mond als je darmstelsel. We hadden het er afgelopen workshop over bij “WW, Weight Watchers heruitgevonden“! Als je goed kauwt op je voedsel komen er meer stoffen vrij en raak je sneller verzadigd door dat het beter opgenomen kan worden. Een gemiddelde Nederlanders kauwt echter minder dan tien keer op een stuk groente, gekookt, of rauw. Dat is dus eigenlijk ‘hap, slik, weg’!

Als je dit opvoert naar een 30 tot 50 keer kauwen dan neemt je lichaam veel meer nutriënten op. Wees wel gewaarschuwd: je doet er heel veel langer over om je bord te legen dan tafelgenoten! Mijn porties worden minder en voilà dat is weer perfect voor mijn afvalrace!

3. Water & hoge temperaturen

De hoeveelheid water, de temperatuur en eventuele blootstelling aan licht of zuurstof kan impact hebben op de voedingswaarde en vitaminen. Bij het koken van groenten gaan er ook vitaminen verloren. Wel handig om te weten dat hoe zuurder het product is, des te beter de vitamine C behouden blijft. Dit heeft te maken met de structuur. Een compacte structuur houdt vitamines beter vast dan een losse structuur. Waar ik dan vooral op let, is dat ik groenten niet te ver doorkook!

Een gezonde start van de dag

4. Vermoeide akkervelden en tuinbouw

Tijdens ‘de overstap weken‘ op biologisch voedsel werd ik er op gewezen dat we nog steeds te veel bewerkt en kunstmatig voedsel binnen krijgen. Gelukkig is er een verandering gaande en worden biologische producten gangbaarder. Dat neemt niet weg dat de landbouw en tuinbouw intensiever is geworden. Het land krijgt geen rust om bij te komen dat vervolgens weer zijn weerslag heeft op de mineralen in de grond. Daarnaast importeren we ook zeer veel groenten en fruit dat tijdens de lange reis veel voedingswaarden inlevert.

5. Het schillen of snijden van groente

Voorgesneden groenten verliezen voedingswaarden door het schillen of snijden. Hier ben ik zelf ook schuldig aan aangezien ik wortels graag schoon schil. De voedingswaarden zitten namelijk vaak in de schil! Je kunt dus het beste zo min mogelijk groenten voorsnijden! Mijn les hieruit, is dat ik liever geen gesneden groenten meer koop. En mijn kindjes eten daardoor ook hun appeltjes met schil.

6. Houdbaarheid groente en fruit

We kopen eens per week groente en fruit en helaas overleven er soms stukken groenten niet. Als het te lang op het aanrecht, of in de fruitschaal ligt, gaan ze oxideren. de versheid neemt af en daarmee ook de voedingswaarden. Dit is ook wel de reden dat onze diepvries ook rijkelijk gevuld is met ingevroren groenten als doperwten, avocado en heel veel meer. Vaak is bevroren groente ook beter dan dat het een week in je fruitmand ligt. Dit is ook de reden dat de detoxsapjes van mijn sapje destijds allemaal gelijk na het persen ingevroren zijn om de voedingstoffen te bewaren.

Tot slot

Schep dus maar goed je bord vol met groenten. En aangezien het uiterst lastig is om aan je 250 gram per dag te komen, heb ik graag standaard verse ingevroren sapjes in de diepvries staan. Als ik een dag minder fit ben, hoef ik niet eerst met de blender in de weer. Met bovenstaande tips, een goede balans, veel variatie en de focus op die 250 gram groente per dag, komt er helemaal goed!

Lukt het jullie om aan de 250 gram groenten te komen? Hope so, want het is niet altijd even eenvoudig!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter|Facebook| Youtube| Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief