Delen vinden we super lief

Een slanke den ben ik al sinds mijn 12e niet meer te noemen. Maar vanaf mijn 18e is de strijd tegen de kilo’s altijd aanwezig geweest. Men zegt dat de acceptatie makkelijker wordt met de jaren, maar met mijn 42 jaren jong is dat nog niet echt gelukt. Dus ging ik begin dit jaar weer aan de slag met afvallen, een nieuw hoofdstuk in mijn zoektocht naar wat voor mij werkt om een gezond gewicht te bereiken. Het werd “WW, het nieuwe Weight Watchers.”

school, leerplicht, back to school

Alles heb ik al geprobeerd, maar als je in de Dikke van Dale op zoek gaat naar de definitie van ‘Emo eter’ dan staat mijn foto daar bij. Mijn relatie met eten is niet echt heel gezond, letterlijk en figuurlijk. Eten is een obsessie. Als ik mij blij, verdrietig, moe of energiek voel, er is altijd wel een reden om die lekkere koekjes of die extra boterman naar binnen te stouwen. Daarnaast ben ik ook nog eens een enorme sociale Bourgondiër die van koken houdt. Zie daar het recept voor een ongezond lijf, met overgewicht en een slechte conditie.

Zwangerschapskilo’s

Toen ik zwanger werd van Miss O kwamen de kilo’s er in rap tempo aan en ondanks het geven van borstvoeding ben ik ze niet allemaal kwijt geraakt. De daaropvolgende jaren – als je kind 5 is kunnen het denk ik geen zwangerschapskilo’s meer genoemd worden – kwam ik langzaam maar zeker steeds meer aan. Ik was zwaar ongelukkig met mijn lijf, maar het lukte niet om er verandering in aan te brengen. Wat halfbakken pogingen met een dieetprogramma, kickbox lessen en voedingssupplementen zetten natuurlijk ook geen zoden aan de dijk. Afvallen lukte niet.

De maat is vol

Begin 2019 was de maat vol. Ik vind het te spannend om mijn echte gewicht op tafel te gooien, maar neem van mij aan dat het ruim in de 3 cijfers zat. Niet okay! Ik heb een super druk leven. Wil graag een actieve mama zijn, werk 36 uur, houd van vrijwilligerswerk en sociale activiteiten. Dat betekent dat ik weinig energie overhoudt om te gaan sporten, iets waar ik overigens ook een hardgrondige hekel aan heb. Omdat ik uiteindelijk begrijp dat 80% voeding en 20% beweging is, heb ik mij voorgenomen om mij voor nu alleen op voeding te richten om het afvallen te stimuleren. 

Bourgondiër

Ik geloof niet in wonderpillen, ben te veel Bourgondiër om keto of Paleo te eten en poeders en shakes bleken geen duurzame resultaten te bereiken. Dus zit er maar 1 ding op…. Echt een verandering aanbrengen in mijn eet patroon. En zo kwam ik weer terug bij een oude bekende, die mij ooit toen ik 23 jaar was geholpen heeft om 20 kilo af te vallen… de Weight Watchers.

Goede start

De eerste week van Januari ging ik aan de slag met het afvallen. Omdat ik als het op lijnen aankomt het doorzettingsvermogen van een goudvis heb, leek het mij geen goed idee om alleen de online ‘cursus’ te volgen. Dus daar ging ik, op maandag avond naar het plaatselijke theater van Diemen om mij in te schrijven en mij voor het eerst te laten wegen. Wat was het spannend (en wat was ik zwaar!)

WW, het nieuwe Weight Watchers Coach

Met een leuke pittige coach Marijke, die ons elke week tijdens de workshop weer motiveert als het goed of juist wat minder gaat, leer ik stap voor stap een nieuwe levensstijl te adopteren. Het programma is eigenlijk goed te doen. Je mag alles eten, wat je eet heeft smartpoints die je bij houdt in de app. En op basis van lengte, en gewicht mag je dus een maximaal aantal smartpoints per dag eten om het afvallen te stimuleren. Er zijn gezonde voedingsmiddelen die 0 smartpoints hebben, daar mag je dus onbeperkt van eten, en de wat minder gezonde voedingsmiddelen hebben meer smartpoints.

ww, het nieuwe weight watchers

Inzichten

Mijn eerste inzicht was dat ik heel veel ‘verborgen’ calorieën binnenkreeg. Bijvoorbeeld de cappuccino’s met volle melk uit het automaat op mijn werk. Even door de zure appel heen maar nu drink ik dus zwarte koffie, neem niet elke keer iets als er iemand jarig is, en laat het grootste deel van de koolhydraten weg bij mijn avondeten.

De gouden formule voor het afvallen, zit echt in het bijhouden van wat je eet d.m.v smartpoints. Dat heeft het effect dat je denkt, hmmmm dat koekje laat ik maar staan want ik heb nog maar 5 punten over voor vandaag. Of… “10 punten voor een gebakje is wat zonde als je er 35 mag op een dag“. Ook is het feit dat ik naar de workshop ga en daar gewogen wordt voor mij een stok achter de deur. Omdat mijn cursus op maandag is, en ik toch graag progressie wil zien, houdt ik mijzelf daardoor in het weekend wat meer in het gareel. Dat helpt ook.

Milestones qua afvallen

De eerste maanden ging het afvallen als een speer. Ik viel snel af en kreeg na best wat doorzetten mijn -3, -5 en zelfs -10 kilo milestone. Dat was gaaf hoor. Kleding bijna 2 maten kleiner en ik voel mij zoveel energieker. Eerst zag niemand wat maar langzamerhand begon mijn omgeving het ook te zien.

Hoogtepunten en ook..dieptepunten

Maar toen kwam de dip betreft het afvallen. Ik kon het even niet meer opbrengen, de zomervakantie kwam er bijna aan en ik liep op mijn tandvlees. Eerst stagneerde het afvallen en daarna begon mijn gewicht de verkeerde kant op te gaan. Na drie heerlijk weken in Canada waren er van de -11 kilo nog maar 8 kilo over. Ik hield mijn eten niet meer bij in de app en ging niet meer naar de workshop om te wegen.

Maar ik ben er nog lang niet, mijn resultaat is echt nog niet duurzaam. Dus nu sta ik dus voor een belangrijke fase. Het weer oppakken en doen! Als het makkelijk was geweest, had ik het al lang gedaan. Het is niet makkelijk, maar het is het wel waard. En ik weet dat ik het kan, want ik heb het al gedaan.

Herkenbaar verhaal qua afvallen? Zoek je eigen pad, we zijn geen eenheidsworst en de ‘oplossing’ is dus ook niet voor iedereen hetzelfde. Maar als je de strijd tegen de kilo’s op een duurzame manier aan wil gaan, dan kan ik uit eigen ervaring WW, het nieuwe Weight Watchers wel aanraden. Door WW heb ik toch mijn gouden formule gevonden. Ik weet wat er nodig is om af te vallen, en nu dus ook wat de grens is waarbij ik weer aan kom. Met de steun van een vriendin, die geïnspireerd was door mijn succes en nu mijn WW buddy is, ben ik weer van start gegaan. Ik ga er weer voor het afvallen en wil met kerst weer 10 kilo extra kwijt zijn.

Liefs Mariken

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief