Delen vinden we super lief

Eigenlijk streef ik al heel mijn leven lang naar een bepaald cijfer op de weegschaal waardoor ik regelmatig nee zeg op voeding, of allerlei voedingsmiddelen schrap om het in balans te houden. Afgelopen jaar ben ik ruim 15 kilo in enkele maanden afgevallen met WW, het Weight Watchers programma, dat ik vervolgens dolgraag wilde doorzetten om richting de 20 kilo gewichtsverlies te gaan. Mijn abonnement had ik niet verlengd en wilde het op eigen kracht voortzetten om mijn streefgewicht te behalen. Toch kwamen mijn interne en externe afval saboteurs om de hoek kijken en het vervelende coronavirus.

Want hoe je het ook wend ook keert, door het vele thuis zitten werd er minder bewogen en de wekelijkse WW workshops had ik niet meer als stok achter de deur om me te laten wegen. Langzaamaan kwamen er juist weer een paar kilo’s bij en leek mijn streefgewicht verder weg dan ooit! Dit kwam door het thuiszitten en het thuiswerken en maakten het gezelliger met borrels en snacks. Zo stom dat ik dit heb laten gebeuren. Mijn ideale gewicht kwam in het geding door dat stomme ge-jo-jo in gewicht.

Mijn ideale gewicht

Maar waar halen we dat getal van ons ‘ideale gewicht’ toch vandaan? Sommigen baseren zich op hun Body Mass Index (BMI), ofwel de verhouding tussen je lengte en gewicht dat zo’n tweehonderd jaar geleden werd ontwikkeld Lambert Quetelent. Hij was notabene een wiskundige en niet eens een arts. Ook ik heb recent mijn BMI berekend en zou volgens dat getal nog zeker 15 kilo extra af moeten vallen.

Toch was het doel van de heer Quetelent om met het BMI getal mensen te kunnen categoriseren voor zijn onderzoek en is dus geen indicator voor je gezondheid. Toen ik de WW, het nieuwe Weight Watchers workshops nog volgde, had ik ook een streef gewicht opgegeven dat ik helaas nog niet had bereikt. Wel heb ik tijdens de WW workshops veel geleerd over voeding, mijn valkuilen en het afvallen en ga nu op zoek naar een andere manier van afvallen, meer bewegen en morele support. Het was eigenlijk echt een kostendingetje dat ik de workshops niet meer volgde, dit kon ik ook in mijn eentje hield ik mezelf voor!

Reality check

Sausje apart, dat heb ik altijd als mantra in mijn hoofd! En bestel meer groenten i.p.v patat is een andere tip, dat hier even mis ging!

Als ik kijk naar mijn gewicht is het BMI rond het gewicht dat ik had in mijn middelbare en hogeschool tijd en weet dat dat toch echt erg onrealistisch is. Onze lichamen zijn bedoeld om te veranderen naarmate we ouder worden en om te blijven streven naar een lichaam van een puber is toch echt wel ietwat ver gezocht.

Het is onze geest dat tijdschriften leest, door sociale media scrolt en naar maatje 38 verlangt. Zelf weet ik dat ik nog ietwat te zwaar ben en nog wel wat kan afvallen, maar het getal en ideale streefgewicht heb ik losgelaten. In onze familie zijn we allen lang en stevig qua postuur en niet te vergelijken met de Parisienne. Slank wordt vaak als beter en aantrekkelijker beschouwd in de hedendaagse media, maar ik wil lekker in mijn vel zitten en van het leven genieten en bovendien gezond leven!

Kesbeke borrel party brand your party
Geniet van borrelen, maar met mate

Mijn getal

Streven jullie naar een getal, of wordt je gestuurd door een kleding gemaakt? Lange tijd streefde ik naar een getal onder mijn natuurlijke gewicht dat uiteraard idioot is. Mijn leven bestond uit diëten, sap kuurtjes en veel sporten, terwijl een juiste balans hierin veel beter is en het getal los werd gelaten! Voor mijn petit vriendinnetje was onder de 60 kilo haar streven terwijl ik broodmager hem met 75 kilo, een getal zegt echt niets, een BMI getal evenmin. Gaandeweg ben ik dit gaan inzien en ervaren.

Gezonde keuzes maken waarbij een glaasje wijn echt wel kan

Terugval

Er liggen tijden achter me dat ik lange tijd geobsedeerd bezig was met beweging, voeding en mijn lichaam. En als je erover nadenkt, is dat een hoge prijs die je betaalt om je ‘ideale gewicht’ te bereiken. Vaak slaagde ik er in om veel af te vallen om vervolgens binnen 1 tot drie jaar weer aan te komen. Gelukkig is die knop omgegaan en blijf ik al lange tijd op gezond gewicht met, eerlijk is eerlijk’ een pijnlijke stijging in gewicht in Corona tijd. Maar ik ben ook maar een mens en heb mezelf herpakt.

Hoe lastig om op gewicht te blijven rond kerst. Ook ik heb er ieder jaar best moeite mee!

Gezond streefgewicht

Een gezond en ideaal streefgewicht is er uiteindelijk eentje waarbij je met je partner een weekend weg kunt en kunt genieten van alle culinaire hoogstandjes zonder calorieën te tellen. En ook om met je vrienden te kunnen doorzakken en er ook van te genieten zonder aan overdaad te doen. Het komt nog wel eens voor dat ik me schuldig voel over iets dat ik gegeten heb, maar mijn relatie met eten heb ik weer gezond weten te maken door gezonde keuzes te nemen.

Mijn persoonlijke tips & tricks om je streefgewicht gezonde bereiken

  • Luister en erken je honger- en verzadigingsgevoel. Neem geen hap extra als je eigenlijk genoeg hebt gehad en stel het eten niet uit als je trek krijgt. Het overslaan van het ontbijt, kan bij mij soms resulteren in een overdadige lunch en wat baal ik dan van mezelf!
  • Denk bij elke hap na, of je dit echt lekker vindt! Door bewust te eten eet je nooit loze calorieën! Eet dan ook echt voedsel waar je van geniet en dat je bevredigt. Zo behoud je ook je streefgewicht!
  • Zit je in een dip, of ga je door een zware periode? Zoek dan echt andere dingen dan een reep chocolade, of zak chips om je af te leiden. Je houdt het namelijk nooit bij 1 stukje!
  • Sluit geen voedingsgroepen uit zoals koolhydraten, vetten en zuivel. De schijf van vijf houdt je gezond!
  • Sporten houdt je mentaal en fysiek gezond. Het houdt je motor gaande en spijsvertering op gang. Vind dan ook een sport die je leuk vindt om uit te oefenen.
  • Laat je niet leiden door een weegschaal. Dat zorgt voor veel stress, ups en downs. Plan regelmaat in en zorg voor een goede persoonlijke balans, hoe lastig dit ook is.
  • Laat je niet verleiden tot crashdiëten, langdurige sapkuren,
  • Geniet van je eten en bestel bewust van de kaart tijdens een avondje uit! Laat het schuldgevoel voor wat het is!

In een jaar tijd ben ik 4-5 kilo aangekomen en we gaan er weer aan werken om dit weer recht te trekken… maar wel verantwoord en gezond… wordt vervolgd…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief