Delen vinden we super lief

Onderstaande 10 vragen kun je jezelf vragen voordat je start met borstvoeding en kolven….

1. Kies ik voor een handmatig of automatisch kolfapparaat?

Je kunt kiezen tussen een handmatig en een automatisch kolfapparaat naast het geven van borstvoeding. Een handkolf kun je het beste kiezen als je zo nu en dan wil kolven. Bijvoorbeeld als je een avondje weg gaat of je melkproductie wilt ophogen. Als je van plan bent regelmatig te kolven, is een elektrische borstkolf ideaal. Je zet de kolf op je borst en het apparaat doet de rest. In principe heb je hier dan geen omkijken naar.

2. Kies ik een enkelzijdige, dubbelzijdige of handsfree kolf?

Er bestaan verschillende elektrische kolven; enkelzijdig, dubbelzijdig en zelfs handsfree kolven. De dubbelzijdige kolf levert het snelst de meeste voeding op, omdat je beide borsten tegelijkertijd kolft. Dit scheelt de helft van de tijd in vergelijking met een enkelzijdige kolf. De nieuwste innovatie is een handsfree kolf. De naam zegt het al; je hebt je handen vrij tijdens het kolven. Hierdoor voel je je net even minder een melkkoe naast het geven van borstvoeding. De keuze hierin is uiteraard persoonlijk.

3. Hoe vaak ga ik mijn kolfapparaat gebruiken?

Voordat je een kolf aanschaft, is het handig om er over na te denken hoe vaak en waar je hem wilt gebruiken. Er zijn kolven die niet geschikt zijn voor fulltime en dagelijks kolven. Het is verstandig om je kolf hier op uit te kiezen. Het verschil zit ‘m vaak in de motor.

4. Waar ga ik mijn kolfapparaat gebruiken?

Het is belangrijk om erover na te denken waar je de kolf wilt gebruiken. Ga je weer aan het werk of ben je veel onderweg, dan is het niet zo handig als je kolf heel veel lawaai maakt, als je al je kleding uit moet doen en/ of met 2 handen de kolf continu moet vasthouden. Zelf gebruikte ik de kolf vooral thuis en ben gestopt met kolven toen ik weer ging werken. Zonde natuurlijk, want met de juiste kolf, had ik ook op mijn werk kunnen kolven.

5. Relax! heb ik een juiste ruimte om te kolven?

Tijdens het kolven is het belangrijk dat je je op je gemak voelt in een comfortabele ruimte. Het lezen van een magazine of kijken naar een filmpje van je baby helpt je te ontspannen en verhoogt de melkopbrengst. Het liefst was ik ook alleen tijdens het voeden. Het is voorgekomen dat ik ging kolven met een vriendin naast me, maar dat voelde niet heel comfortabel. bekijk dus even goed waar je je kunt terugtrekken om goed en relaxt te kunnen kolven.

6. Wanneer moet ik starten met kolven?

Kolven is een handigheid die je onder de knie kunt krijgen. Start dus zeker bijtijds met oefenen! Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is verstandig om tijdens je verlof al te beginnen met oefenen. Zo krijg je handigheid in het kolven en zo went je kindje ook aan de babyfles

Voordat je gaat werken kun je alvast af en toe kolven en je kindje de fles leren geven. Hiermee voorkom je dat je kindje de fles weigert. Wat ook wel is voorgekomen bij mij, is dat ik de ene borst heb afgekolfd terwijl ik aan de andere borst mijn kindje voedde. De ene keer kon ik het flesje ernaast geven, de andere keer bewaarde ik de voeding voor een later tijdstip.

7. Wat doe ik met mijn afgekolfde melk?

Het beste is om afgekolfde moedermelk onmiddellijk in te vriezen, of te bewaren in de koelkast als je het binnen 24 uur aan je baby wil geven. Ook kun je direct in bewaarbakjes kolven, dat je overgieten bespaart. Of bewaar afgekolfde moedermelk in de koelkast in een fles, of borstvoeding bewaarzakjes. Handig is om 5,5,3 mantra-richtlijn te onthouden: je moedermelk is “5 uur buiten de koelkast, 5 dagen in de koelkast en 3 maanden in de diepvries” te bewaren.

8. Hoe warm ik afgekolfde melk veilig op?

De algemene regel voor het opwarmen van moedermelk is, dat het geleidelijk verwarmd wordt en niet te warm wordt gemaakt. Daarmee blijven de voedingswaarden behouden. Je kunt hier het beste een flessenwarmer voor gebruiken. Het gebruik van een magnetron zou ik zelf niet zo snel doen. Vooral om oververhitting te voorkomen en ook in het kader van behoud van voedingswaarden en vitaminen.

9. Kies ik voor een kolf op netstroom op batterijen of allebei?

Het is wel fijn om een kolf te hebben die zowel op netstroom als op batterijen werkt. Je kunt dan op elke plek blijven kolven. En dat is zeker handig voor als je onderweg bent, of op reis.

newborn borstvoeding zoogkompressen

10. Borstvoeding is de beste start, maar wil ik dit wel?

Borstvoeding is een goede start voor je kindje, maar als het niet lukt, maak je vooral geen zorgen! En ook kiezen sommigen er voor om er niet aan te beginnen(20%). Het is echter belangrijk dat jij je als moeder er goed bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste, wat iedereen er ook van vindt! Zelf is het me gemiddeld 4 maanden gelukt om borstvoeding te geven bij de drie kindjes. Daarna ben ik gestopt. Ik wilde dolgraag mijn lijf weer terug en daarnaast vond ik het lastig combineren toen ik weer aan het werk ging. Ik bleef klungelen met borstkompressen en wilde weer graag fit worden. Genoeg vrouwen om me heen gaven langer dan een half jaar borstvoeding, echt veel respect!

Liefs Olivette

Ook zijn we actief op Twitter Facebook Youtube en Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief