Delen vinden we super lief

We gaan er steeds vaker op uit met de fiets. We wonen prachtig nabij de Veluwe waar het geweldig fietsen is. En ook houden we van variatie waardoor de fietsendrager regelmatig ingezet wordt om andere locaties te ontdekken. Voor ons was het dan ook de beste keuze om te investeren in een goede fietsendrager! Zo brengen we zoonlief bij een regenbui even snel naar hockey, of besparen we mijn schoonmoeder een late fietstocht huiswaarts na een gezellige avond.

Voor onze aankoop hadden we geen idee welk model, of merk geschikt zou zijn. De bevindingen tijdens onze zoektocht naar een veilig, kwalitatief en het best geteste model, deel ik dan ook graag met je.

1. Type fietsendrager

Het begint allemaal bij de juiste keuze tussen de verschillende type fietsendragers:

1.1 Dakdragers: Bevestigd aan het dak van het voertuig. Geschikt voor lichte en compacte fietsen, waar montage lastig bij kan zijn.

1.2 Trekhaakdragers: Gemonteerd op de trekhaak van het voertuig. Stabiel en eenvoudig te monteren, maar zorg ervoor dat de drager het maximaal toegestane gewicht van de trekhaak niet overschrijdt.

1.3 Achterklepdragers: Bevestigd aan de achterklep van de auto. Handig voor auto’s zonder trekhaak, maar controleer of het compatibel is met je voertuig en zorg ervoor dat de achterklep toegankelijk blijft.

Je begint dus eerst bij de auto die je tot je beschikking hebt. Mijn echtgenoot heeft een andere trekhaak dan ik, mijn vader heeft een fietsendrager op het dak van zijn auto en vrienden hebben er eentje op die op de achterklep leunt. Als je wel een trekhaak hebt, adviseren we wel een model dat hier op bevestigd kan worden.

fietsen, fietsendrager, skibox, thule, dakkoffer, autobox, dakdrager, schoonmoederbox

Iedere fietsendrager heeft dan ook zijn eigen voordelen. Onze trekhaak fietsendrager kan makkelijk meerdere fietsen dragen, de zware fietsen hoeven we niet het dak op te tillen en vrijwel iedere fiets past achterop. Van kinderfietsen tot aan racefietsen met verschillende frametypes. Bovendien zorgen fietsdragers voor op de trekhaak er, in tegenstelling tot een dakdrager, voor dat je nog steeds toegang hebt tot zones met minder vrije hoogte, zoals garages, ondergrondse parkings en lage bruggen.

Printscreen van Google search en dan staat de Thule Epos er nog niet eens tussen!

2. Montage- opberg gemak:

Let vervolgens op hoe eenvoudig de fietsendrager te monteren en te demonteren is. Sommige modellen hebben handige functies zoals snelkoppelingen en opvouwbare ontwerpen. Zelf koos ik voor een inklapbaar, relatief licht model waar het nummerbord standaard in vastgeklemt zit. In enkele minuten zit de fietsendrager op mijn trekhaak en heb ik er fietsen opgezet. Kies altijd voor gebruiksgemak versus kwaliteit, is mijn advies!

3. Hoeveel fietsen wil ik meenemen?

Kies een fietsendrager die voldoende capaciteit heeft voor het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Sommige dragers zijn geschikt voor één fiets, terwijl andere er meer kunnen dragen.

fietsen met, fietsen, bring your ride, bike, thule, mountainbike, fietsendrager, musthaves,

Over het algemeen kunnen ze 1 tot 4 fietsen laden. Als je van plan bent af en toe slechts één of twee fietsen mee te nemen, hoef je niet te gaan voor een model die vier fietsen kan dragen. Die modellen zijn logischerwijs duurder, omslachtiger om op te bergen en zwaarder om te hanteren. Sommige merken bieden echter wel de mogelijkheid om te kiezen voor een accessoire waarmee je een extra fiets mee zou kunnen nemen.

4. Let op het totaalgewicht

Controleer het maximale gewicht dat de fietsendrager kan dragen en zorg ervoor dat dit voldoende is voor jouw fietsen.

Behalve het aantal fietsen is het gewicht zeker van belang. Als je van plan bent elektrische fietsen mee te nemen, moet je dus een fietsendrager kiezen met een hoger totaal toelaatbaar gewicht. Zorg er in elk geval voor dat je je strikt houdt aan het voorgeschreven maximumgewicht. Zoek daarnaast ook de maximum toelaatbare verticale belasting van je trekhaak op om overbelasting te voorkomen.

beste fietsendrager, thule epos, de beste fietsendrager, fietsendrager voor e-bikes

4. Kies voor een kantelbare fietsendrager, die is praktischer!

Als je regelmatig toegang nodig hebt tot de kofferbak van je auto, zorg er dan voor dat de fietsendrager zo is ontworpen dat je de kofferbak nog kunt openen zonder de fietsen te verwijderen.

Dit is een tip die je niet over het hoofd moet zien voor je je fietsendrager bestelt. Met een kantelbaar model kun je nog bij je bagage in de kofferbak. Maar opgelet, deze functie werkt niet bij alle voertuigen. Bij een bestelbus is het niet altijd mogelijk de achterklep of de dubbele deuren te openen zonder het fietsenrek er af te moeten halen, zelfs niet als het gekanteld is. Let daar dus op…

fietsenrek, Thule, staycation, vakantie, active with kids, eropuit
Controleer het maximale gewicht dat de fietsendrager kan dragen en zorg ervoor dat dit voldoende is voor jouw fietsen.

5. Er zijn modellen met een praktisch oprijsysteem!

Hoewel de installatie van een fietsendrager voor op de trekhaak gemakkelijker is, is een oprij goot voor zwaardere (electrische) fietsen een absolute aanrader.

6. Veiligheid

Controleer of de fietsendrager voldoende beveiligingsfuncties heeft, zoals sloten om de fietsen aan de drager te vergrendelen en de drager aan het voertuig. Tijdens een fietsvakantie geen overbodige luze.

7. Compatibiliteit met fietsen

Zorg ervoor dat de fietsendrager compatibel is met het type frame van je fietsen. Sommige dragers zijn mogelijk niet geschikt voor fietsen met afwijkende frames, zoals damesfietsen of e-bikes. Een carbonnen fietsenframe is bijvoorbeeld weer heel gevoelig waardoor carbon protectors aan te raden zijn. Of kies voor de Thule Epos met flexibele, telescopische armen en geintegreerde beschermers. Ideeaal voor onze verschillende feitsen waarbij er bij ons ook nog een fietszitje heeft.

8. Prijs en merk

Vergelijk zeker prijzen en bekijk recensies van verschillende merken voordat je een beslissing neemt. Goedkoop is vaak duurkoop zijn we wel achterkomen toen we zijn gaan rondvragen. Je wilt immers geen zwabberende fietsen, of fietsendragers die doorzakken. Bovendien is het vaak een eemkalige aanschaf voor heel veel jaren die volgen. Kies dan ook zeker voor een model dat zichzelf heeft bewezen bij de fietsexperts en producttesten.

9. Denk aan de accessoires

Om op de ochtend van het eerste gebruik ontgoochelingen te voorkomen, moet je bij de aanschaf van de beste fietsendrager ook denken aan de juiste accessoires. Vergeet bijvoorbeeld niet om je nummerplaat te laten dupliceren. Ga ook na of je een tussenstuk nodig hebt om de elektrische kabel van het fietsenrek (veelal 7-pins) op je voertuig aan te sluiten als dat met een 13-pins aansluiting is uitgerust. Nog een punt om op te letten is dat als je ‘dikke banden’ hebt op je fiets, je misschien langere wielbevestigingsriemen moet bestellen. En vergeet het slot niet.

Ben je op zoek naar een fietsendrager?

Voor de beste fietsendrager, accessoires, of fiets must-haves is er online veel te vinden. Het aanbod is reuze, waarin mijn advies altijd is; kies voor veiligheid en kwaliteit. Goedkoop is duurkoop en om een dakdrager te kopen dat bestaat uit 10 schroeven, onderdelen en een model dat lastig te bevestigen is, geeft mij wel aan dat het niet heel goed doordacht is. Succes met de keuze en alvast heel veel fietsplezier gewenst!

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief