Delen vinden we super lief

Recent was ik aan het koken met de jongste (3) en moest heel even naar de voordeur om een pakketje aan te nemen. Bij terugkomst was het pak rijst omgekieperd en mijn zoontje had de grootste pret al zwemmend tussen de rijstkorrels. Je kunt boos worden, of je kleintje straffen, maar wat heeft het voor zin? Hij zal het niet begrijpen en niets geleerd hebben als ik hem hiervoor op de trap zet, of berisp, of boze woorden zou gaan gebruiken. Hij wordt eerder gefrustreerd en boos. En dat zijn niet de levenslessen die ik mijn kids wil meegeven.

Terwijl ik de rijst aan het opruimen was, zag ik in de woonkamer de oudste aan het haar van zijn zusje trekken en ze gaf hem als reactie een high kick in het gezicht. Ik werd boos, trok ze uit elkaar en kreeg de opmerking ‘ïk haat je mama’ naar mijn hoofd geslingerd. Dit doet pijn en ik nam mijn zoontje apart. Vloeken en zulke uitlatingen druk ik echt gelijk de kop in.

Het appel experiment

Ken je het appel-experiment van mevrouw Dutton? Het is een betekenisvolle manier om je kind te laten begrijpen dat woorden veel impact kunnen hebben en een hele diepe betekenis hebben. Ik heb het toegepast bij mijn jochie en hij was er echt beduusd van en ik kreeg naderhand zelfs een dikke knuffel. Hij had de strekking van het verhaal begrepen! Het is echt het proberen waard om je kleintje te leren wat voor een impact woorden kunnen hebben.

De impact van woorden

Bij het appel experiment heb je twee appels in je hand die identiek aan elkaar zijn. Ik legde mijn zoontje uit dat beide appels er perfect uit zien. Beide waren groen met rood, even groot en allebei vast heel lekker en sappig. het waren immers zijn favoriete appels! De ene appel gaf ik kusjes en knuffels en praatte ik lief tegen; ‘wat ben je mooi, en wat glans je mooi’. “ohwwwww en vooral je stokje is zo mooi en compleet’!

Hij keek me verbaasd aan. De andere appel kreeg te horen ‘je bent een lelijke appel, met een gek stokje en rare stippen’ Ook herhaalde ik woorden die mijn zoontje tegen me zei ’ik haat je, ik wou dat je niet mijn appel was’. Bij elk woord gaf ik de appel een klein stootje tegen de tafel. Ik legde hem uit dat zijn woorden mij lieten schrikken en de appel natuurlijk ook.

Lelijke, stomme, domme appel…

Mijn dotjes die als elk gezond kind ook een aardig temperamentvol kunnen zijn.

Ik vroeg mijn jongen wat hij nog meer tegen die ‘lelijke stomme appel wilde zeggen’ Hij keek me verbaasd aan, want dat is toch niet lief? Ik vervolgde ‘elke keer als je iets naars tegen me zegt doet dat een beetje pijn’ waarop ik de appel voorzichtig liet vallen. “Je ziet niets aan de buitenkant maar alles wat je tegen de appel zegt, onthoudt de appel‘stomme domme appel’ vervolgde ik, zoals hij me stom en dom noemde die ochtend. Ik vroeg mijn zoontje of hij echt niet nog wat wilde zeggen tegen de appel, hij knikte stellig nee.

“Ohw ””ik wel hoor mama”, vervolgde mijn dochter. Ze vond het maar wat grappig om mee te doen en zag het als spelletje. Je zit vast vol vieze beestje en je stokje is krom‘ giebelde ze. Vervolgens werd er nog liefkozend naar de andere appel gedaan. “jij bent tenminste wel heel mooi en glanzend’!

Een hele boze dochter

Impact van woorden

Ik legde beide appels voor me neer en we gingen praten over de overeenkomsten en verschillen van beide appels. Die zagen ze niet, beide appels zagen er volgens hen nog steeds hetzelfde uit. Vervolgens sneed ik beide appels open. De appel waar we zo lief voor waren geweest, was van binnen helder, fris en sappig. De appel waar we onaardige woorden tegen hadden gezegd, was helemaal papperig en bruinig van binnen. Dit was echt meteen het gloeilampmoment voor de kinderen. Ze hebben het echt begrepen! Ze zagen de kneuzingen, de brij en de gebroken stukjes.

appel experiment
Je kunt er ook voor kiezen om het voor te bereiden zodat de impact (op de appel) groter is, maarja, je weet niet wanneer je kids zich misdragen. Je kunt namelijk de appels al eerder herhaaldelijk de grond laten vallen. Zorg er wel voor dat je het niet aan de buitenkant ziet en dat beide appels er perfect uit zien.

Pijn van binnen

Het appel experiment maakt op een eenvoudige wijze duidelijk wat er gebeurt als iemand vervelende dingen tegen je zegt. Als mensen gepest worden, vooral kinderen, voelen ze zich vreselijk, maar dat zie je vaak niet van de buitenkant. Dat hield ook de appel voor ons geheim. Als we de appel niet zouden hebben opengesneden, hadden we nooit geweten wat voor impact de woorden, of ons gedrag zouden hebben gehad.

Ik vertelde mijn jongen dat zijn woorden mij pijn deden in mijn hart, van binnen. Zijn onaardige woorden als ‘ík haat je‘ hebben impact. “Ik ben altijd de blije mama, maar je weet niet hoe het er van binnen uit ziet na heel veel stoute woorden”, legde ik uit.

Wat werkt dan wel?

In het ‘rijst verhaal’ waarmee ik mijn verhaal begon, heb ik de kleine(3) uitgelegd dat rijst in de verpakking moet blijven en niet iets is om mee te spelen. Ik probeerde zover als lukte uit te leggen wat de consequenties waren van zijn acties en de effecten ervan.

Hij hielp me braaf met opruimen en begreep gaandeweg dat hij zijn fout moest herstellen. Het is niet alleen educatief en informatief, emotioneel heeft het mijn inziens een grotere impact dan straffen.

woorden kunnen pijn doen, moederschap

Geduld en zelfbeheersing

En inderdaad, het vereist meer geduld en zelfbeheersing van ons als ouders, maar we leren ons kind dat straffen niet fysiek hoeft te zijn, of met geschreeuw. We geven het goede voorbeeld, ook al kost het meer energie en tijd. Het is mijn inziens echt belangrijk om de tijd te nemen om naar je kind te luisteren en de gevoelens met ze te bespreken. Neem bovendien de tijd voor je kind zodat hij/zij zichzelf goed kan uitleggen en vooral fouten kan repareren. Het wordt echt ooit nog wel wat met ons…

Tot slot

We kunnen kinderen echt leren dat het niet oké is om onaardige dingen tegen elkaar te zeggen. Maar net als bij vele andere ouders is dat niet bepaald een 1-tweetje. Ze mogen best weten dat nare woorden impact heeft op een ander. We kunnen onze kinderen leren om voor elkaar op te komen en elke vorm van pesten te stoppen. Ik complimenteerde mijn jochie dat hij geen verkeerde woorden wilde zeggen tegen de appel, terwijl ik hem wel een beetje pushte. “Ik ben trots op je jongen‘ ! Ik heb nog nooit zo’n dikke knuffel van mijn zoontje ontvangen. Hij begreep het maar al te goed! Tegelijkertijd zag ik mijn dochter denken…. Missie geslaagd. Het appel experiment raad ik dan ook echt iedereen aan!

“The tongue has no bones but is strong enough to break a heart. So be careful with your words. – Proverbs 15:1 “

Attitude with a capital

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook|  Youtube |Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief