Delen vinden we super lief

In de wintermaanden doen we flink ons best energie te besparen, maar ook in warme periodes is het opletten geblazen. De koelkast en vriezer draaien dan overuren, zelfs als we op vakantie zijn. Hoewel we zonnecellen hebben om een deel van onze energiebehoefte te dekken, gaan we toch bewust met energie om. ETNA geeft tips voor stressvrij, energievriendelijk koelen, zodat je zowel in de winter als in de zomer energie kunt besparen.

energiezuinige koelkast

Tijd voor BBQ

  Een gezellige barbecue zorgt vaak voor een volle koelkast, gevuld met drankjes, groenten, vlees, sausjes en salades. We hebben de neiging om alle boodschappen snel in de koelkast te zetten, zodat alles koel blijft. Echter, dit verbruikt elke keer veel extra energie.

  Groenten zoals komkommer, tomaat, ui en paprika kun je beter buiten de koelkast bewaren, net zoals veel fruitsoorten. Onaangebroken sauzen hoeven niet direct in de koelkast, tenzij ze al gekoeld waren in de winkel. Na opening is het verstandig om sausjes bovenin de koelkast te bewaren. Vlees en vis bewaar je het best onderin, omdat het daar kouder is. Er zijn koelkasten met een constante temperatuur door de hele koelkast (MultiFlow), maar dat geldt niet voor alle modellen.

  tafelzeil, geblokt zeil, tafellinnen, energiezuinige koelkast

  Vakantiemodus: aan

   Als je op vakantie gaat, is het een goed idee om de koelkast in de vakantiemodus te zetten. Zet hem op een lagere stand of schakel hem helemaal uit als dat mogelijk is. Hiermee bespaar je zowel energie als kosten. Zet je de koelkast helemaal uit? Laat dan de deur op een kiertje staan om nare geurtjes te voorkomen. Zo kun je met een gerust hart van je vakantie genieten, wetende dat je energiebewust bezig bent.

   Bekijk het van de andere kant

    We kijken meestal ín de koelkast, maar vergeet niet regelmatig de rubberen rand om de deur te controleren. Het kan verrassend zijn hoeveel vet en vuil zich daar verzamelt als je dit nooit schoonmaakt. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar ook niet energiezuinig. Een vieze rand zorgt ervoor dat de deur minder goed sluit, waardoor de koelkast voortdurend extra energie verbruikt. Door de rand schoon te houden, zorg je ervoor dat de koelkast efficiënter werkt en bespaar je energie. Een waardevolle tip waar ik gelijk mee aan de slag ben gegaan!

    energiezuinige koelkast

    Energielabel en -verbruik

     Als je toe bent aan een nieuwe koelkast, is het handig om ook naar het energielabel te kijken. Hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger de koelkast. Vergeet niet het energieverbruik in kilowattuur per jaar te checken, want dit geeft aan hoeveel stroom een koelkast of vriezer jaarlijks verbruikt. Een grote koelkast met energielabel C verbruikt waarschijnlijk meer energie per jaar dan een tafelmodel met hetzelfde label. Houd er rekening mee dat producten met een hoger energielabel vaak duurder zijn in de aanschaf. Het is daarom verstandig om goed te berekenen welk energielabel voor jou het voordeligst is.

     Een bevroren energiezuinige koelkast

      Heeft je koelkast een vriesvak? Dan is het goed om te weten dat je dit vriesvak vijf tot zes keer per jaar moet ontdooien. De ijsvorming neemt niet alleen ruimte in, maar werkt ook als een isolatielaag. Hierdoor moet je koelkast harder werken om de gewenste temperatuur te behouden, wat het energieverbruik verhoogt. ETNA biedt hiervoor een handige oplossing: No-Frost Plus. Dit systeem houdt het vriesgedeelte vrij van ijs- en rijpvorming, zodat je niet meer hoeft te ontdooien. Bovendien helpt het in het koelgedeelte om condensvorming tegen te gaan.

      energiezuinige koelkast

      Tot slot

      Tot slot, door deze tips in overweging te nemen, kun je op een eenvoudige manier energie besparen met jullie energiezuinige koelkast en tegelijkertijd je koelkast en vriezer efficiënt laten werken. Of je nu op vakantie gaat of gewoon thuis energie wilt besparen, het is altijd de moeite waard om bewust om te gaan met je apparaten.

      Ik wens alle lezers een fijne vakantie en veel succes met het toepassen van deze energiebesparende tips!

      Olivette

      Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


      Delen vinden we super lief