Delen vinden we super lief

Een glimmende oven, een frisse koelkast en een brandschone afzuigkap zijn niet alleen een bron van vreugde, maar dragen ook bij aan een energiezuinigere werking en een langere levensduur van je keukenapparatuur. Maar hoe bereik je dit zonder wekelijks een grote keuken schoonmaak te plannen, urenlang te schrobben en kostbare schoonmaakproducten te verspillen? De handige tips en oplossingen van Keukenmerk ETNA blinken uit in gemak. Nu we onze keuken een renovatie hebben gegund, komen deze tips zeer goed van pas!

keuken schoonmaak, etna
Een blinkende keuken: goed voor je humeur en je energieverbruik. Wanneer lan jij jouw grote keuken schoonmaak?

1. De magische oven: door hitte of stoom de oven reinigen

Smakelijke pizza’s, ovenschotels en taarten laten vaak een blijvende spoor van vlekken achter in de oven. Gelukkig beschikken steeds meer ovens over handige zelfreinigende functies. Met hydrolyse of pyrolyse kan je de oven reinigen, of je kunt eenvoudig de uitneembare binnenruit schoonmaken. Om de buitenkant van de oven te laten stralen, maak je gebruik van een keukensopje met een vleugje afwasmiddel. Veeg altijd nog even met een droge, zachte doek eroverheen om (blijvende) vlekken te voorkomen.

2. De inductiekookplaat:  vergeet dure sprays

Een inductiekookplaat is van nature al een geweldige keuze, omdat hij super makkelijk schoon te houden is. Je hebt geen dure schoonmaakmiddelen nodig om die prachtige glans na het koken te behouden. Een simpel (microvezel)doekje met wat warm water is vaak al voldoende. Mocht je toch te maken hebben met hardnekkige vetvlekken of overgebleven etensresten, dan kan een beetje afwasmiddel wonderen verrichten. Maar let op, gebruik alsjeblieft geen citroensap, schuurponsjes, schuurmiddelen of soda, om je kookplaat te beschermen tegen mogelijke beschadigingen. Want jouw inductiekookplaat verdient niets dan liefde en zorg.

3. De afzuigkap: rooster het regelmatig in

De afzuigkap poetsen… het is niet bepaald onze meest geliefde schoonmaaktaak, maar oh zo belangrijk! Dat heeft alles te maken met een gezond binnenklimaat én een zuinig gebruik van energie. Want laten we eerlijk zijn, als je afzuigkap verstopt raakt met een dikke laag vet en stof, moet ‘ie extra hard werken. En dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor de luchtkwaliteit in huis.

We hebben dan ook een slim trucje voor je! In plaats van om de drie maanden die hardnekkige vettige aanslag proberen te verwijderen, kun je beter eens per maand even wat aandacht aan je afzuigkap schenken. Geloof ons, op die manier voorkom je een hoop ellende.

De roosters van je afzuigkap kun je in een handomdraai weer spic en span krijgen. Met een sopje en een paar minuten van je tijd kom je al een heel eind. Of, als je geluk hebt, passen ze gewoon in de vaatwasser. Zo wordt dat vervelende schoonmaakklusje een stuk draaglijker. Dus gooi die handen in de lucht en zeg gedag tegen die vette ellende! Jouw afzuigkap zal je dankbaar zijn.

4. De koelkast en vriezer – keep it simple

Houd je voedsel veilig en je energieverbruik laag: de koelkast en vriezer moeten dus tweemaal per jaar even schoongemaakt en ontdooid worden. Bij de koelkast wordt het rubber rondom vaak vergeten, terwijl daar ongemerkt veel vuil en vet kan gaan zitten. Maak dit met een oude tandenborstel schoon, met niet al te heet water en wat afwasmiddel. Gebruik bij gene enkel keuken schoonmaak bijtende middelen die het rubber aan kunnen tasten want dan ben je nog verder van huis.

Tegenwoordig hebben veel vriezers een No-Frost Plus functie, waardoor je de vriezer nooit meer hoeft te ontdooien. Heb je deze handige functie niet, ontdooi de vriezer dan tweemaal per jaar. Enkele millimeters ijsvorming kunnen namelijk al zorgen voor 10% meer energieverbruik. 

5. De afwasmachine – zo gepiept

Ruikt jouw trouwe vaatwasser niet meer zo fris als voorheen? Geen paniek, voordat je haastig naar de winkel rent op zoek naar prijzige oplossingen, zijn er enkele simpele stappen die je kunt proberen. Neem even de tijd om het filter eruit te halen en al het vuil en etensresten te verwijderen. Controleer ook zorgvuldig de sproeiarmen. Vergeet niet om de rubberen rand in de deur met een tandenborstel of een doekje goed schoon te maken, daar verschuilt soms wat ongewenst vuil. Als laatste, laat je vaatwasser een keer draaien op de hoogste temperatuur om die eigenwijze bacteriën te verdrijven. Grote kans dat jouw vaatwasser daarna weer heerlijk fris ruikt!

Tip 1: Oven met zelfreinigende functie

De gloednieuwe ETNA OPS916MZ oven in een chique matzwarte uitvoering, is een multifunctioneel wonder. Wat ‘m echt onderscheidt is het geavanceerde pyrolyse reinigingssysteem, Dit ingenieuze systeem verandert vet en vuil in het vuur van de oven, door deze tot wel 460 graden te verwarmen. Eenmaal het juiste programma ingesteld, wordt vuil simpelweg omgetoverd tot stof. Zo houd je je oven moeiteloos als nieuw, met slechts een snelle veeg. Bovendien warmt deze oven in minder dan vijf minuten op tot een knusse 200°C, 30% sneller dan de traditionele voorverwarmopties. De ETNA OPS916MZ past perfect in een nis van 60 cm en heeft een adviesprijs van €1.049,-. Echt een pareltje voor je keuken!

Tip 2: Koel/vriescombinatie die nooit ontdooid hoeft te worden

De ETNA Retro koel/vriescombinatie heeft een ruim vriesvak met No-Frost Plus, waardoor je de vriezer nooit meer hoeft te ontdooien. Het koelgedeelte heeft een CrispZone lade voor groenten en fruit en een zone waarin je vis en vlees hygiënisch kan bewaren én de houdbaarheid van de producten optimaal is. De ETNA Retro KVV793 is een koel/vriescombinatie van 194 cm hoog en heeft een consumentenadviesprijs van € 2.149,-

Veel succes met de grote keuken schoonmaak en hopelijk heb je veel inspiratie opgedaan met bovenstaande tips & tricks.

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief