Delen vinden we super lief

Playstation VRWe werden uitgenodigd voor de Playstation VR House en konden uit verschillende sessies kiezen. Met drie kinderen onder de 5 ben ik nog niet heel bekend in de wondere wereld van Playstation. Toch werd mijn nieuwsgierigheid gewekt, want ik weet dat het de toekomst is en hé deze mama wil natuurlijk wel bij blijven. Toen ik over het “Playstation VR Persevent” vertelde, werd mijn zwager laaiend enthousiast en trok gelijk zijn agenda. Hij is er zelfs met het barre winterweer voor uit Heerlen komen rijden. Gerben onze “Playstation expert” ging op pad en vertelt ons alles over zijn ervaring….

“Don’t See the Movie, Be the Movie”

Playstation VR uitgelegd door Gerben

Ruim 2 uur heen en later weer ruim 2 uur terug om de hoofdstad van ons land te bereiken vanuit Zuid-Limburg. Na een korte wandeling door Amsterdam zouden we bijna voorbij lopen aan een onopvallende toegangsdeur dat toegang gaf tot het Playstation VR House. Verscholen tussen de toeristenwinkels. Samen met mijn maatje Michael gingen we naar de demonstratie van de Playstation VR . Voor ons beide absoluut geen straf, gezien de hoeveelheid dat we de Playstation 4 gebruiken. Zelf had ik de VR bril al eens een minuutje getest, maar nooit intensief. Het is een zeer futuristisch uitziende bril/headset waarmee je in de Virtuele Realiteit kan stappen.Playstation VR

Voor de mensen die dit niks zegt, kort de basics: je ziet met deze bril een computer-gegenereerde wereld om je heen, door de koptelefoon die je op hebt, versterkt dit gevoel. Als je je hoofd draait, veranderd je gezichtspunt mee. Lopen gaat door middel van de gamecontroller die je in de hand hebt. Naast de standaard controller bestaat er ook een Move controller, welke wat weg heeft van een microfoon en ongeveer werkt als een Wii controller.

Warm welkom

Na een zeer vriendelijk welkom met broodjes en koffie konden we  de vele spellen testen met de Playstation VR bril. Op diverse etages hadden ze de diverse genres van de spellen gesorteerd. Op de middelste etage was er een game die we samen konden spelen (Bravo Team). Een goede start dus. Je staat naast elkaar terwijl je de bril op doet, je kijkt nog eens opzij, terwijl je in een modern ingericht pand in Amsterdam Centrum staat. Vervolgens doe je de bril op en start het spel.

“Ineens sta ik op een brandende brug met veel kapotte auto’s, een echte ravage. Ik kijk rechts van me, en Michael ziet er ineens heel anders uit… Het doel is om naar de overkant van de brug te komen, door je samen een weg te schieten door alle tegenstanders heen. Lopen gaat door met je ‘geweer’ te wijzen naar een plek waar je heen wilt, op de knop te drukken en dan zie je een animatie waar jou karakter loopt. Vanaf de plek kan je alleen opstaan en opzij leunen. Wat gelijk opviel is dat het ‘beeld’ erg korrelig is, alhoewel dit tijdens het spelen juist weer niet opvalt.”

Na deze mooie ervaring van ongeveer 5 minuten, besloten we naar de Horror etage te gaan. Hier stond Resident Evil 7 voor ons klaar! Op het moment dat we binnenkwamen in het VR House hoorde we al een meisje –over de top- gillen van angst, waarbij onze gastvrouw opmerkte dat die dít spel aan het spelen was…

Playstation VR

Voor de leeuwen Playstation VR

Michael ging eerst voor de leeuwen. In het spel was het de bedoeling dat je een stoppenkast zoekt, daar wat fixt en dan naar boven gaat in het (spook)huis om het licht aan te doen. De stoppenkast was uiteindelijk gevonden, maar op de weg naar de trap om naar boven te gaan, werd hij (in het spel) aangevallen door een jonge vrouw. Ik zal de details besparen, maar het was erg creatief met een kettingzaag. Zeker niet geschikt voor de jongsten onder ons, of voor het meisje dat aan het gillen was bij onze binnenkomst. Michael vertrok geen spier… Maar hij is ook een erg coole kikker!

Na deze scene liep hij in het spel de trap op, maar omdat hij de lichtknop niet kon vinden, ook weer naar beneden en weer naar boven. Op dit moment keek ik naar hem en zag het zweet over zijn gezicht druipen en hij was helemaal lijkbleek. Dus na 6-7 minuten spelen is hij gestopt. Ik was nog aan het lachen om hem…

SchrikmomentPlaystation VR Playstation VR

Zelf heb ik ook de Playstation VR bril opgedaan en ben gestart aan dezelfde missie. Het ‘schrikmoment’ zag ik natuurlijk al aankomen. Maar bij het naar boven lopen kwam het: ik werd ongelofelijk misselijk, ik werd draaierig en moest ook gelijk stoppen en ff zitten…
Op het moment dat je als mens loopt, bijvoorbeeld op trappen, spannen je spieren heel lichtjes aan om het evenwicht te behouden. Dit doet je lichaam onbewust, maar vooral door de visuele input die het krijgt. De Playstation VR bril is eigenlijk je lichaam voor de gek aan het houden, dus vandaar dat de misselijkheid opkomt. Na wat rond te vragen blijkt dat de misselijkheid vooral bij beginners is, alhoewel het bij sommige mensen nooit weg gaat! Het grote verschil tussen het 1e en het 2e spel is dat je bij het eerste spel eigenlijk stil staat. Hierdoor komt de misselijkheid niet op. Bij het 2e spel dus wel!

Wel of niet kopen?Playstation VR bril

De VR bril kost zo’n 400 euro. In sommige gevallen komt daar nog een camera en eventueel een koptelefoon bij. Het hebben van een Playstation 4 is uiteraard ook een vereiste. De spellen van de Playstation VR lijken iets goedkoper te zijn dan de standaard spellen, maar kosten toch nog 30-40 euro per stuk.

Pluspunten Playstation VR:

  • Toys for boys, leuk hebbeding.
  • Je zit echt ín een spel, spelervaring is echt heel erg goed.
  • Keuze aan spellen is zeer groot en nog groeiende
  • Ook te gebruiken voor andere zaken dan VR games, maar dan zie je een virtueel TV scherm voor je, wat ook een leuke ervaring is.

Minpunten Playstation VR:Playstation VR

  • Matige beeldkwaliteit
  • Misselijkheid bij niet-statische spellen
  • Niet geschikt voor kinderen onder 12
  • Minpunt namens mijn vrouw: je bent volledig onbereikbaar met VR-Bril en koptelefoon op. De wereld kan om je heen in de brand staan, maar jij hebt het niet door!

Al met al de complimenten aan de organisatie van de demo! Zeer goed verzorgd en veel gelegenheid om de Playstation VR goed te testen. Toch weet ik niet of ik op dit moment de VR bril zou aanschaffen. Ik denk dat ik wel andere manieren weet om misselijk te worden voor 400 euro…   

Gastblog Gerben Goedhardt

We bedanken Gerben voor zijn leuke verhaal. Lijkt het jullie iets, of hebben jullie het ooit wel eens ervaren? Na het lezen van Gerben zijn verhaal lijkt het me wel wat. Hoe tof is het om zelf vuurballen uit je handen te laten schieten, om te duiken in de oceaan, of tussen de zombies griezelen. Supertof!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief