Delen vinden we super lief

Op elke derde maandag van het jaar is het ‘Wereld knuffel je kind dag’, ook wel ‘Global Hug your kids Day’ genomend. Vandaag hebben we een extra goede reden om onze kinderen extra te knuffelen. Bij ons thuis een dagelijkse bezigheid, al merk ik dat nu de kids ouder worden, ze er niet altijd op zitten te wachten. Mijn oudste doet soms alsof hij het niet leuk vindt, terwijl hij er op een ander moment echt om vraagt. Toch blijf ik er op aandringen om heel veel redenen. In deze blog lees je daar meer over!

“They invented hugs to let people know you love them
without saying anything.

Zien knuffelen doet knuffelen

8 redenen om meer te knuffelen

Toen Moeder Teresa de Nobelprijs in ontvangst nam, werd haar het volgende gevraagd: “Wat kunnen we doen om wereldvrede te bevorderen?” Haar antwoord hierop was: “Ga naar huis en heb je familie lief.” En daar horen veel knuffels bij! Dat is ook wel de beste manier en een basisprincipe om een kind gelukkig te laten zijn en om een sterke band te creëren. Daarnaast zijn er 8 hele mooie redenen om meer te knuffelen!

1. Vertrouwd raken met genegenheid.

Als je iemand probeert te knuffelen die hier niet mee opgegroeid is, zorgt dat voor gekke, ‘akward’ momenten. Ik ken genoeg ouders, of grootouders die hun kinderen nooit aanraken en een afstandelijke relatie hebben met hun kroost. Zo zonde, want heeft ieder mens het niet nodig om een liefdevolle relatie met hun ouders te hebben? Af en toe een knuffel brengt zoveel goeds, zowel voor jong én oud! Door van jongs af aan veel te knuffelen, leer je je kinderen hier vertrouwd mee om te gaan.

Knuffelen met Bollo in Landal

2. Door het knuffelen verandert het DNA

Al vanaf de geboorte heb ik mijn kinderen graag dicht bij me. Ze groeien zo hard, zijn zo zacht en ontzettend lief. Ze waren voor mij een soort van volwassen knuffel, al is het wat lastig om deze favoriete knuffel in de wasmachine te doen. Volgens recente studies hebben de knuffels die we onze baby’s geven zelfs op moleculair niveau een blijvende impact. Er is onderzocht dat door het knuffelen met je baby je hun genen positief beïnvloedt.

BV Family creativiteit van je kinderen

3. Het maakt je kids slimmer

Het is uit recent onderzoek gebleken dat je kinderen slimmer maakt door heel veel met ze te knuffelen als een vorm van fysieke genegenheid. Het is één van de beste en gemakkelijkste manieren om de intelligentie van je kind te verbeteren. Uiteraard vereist het meer dan knuffels om je kinderen te voorzien van een liefdevolle en veilige omgeving, maar met knuffelen heb je direct invloed op hun ontwikkeling.

bulbby, groep 3

Knuffelen helpt kinderen om het maximale uit hun brein te halen. Een mooi voorbeeld zijn premature baby’s waarbij fysieke genegenheid een zeer positieve werking heeft op de ontwikkeling en groei.

4. Positieve hormonen

Baby’s die veel knuffels en aandacht krijgen, maken veel positieve hormonen (o.a oxytocine) vrij waar zelfs biologisch babyvoeding, of een gezonde levensstijl niet aan kan tippen. Fysiek contact bevordert hiermee geluk en verlaagt stresshormonen. En laten we wel wezen dat de leeftijd er niet toe doet! Ook op latere leeftijd brengt een knuffel je in een veel beter humeur.

Na een zware dag, of als je de kinderen me tot het uiterste hebben gedreven, weet ik mezelf te resetten met een welgemeende knuffel. Daarnaast heeft het ‘feel-good ‘hormoon oxytocine een grote impact op ons lichaam, waaronder de groeistimulatie. Goed voor jong én oud!

*Sterk immuunsysteem

Zondagochtend knuffeL

En ook wordt het immuunsysteem met knuffelen versterkt doordat de plasmaspiegels van schildklierhormonen wordt verlaagd, Hierdoor genezen wonden veel sneller. Een knuffel is goed voor de emotionele gezondheid en stabiliteit van het kind. En extra fijn voor ouders: het helpt bij het beëindigen of verminderen van het aantal woedeaanvallen. Knuffelen dus!

“Everybody needs a hug. It changes your metabolism.”
― Leo Buscaglia

5. Een fijne ‘work-out’ door te knuffelen

Mijn drie kinderen worden groter en zwaarder. Ik weet zeker dat ik vele calorieën verbrandt bij het omhoogtillen, rondzwaaien, achterna jagen en knuffelen. Er is geen fijner gevoel om bij thuiskomst mijn kids naar me toen ze zien rennen voor een grote knuffel! Mijn oudste kruipt vaak weg en begint te giechelen als ik er aan kom. De ‘knuffel-kietel aanval’ is helemaal een leuke work-out, beter dan kickboksen!

Troost zoeken bij mama op haar schoot…

6. Met liefde communiceren

Kinderen zijn hoog sensitief en vangen alles uit de omgeving op. Als ik ze recht in de ogen kijk, aandacht schenk en naar ze glimlach, werkt dat echt als een spiegel. Ze voelen zich geliefd en hun glimlach spreekt boekdelen.

Ook als ze ondeugend, of stout zijn, weet ik het vaak met een knuffel op te lossen. “Knuffel kusje” is het credo waarmee veel conflicten uiteindelijk kunnen worden opgelost, nadat er wel eerst een gemende ‘sorry’ wordt gezegd. Het is echt één van de waardevolle manieren om je affectie te tonen. En een knuffel kan echt altijd en overal: als we afscheid nemen, liefde tonen of gewoon zomaar…..

knuffelen tegen de kou

7. Kinderen hebben het nodig

Als kinderen bang, of nerveus zijn hebben ze fysieke aanraking nodig. Ze komen met open armen naar ons toe gerend en vinden troost bij papa, mama, opa of oma. Eigenlijk zou iedereen, en dan vooral alle jongere kinderen, moeten worden geknuffeld. Het biedt een veilige plek in hun drukke wereld. En ik weet dat niet alle ouders dit heel eenvoudig vinden. Mijn advies is enkel; doe het eens… Oxytocine werkt verslavend en je zult zien dat er vele knuffelmomenten zullen volgen.

8. Een knuffel verbindt mensen

Het leven dendert door en af en toe is een simplicity day, of pas op de plaats’ is niet gek! Met een knuffel laat je de tijd even stil staan. Vaak merk ik dat mijn kindjes dan een diepe zucht slaken en blij zijn om bij mama te zijn. Ook op verjaardagen waar de kids even uit hun schulp moeten kruipen helpt een knuffel. Ik kan me dan op anderen richten en de kids weten dat ik ze in het vizier heb.

En uiteraard tijdens het bedritueel zijn knuffels onmisbaar. Hiermee sluiten we de dag af en hebben we oog voor elkaar! En voor de allerkleinsten is een knuffel de enige manier waarop ze hun waardering en liefde kunnen uiten. Mijn jongste zoontje wilde me niet loslaten toen hij een paar dagen uit logeren was geweest.

“A hug is a smile with arms, a laugh with a stronger grip.”

Tot slot

Kinderen willen dolgraag geknuffeld worden. Ze willen knuffels als ze gelukkig zijn en ook als er verdriet is. En als de kleine manipulatieve bandito’s je tot een kookpunt hebben weten te krijgen, verlaag dit dan door een knuffel te geven. Doorbreek het patroon! Kinderen willen bewijs hebben dat je echt nog wel van ze houdt als ze onhandelbaar zijn geweest.

Denk dan “Kleine etterbak je draaft me nu tot waanzin en als ik je niet knuffel en ik wil niet tegen je schreeuwen” En zeg dit hardop: “Mama raakt soms een beetje gefrustreerd, maar ze houdt heel veel van je.”

Kinderen weten dat ze geliefd zijn, zelfs als alles er toe lijkt dat het onomkeerbaar verpest is…. Ook ik heb momenten dat deze moeder ze liever achter het behang wil plakken. Het zijn kinderen en dat zijn soms eenmaal kleine, onhandelbare wezentjes!

Ongeleide projectielen die je tot waanzin drijven. Maar deze momenten zijn van korte duur! En met een knuffel vergeet ik alles…. ik wens jullie een hele fijne ‘Wereld knuffel je kind dag’, ook wel ‘Global Hug your kids Day

“If you’re angry at a loved one, hug that person. And mean it. You may not want to hug – which is all the more reason to do so. It’s hard to stay angry when someone shows they love you, and that’s precisely what happens when we hug each other.”
― Walter Anderson, The Confidence Course: Seven Steps to Self-Fulfillment

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief