Delen vinden we super lief

verjaardag op een themadagEen jaar heeft 365 dagen. Eens in de vier jaar een dagje meer. Het zou dan wel heel toevallig zijn als jouw zoon of dochter precies op eerste kerstdag geboren wordt! En zo zijn er wel meer van die ‘bijzondere’ themadagen. Nou zijn dat er tegenwoordig wel heel veel. Ik laat voor het gemak even moderne dagen zoals de pindakaasdag of de roodharigendag achterwege.

Sommige dagen zijn geen populaire bevallingsdagen. Wie wil er nou met kerst jarig zijn?! Of voor kindjes misschien nog erger, Sinterklaasavond! Bij mij in de familie hebben we er een handje van. Mijn broer en ik zijn jarig op Halloween en Valentijnsdag. En ik moet zeggen, dat zijn super leuke dagen om jarig te zijn. Minder leuk is het voor mijn schoonvader en schoonzus die op sinterklaasavond en eerste kerstdag voor het eerst het levenslicht zagen. Ons meisje is op 4 mei geboren, dodenherdenking. Niet echt een feestdag lijkt mij.

Wat zijn nou leuke dagen of juist niet om voor altijd in je paspoort te hebben staan?

Tussen de oliebollen en het vuurwerk injarig zijn verjaardag op themadag

De laatste of eerste dag van het jaar. De ene dag heeft de halve wereld een feestje de volgende dag een kater. Als je uitgerekend bent rond oud en nieuw, hoop je misschien dat de kleine nog heel even blijft wachten. Dan heb je meteen iets leuks in de saaie januarimaand. Ik ken een paar mensen die jarig zijn op 31 december.

Ze vinden het hartstikke leuk om met oudjaar jarig te zijn. Bij de één komt traditiegetrouw iedereen eerst bij haar langs voor een borrel. De ander geeft elk jaar een groot feest. Altijd gezellig en je hoeft er nooit over na te denken.

Als je op 1 januari moeder wordt, is dat natuurlijk het allermooiste begin van het nieuwe jaar. Maar als je vervolgens ieder jaar allemaal katerige mensen om je heen hebt, is dat wellicht niet de grootste feeststemming. Toch denk ik dat je er ook wel een leuke draai aan kunt geven. Wat vind je bijvoorbeeld van een nieuwjaars BBQ om het nieuwe jaar en jouw nieuwe levensjaar in te luiden?verjaardag op een themadag

Een liefdeskindje

Valentijnsdag is een super leuke dag om jarig te zijn, weet ik uit ervaring. Bij mijn geboorte kende bijna niemand deze Amerikaanse traditie. Alhoewel Amerikaans… de oorsprong ligt al in de 5e eeuw toen 14 februari tot de dag van de Heilige Valentijn werd uitgeroepen. Tegenwoordig is het de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. Een leuke dag om jarig te zijn omdat iedereen je verjaardag onthoudt maar het eigenlijk ook niet een dag is waar je per sé iets mee moet. Restaurants zijn gezellig druk. Zelfs als het op een druilerige maandag valt. Wel altijd even reserveren dus. En je lief kan ongegeneerd onder Valentijnsdag uit komen. Hij of zij kan gewoon thuis komen met een verjaardagscadeautje. Wel zijn rozen extra duur. Dus misschien een ander verjaardagsboeketje samenstellen.koningsdag verjaardag op een themadag

Samen met de koning

Koningsdag, onze nationale feestdag! En de verjaardag van mijn vader. Nou ja toen het nog Koninginnedag heette. En niet bij onze vorige koningin maar twee koninginnen daarvoor. Hij was 7 zeven toen Wilhelmina het stokje overdroeg en daarmee 31 augustus ineens een doodgewone dag werd. Mijn ‘Due date’ viel op 22 april, dus Koningsdag was een reële kanshebber voor ons kleine meisje. In de eerste instantie leek het me geen hele leuke dag om jarig te zijn. Het halve land staat al ergens in een stad, in het oranje een lekker pilsje naar binnen te werken.

Kindertjes kunnen hun muzikale talent ten gehore brengen of speelgoed verkopen. Bij nader inzien vond ik het ook wel wat hebben. Je hebt altijd een vrije dag met je verjaardag, overal hangt de vlag uit en het is feest! Ik had vast een lakentje met een kroontje gekocht voor het geval dat. Mijn kleine prinsesje heeft heerlijk onder het schattige lakentje geslapen maar het is geen koningsdagkindje geworden.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Koningsdag was rustig voorbij geslopen en ik liep nog steeds met een dikke buik rond. De kleine meid leek heerlijk te dobberen en maakte nog weinig aanstalten om de wereld eens van de andere kant te bekijken. Ineens zag ik daar dodenherdenking en Bevrijdingsdag aankomen. Over die mogelijkheden had ik nog helemaal niet nagedacht. Bevrijdingsdag is natuurlijk een feestdag, maar dodenherdenking is nou niet echt gezellig.

  • DodenherdenkingYvette Star Wars™ voor beginners speelgoed prinses Leia

Op dodenherdenking herdenken we de oorlogsslachtoffers sinds de tweede wereldoorlog. Met als belangrijkste onderdeel 2 minuten stilte om 20.00 uur. De vlaggen hangen half stok. Geen dag voor een feestje dus. Wel heel mooi dat er een moment bestaat waarop we hier allemaal even bij stil staan. Op openbare gelegenheden is even geen muziek of feest tussen 19.45 en 20.15 uur.

Ons meisje is op 4 mei geboren. Voor ons een fantastisch mooie dag, in Nederland juist een dag om stil te staan bij minder mooie dingen in het leven. Misschien niet echt een gepaste dag om een avondfeestje te geven. Bevrijdingsdag daarentegen is natuurlijk wel een feestje. Over het hele land worden dingen georganiseerd. Eens in de vijf jaar ben je vrij op je verjaardag. Lijkt me best een leuke geboortedag.

  • Starwars day

Amelie is in Engeland geboren en daar is 4 mei geen dodenherdenking maar ‘Starwars day’. Dat vind ik al een stuk gezelliger klinken. Waarom Starwars day zou je denken? Dat komt door de zin “May the force be with you” wat je kan ombuigen tot “May the fourth be with you”. Klinkt alweer een stuk gezelliger! Oké het is een dag die alleen in het leven is geroepen door Star Wars Fans maar goed, toch een (Star Wars) feestje.

Spinnenwebbentaart op Halloweenhalloween verkleden verjaardag themadag

Wel weer een hele leuke dag om jarig te zijn is Halloween. Tot niet zo lang geleden was 31 oktober nog een doodgewone dag. Ver over de wateren gingen kinderen wel al de deur uit als het donker begon te worden. Gekleed in enge kostuums kloppen ze op de deuren en roepen “Trick or treat”! Hier in Nederland lieten we het lange tijd aan ons voorbij gaan. Steeds vaker zien we ook hier kleine spookjes, heksen en geraamtes over straat lopen met een zak met snoep.

Meteen al een super leuk themafeestje voor de jarige Halloweenkindjes. Mijn Halloween-broer was één van de eerste die Halloweenfeestjes organiseerde.

De huiskamer van mijn ouders werd omgetoverd tot een waar griezelhuis met spinnenwebben, kaarsen in de gang en op de spiegel van de wc stond met druipende rode letters ‘redrum’ geschreven. En als je niet van Halloween houdt kan je het hele ‘gedoe’ negeren en gewoon een slagroomtaart trakteren in plaats van een spinnenwebben-pompoentaart.

Sint Maarten en het begin van carnaval

Hoe leuk is het nou om op 11 november te worden geboren? In de ene helft van het land worden net als tijdens Hallloween snoepjes opgehaald op de 11e van de 11e . Aan de andere kant wordt het startsein van carnaval gegeven. En dan is er misschien ook nog een groot deel van het land waarop er helemaal niks gebeurt op ‘de dag van de gekken’.

Voor de laatste categorie is het natuurlijk prima om je verjaardag te vieren op 11 november. Misschien is het voor echte carnavalsfanaten, als je wat ouder bent, juist wel leuk om op je verjaardag automatisch een feestje te hebben. Aan de andere kant kan je verjaardag een beetje in het niet vallen.

piet, sinterklaas, zalando loungeEen pepernotentaart

Ik kan me voorstellen dat kleine kindjes het heel stoer vinden om op dezelfde dag als sinterklaas jarig te zijn. Heel leuk is het niet om op die ene dag in het jaar, alle cadeautjes te krijgen. Voor ouders is het een hele uitdaging om naast de sinterklaascadeautjes ook verjaardagscadeautjes te kopen. Dat geldt eigenlijk voor alle kindjes die in december of na half november jarig zijn. Iedereen is zo gespannen voor de komst van sinterklaas dat je verjaardag een beetje naar de achtergrond kan schuiven. Opa Piet (toepasselijke naam) trakteert altijd taart voordat sinterklaas langskomt. Zo vieren we ook een beetje zijn verjaardag.

verjaardag 1 jaar verjaardag op een themadag

Een kerstkindje

kerst verjaardag verjaardag op een themadagIk ben een enorme kerstliefhebber! Vroeger (voor de kids) gingen we traditiegetrouw op kerstavond naar onze stamkroeg in onze sneeuwpoppen-, Rudolph- of Kerstmantrui. Gezellig met een groepje vrienden. Daar kan je ook best een verjaardagsdraai aan geven. Eerste en tweede kerstdag zijn voor onze families. De lekkerste gerechten worden gemaakt. Onder het genot van een goed glas wijn en fijne kerstmuziek, tafelen we de hele avond door. Als je je verjaardag viert op één van deze dagen is de kans erg groot dat er weinig vrienden komen.

Of je houdt van kerst en bent het uitgebreid aan het vieren. Of je probeert het bewust te ontwijken door naar een warm oord te vertrekken of juist je ski’s onder te binden in een prachtig sneeuwlandschap. Kerst bij mijn ouders is standaard 2e kerstdag geworden zodat mijn schoonzus op haar verjaardag bij haar familie is. Het is leuker om op een andere dag jarig te zijn, want kerst ‘oversneeuwt’ de boel een beetje. Gelukkig is mijn broertje eind november jarig en wordt het feest gewoon half december gezamenlijk groots gevierd.

Je verjaardag een feestdag!

Er zijn natuurlijk nog heel veel bijzondere dagen om geboren te worden. Zo werd mijn neefje geboren op de dag dat mijn opa overleed. Een hele vreemde combinatie van verdriet en blijdschap. Ik ken ook meerdere mensen waarbij de kinderen op dezelfde dag jarig zijn. Bij mijn collega begonnen de weeën op het verjaardagsfeestje van haar oudste zoon. Dezelfde dag nog had hij er een broertje bij. Nu jaren later als twee volwassen jongens vieren ze nog steeds hun verjaardagen samen.

Uiteindelijk maakt het niet uit wanneer je kleintje geboren wordt. Lekker cliché maar wel waar: als hij of zij maar gezond is. Als kind is de verjaardagsspanning misschien nog heel groot maar als je wat ouder bent, kan je ook gewoon een feestje geven wanneer het jou uitkomt. En nog beter: “maak van elke dag een feestdag!”

Fingers crossed

Ons meisje zal waarschijnlijk niet op een (landelijke) feestdag worden geboren. Als ze een week te vroeg is, wordt het misschien nog een Valentijnskindje. Dat zou voor mij wel een heel mooi verjaardagscadeautje zijn. Of als ze iets langer op zich laat wachten kan ze tijdens carnaval worden geboren. Dat heeft natuurlijk net als Pasen geen vaste datum. Hoe dan ook; het wordt voor ons een bijzondere dag.

Ik hoop stiekem op 16 februari. Dat zou toch super leuk zijn: mijn moeder op 12 februari, ik op de 14e en ons meisje op de 16e. Drie generaties meisjes telkens één dag er tussen. De kans is klein maar wie weet.

Ook leuk om te lezen:Alleen nog even aan mijn baas vertellen…. En hoe vertel je het op je werk …..

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief