Delen vinden we super lief

De dood daar denken we niet graag aan. Wat zou ik graag mijn ogen sluiten voor de eindigheid van ons bestaan. Het is helaas een van de weinige zekerheden die het leven ons biedt. De dag van de doden wordt deze week wereldwijd gevierd, oftewel allerzielen. We staan hiermee extra stil bij degenen die ons zijn ontvallen. Voor velen een belangrijke dag en wordt er groots uitgepakt.

Doodskoppen & witte bloemenCoco de film Disney

De belangrijkste feestdagen in Mexico is de “El Dia de los Muertos”, vertaald als de dag van de doden In de westerse wereld wordt op 1 november het christelijke feest “Allerheiligen” gevierd dat opgevolgd wordt door “Allerzielen” op 2 november.

In Duitsland, België & Polen is Allerzielen, deze dag van de doden nog volop aanwezig. Ook in de zuid Europese landen is het nog steeds de belangrijkste dag voor de katholieken die hun overledenen herdenken. Er worden vooral doodskoppen afbeeldingen en witte bloemen op de graven geplaatst. In katholieke contrijen doet men dit ook door met lichtjes & offerandes de nacht door te brengen op het kerkhof. Samengaan met nog veel meer lugubers…

Lugubere allerzielen

Deze Dag van de Doden komt hier in het westen vreemd en luguber over. Ik vergeet nooit meer dat ik mijn ogen uitkeek in Mexico en alle doodshoofden en skeletsouveniertjes maar gek vond. Als snel weet je dat de dag van de doden een belangrijke rol speelt in de katholieke cultuur. Er worden requiems gezongen, kaarsen gebranden en kruisjes opgehangen met de geboorte- en sterfdatum van overledenen.

Op Allerzielen worden er zelfs zoete broodjes in de vorm van botten uitgedeeld. Er wordt geloofd dat op 1 november de zielen van overleden kinderen terug keren naar huis en op 2 november de zielen van volwassenen. De Dag van de Doden staat zelfs vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Halloween

De viering van Halloween wordt overigens altijd een avond vóór Allerheiligen gevierd op 31 October. Halloween heeft een soortgelijke grondslag, maar is van origine een oogstfeest. Het heeft veel overeenkomsten met de lugubere versieringen en outfits zoals het doden masker en diverse Allerzielen outfits. In december komt er een Disney film uit die in het teken staat van de “Día de los Muertos” die in Mexico op 1 en 2 november wordt gevierd.

Gerelateerde blog: “Coco” de film van Disney * Pixar / Sneakpeak van de film in deze trailer

halloween, allerzielen

Europa Allerzielen

In Polen zien de graven er op Allerzielen uit alsof ze net begraven zijn, het is een heus spektakel met bloemen en versieringen. Families ontmoeten elkaar op de begraafplaats en nemen veel eten en drinken mee. Ook niet- gelovigen staan op deze dag stil bij degenen die hen zijn ontvallen. Als je er over nadenkt is het wel een mooie gedachten.

In Amsterdam laten velen op Allerzielen een lichtje drijven in de grote vijver van het vondelpark. In zwolle kun je een allerzielen concert bezoeken in de grote kerk en in Den haag zijn er vele initiatieven waaronder op begraafplaats Oud Eijk en Linde. Het wordt een bijzondere avond waar licht, donker muzieke enmooie gedichten de nacht zal vullen

halloween
Halloween

UitvaartEl Dia de los Muertos, allerzielen, dag van de doden

De duurste uitvaart ooit moet wel die van Alexander de grote zijn geweest. Zijn gouden kist werd door zestig paarden door zijn hele rijk rondgetrokken. Deze Macedonische koning regeerde over Azië, Afrika en Europa en stierf in 323 voor Christus. Zijn begrafenis moet omgerekend zo’n 600 miljoen hebben gekost. Er zijn andere wereldleiders die het ook bont wisten te maken na hun dood en waar ongetwijfeld bij stil wordt gestaan op allerzielen.

Grootheden

Kim Jong || zijn uitvaart kostte omme nabij 40 miljoen Euro. De Koreanen hebben speciaal een glazen ‘kist’ uit Rusland laten komen. Zijn gebalsemde lichaam ‘bewaren’ en onderhouden kost jaarlijks zo’n 2,5 miljoen dollar. John F Kennedy zijn uitvaart was 15 miljoen dollar, de uitvaart van Paus Johannes Paulus II $11,9 miljoen en die van prinses Diana $11,8 miljoen. Er is groots uitgepakt voor deze grote namen.

Michael Jacksons zijn uitvaart was slechts een miljoen dollar. De keizerlijke, gouden kist, compleet met troon gaf hem een waardige uiteinde. Mijn eigen uitvaart over vele, vele jaren zal dit niet evenaren. Ik denk dat ik meer voor een budget uitvaart zal kiezen en mijn nabestaanden trakteer op een klein feestje om het leven te vieren…

Opzienbarend

Een kist is sinds 1991 niet meer verplicht, waardoor je zelf kunt kiezen op welke manier je  begraven of gecremeerd wordt. Ik las onlangs dat je ook een kartonnen boekenkast als doodskist kunt gebruiken. De planken in de kast vormen samen het deksel van de kist. Best origineel. Er bestaan zelfs kartonnen kisten.

Ook het vervoer tijdens je uitvaart kun je tegenwoordig op elke gewenste manier vormgeven. Er bestaat zelfs een uitvaartbus, waar je in comfortabele banken rondom de kist kunt zitten. Onderweg naar de begraafplaats kun je zelfs een sight seeingtour maken langs alle plekken die belangrijk waren.  Je dierbaren om je heen missen omdat ze overleden zijn, dat doet enorm veel pijn. Ik heb geen speciale dag voor nodig om hen te herdenken, maar tijdens Allerzielen & de dag van de doden zullen we extra stilstaan bij hen die ons zijn ontvallen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram | Pinterest We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief