Delen vinden we super lief

Als aanstaand of net geworden ouder maak je je extra druk om heel veel zaken. Wat geef ik mijn kind te eten en is dit kuchje goed of juist niet? Hoewel een aantal van deze zorgen klein zijn, is de angst voor een vergiftiging van koolmonoxide gas zeer terecht. Want wist jij dat er elk jaar door de vergiftiging door koolmonoxide gemiddeld zo’n 10 doden en 150 ziekenhuisopnamen zijn? Gelukkig is de angst en het gevaar snel weg te nemen met eenvoudige oplossingen! En stel dit niet uit, deze geur-, kleur- en reukloze stof is een sluipmoordenaar die jaarlijks veel slachtoffers maakt!

veranda, buiten, vakantiehuisje, Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide, koolmonoxide
Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos en hierdoor is het erg gevaarlijk.

Het stille gevaar van koolstofmonoxide

Het geurloze gas komt ongemerkt vrij, kleeft zich aan je bloedcellen, versuft je tot je bewusteloos raakt en laat je dan, als hulp te laat is, in stilte overlijden. Koolstofmonoxide is letterlijk het dodelijke gevaar in huis. Gelukkig kun je je er goed tegen beschermen dat meteen wat druk van mijn schouders af heeft gehaald. Het belangrijkste wat ik ontdekte is dat je goed moet letten op oude keuken- en verwarmingsapparatuur in huis die nog op gas functioneren.

Daarbij is het belangrijk dat je een CO-melder koopt en die op de juiste wijze installeert. De melder biedt een simpele oplossing mits die goed is geïnstalleerd. Niet geheel onbelangrijk! Wij bleken hem namelijk veel te hoog hebben hangen waarbij de installateur doodleuk zei; “tegen de tijd dat deze af gaat, ligt je kind al dood in zijn bedje”! Daar was ik zo van ontdaan dat we er gelijk twee ophingen én op de juiste plek…lees je mee!?

Fotobehang, kek mama, amsterdam, Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide, koolmonoxide
Laat je geiser, gaskachel of centrale verwarmingsinstallatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.

Wat is dit gevaar precies?

Koolmonoxide komt vrij als je apparatuur op gas in huis hebt die niet goed meer werken. Als deze bijvoorbeeld lekt dan kan het gas vrij komen en omdat jij er niks van ruikt of hoort, merk je het niet. Een andere manier is door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout (fossiele brandstoffen) in bijvoorbeeld een oude kachel. Als er te weinig aanvoer van zuurstof is ligt de sluipmoordenaar op de loer.

veilig slapen baby, koolstofmonoxide
Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide of koolmonoxide, vroeger ook wel kolendamp genoemd, is een polaire anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO. In de volksmond ook wel CO genoemd.

In mijn studententijd heb ik veel verschrikkelijk verhalen gehoord van mensen die gewoonweg niet meer wakker werden. Vaak sliepen we hutjemutje in de woonkamer naast een kachel die vaak al jaren niet meer gecheckt was door een erkende installateur. Toen ik destijds een vreselijk koolmonoxide drama meekreeg bij ons op school, werd dat uiteraard gelijk ingepland! Ook onze kachel bleek gevaarlijk te zijn en gelijk vervangen.

emob circus, kamer, big ben
Weet jij of jouw verbrandingstoestel goed functioneert? En ventileer jij je huis voldoende? Vragen die je jezelf absoluut met stellen!

Koolmonoxide een killergas

Het gas is erg dodelijk en vormt een groot gevaar. Als je een klein beetje van het gas binnenkrijgt is het nog niet zo erg, maar bij grote hoeveelheden kan je chronisch last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en andere kwalen. Echter, belangrijker nog, voor kleine kinderen vormt het gas een veel grotere dreiging, want voor hen kan het snel dodelijk zijn. Het zal je toch gebeuren dat je je kindjes dood aantreft in hun bedje. Dat kom je niet meer te boven!

De trainer tijdens mijn BHV cursus wist ons echt op het hard te drukken dat we bij thuiskomst onze koolstofmonoxide weer moesten checken. Hij vertelde ons een hartverscheurend familiedrama waarbij hij 2 kindjes dood aantrof in hun bedje. Deze ervaring is me altijd bijgebleven.

Puik design, dutch design, kunst, Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide, koolmonoxide
Wees ten alle tijden alert op klachten als hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, snel ademen, braken en verwardheid.

Hoe bescherm je jezelf en jouw kind tegen deze onzichtbare killer

Allereerst is het belangrijk om de kleine aanwijzingen te kunnen opmerken, dat er iets mis is met jouw apparatuur. Zo moet er uit jouw gasfornuis een stabiele en blauwe vlam komen in plaats van een gele. Als jij merkt dat het gasfornuis of andere apparatuur op gas niet meer goed werkt en oud is, dan kan je deze het beste vervangen.

In ons vakantiehuisje stond een kachel waar ik gelijk angstig van werd. ‘Hoe oud is de kachel, werkt het nog naar behoren en is het niet gevaarlijk?‘ waren vragen die ik gelijk stelde aan de vorige eigenaar. Tot mijn grote opluchting wordt de geiser en kachel jaarlijks gecheckt door een erkend installateur. Daarnaast hangt het huisje vol met CO melders, op ademhoogte en zorg ik voor voldoende ventilatie!

bakkum, kachel, koolstofmonoxide
Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in je (vakantie)huis. Laat altijd een raam of ventilatierooster open, zodat zuurstof naar binnen kan en verbrandingsgas naar buiten.

Tot slot

Het makkelijkst en meest essentieel is dan ook om een CO melder te installeren. Deze werkt precies hetzelfde als een brandmelder en waarschuwt op tijd voor het gas. Dit is de meest effectieve manier om jouzelf en je kind te beschermen. Als je deze melder koopt is het van belang dat je de melder goed ophangt. Hier zijn een aantal regels voor die je goed moet opvolgen. Via de volgende link van de brandweer leer jij alles over deze CO-melder zodat jij goed beschermt bent.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Want heb je overigens wel een koolstofmonoxide melder in huis? Als dit niet het geval is zet het dan zeker op je boodschappenlijstje! Safety first!

koolstofmonoxide, oma, openbaar
Laat de schoorsteen van een open haard ten minste één keer per jaar vegen, want bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks de huiskamer in.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief