Delen vinden we super lief

Opa is dood verdriet, familiedrama

Toen ik het hartverscheurende artikel in 2017 in het AD en de limburger las over het familiedrama in Limburg, brak mijn hart. Toen recent een jonge vrouw in Apeldoorn overleed doordat wederom een hoogbejaarde bestuurder de macht over het stuur verloor pakte ik dit artikel er weer bij en ben het gaan updaten. Mijn hart brak en een traan liep over mijn gezicht. Dit leed had toen nooit mogen gebeuren en nog steeds niet…

In Limburg veroorzaakte de bejaarde 87 jarige-spookrijder in 2017 een ongeluk waarbij het leven van een jong gezin in 1 klap werd verwoest. Mama Desirée (39) en hun drie jarig zoontje Thijmen, overleven het ongeval niet. Zijn dochter (9) heeft lichte verwondingen, maar zijn zoontje (7) heeft blijvende hersenschade. Een liefdevol gezin van 5 is wreed uit elkaar gerukt en de kinderen van de 87-jarige spookrijder is hun vader kwijt. Vader Bas uit Maastricht hoopt mensen wakker te schudden en deelde zijn pijn overal in de media.

familiedrama, Opa is dood, overlijdensrisicoverzekering, overlijden, verzekeren

“Als je ziet dat je ouders niet meer goed rijden, grijp dan in! ” “Een auto is een moordwapen”

Dat is hier op een zeer verdrietige manier gebleken. Ik voel me aangesproken door zijn noodkreet, want ook mijn oma van 90 reed destijds nog steeds als een coureur rond. Wat nou als zij een familiedrama veroorzaakt… Het spookte lang door mijn hoofd en blijf er daarom aandacht aan geven. Oma (r.i.p 2017)lees je mee…

oma westerbaan, familiedrama

Gevaar op de weg

Nederland vergrijst en de ouderen achter het stuur rijden steeds langer door. Mijn oma (R.i.p) van 90 mocht in 2017 haar rijbewijs verlengen gekregen, inclusief haar aanhanger- en motorrijbewijs. En trots dat ze was ! Ze rijdt weg in de 2e versnelling en trekt op alsof ze de Rally gaat rijden. Op de snelweg rijdt ze standaard 10 km langzamer als toegestaan en parkeren gaat goed als het een extra brede oprit is.. Haar rijvaardigheden zijn redelijk, maar ze wordt zichtbaar ouder, is minder scherp en het reactievermogen gaat achteruit. De kans op een black-out, of op (te) langzaam reageren wordt steeds groter. Zelf vindt ze zich de beste autorijder van het land en er iets over zeggen is not-done. Ze wordt dan ook echt boos.

Uiteindelijk is ze zelf verantwoordelijk en “oud en wijs genoeg”, zoals ze zelf zegt. Maar wie roept haar dan wel een halt toe? In haar jonge jaren waren de wegen minder druk en waren er minder regels. Kinderen werden gerust zonder gordel op de achterbank geplaatst en een BOB was er in die tijd niet. Maar de tijden zijn veranderd…

IMG_5531

Een halt toeroepen

Oma slikt geen medicijnen en is goed bij geest, maar na het lezen van dit artikel weet ik dat vader Bas gelijk heeft. We moeten met haar gaan praten. Mijn oma zou een ongeluk als deze kunnen veroorzaken. Ik heb haar nog nooit zien spookrijden, of rare capriolen uit zien halen, maar ze is al wel 90. Bij het verlengen van een rijbewijs is een rij-test i.p.v een snelle keuring zeker op zijn plaats. Je wilt als familie haar leven niet inperken, want de auto geeft vrijheid.

Zonder auto zal ze nergens meer kunnen komen. Daarnaast is het OV prijzig, ingewikkeld, ongewenst (oneilig gevoel) of zelfs niet aanwezig in een dorp als bij mijn oma. Fietsen of brommer rijden is ook uitgesloten. Daarentegen wil je je oma ook niet kwijt. Laat staan het op je geweten hebben als een leven van een familie bruut wordt vermorzeld. Lees maar de laatste alinea van vader Bas in zijn brief aan de media, dan weet je dat het aan ons de taak is om onze ouderen er op te wijzen om een familiedrama als deze in Limburg te voorkomen!

Klaar is kunst, familieportret, kunst aan de muur, gezinsportret, kunst, origineel cadeau, familiedrama

Deze week zou Thijmen zijn eerste schoolweek beleven. “Ik denk dat ik in gedachten een broodtrommeltje voor hem klaarmaak, met allemaal leuke verrassingen erin. Daarna alles in zijn rugzakje, dat wij daarvoor in gedachten, samen uitgezocht hadden voor deze grote dag. We vertrekken, alle vijf. Het gezin is groot geworden: iedereen gaat naar school. Ik en mijn vrouw zijn trots! Stop. Ze zijn dood. Jullie hebben levenslang.” 

Gerelateerde blog: Ingrijpende video over appen achter het stuur: ‘Laat je telefoon je toekomst niet stelen

Rijbewijs afpakken

familie van 5 je moet toch niet denken aan een familiedrama, familiedrama

Over 2 weken gaat Olivier voor het eerst naar school. Daardoor doet mij dit verhaal heel veel pijn. Mijn gezin van 5 is compleet. Bas zijn familie had ook compleet moeten zijn. Dit familiedrama had voorkomen moeten worden, maar hoe? Als ik mijn oma op haar rijstijl aanspreek, word ik met de tapijtklopper uit de keuken gebonjourd. Ze zal ook echt boos op me worden. Mensen zijn zelf verantwoordelijk, maar als ze die verantwoording niet meer aankunnen, of gewoonweg eigenwijs zijn. Dan moet je als medeburger toch moeten kunnen ingrijpen, al dan niet met hulp van buitenaf?

Mijn oma moet zich weer melden als ze 95 is… 95!!

Zelf ben ik va nmening dat de controle-rol bij de overheid moet liggen om zo’n familiedrama te voorkomen. Een veilig verkeer is een algemeen belang. Leeftijd zegt niets over je rij-kundigheid, maar laten we eerlijk zijn, het wordt slechter met de jaren. De controle mag uitgebreider zijn na de 70. Het is nu enkel een medische keuring en praatje van 5 minuten. Kijk ook naar medicijnen gebruik, zicht, reactievermogen, of doe een schriftelijk kennis-examen en een rijtest. En luister naar de kinderen als die zich melden dat hun ouders niet meer kunnen rijden. Bij aangifte of een noodroep, worden ze nu gewoon weggestuurd, omdat de politie wettelijk niets kan. En eens in de vijf jaar testen?

oma, familiedrama
Een hoogbejaarde bestuurder kan een vereselijk familiedrama veroorzaken, daar ben ik me terdege van bewust!

Mijn oma moet zich weer melden als ze 95 is… 95!! Na je 70e gewoon om de 5 jaar testen en na je 80e eens in het jaar. Bureaucratie ten top, maar een ongeluk en familiedrama als deze mag gewoonweg niet meer gebeuren. Wat vindt jij? Ik weet niet hoe ik het ten sprake ga brengen, dat is een heel lastig gesprek. Maar niet zo lastig als het gesprek dat de vader van Thijmen met de neuroloog had toen hij hem vertelde dat zijn zoontje van drie dood zou gaan. Zijn woorden zijn niet voor dove-mansoren geweest, want ik moet er echt iets mee. Ik laat in ieder geval mijn blog aan oma lezen.

NB: [disclaimer] En natuurlijk zijn er ook weggebruikers die de grootste ongelukken en familiedrama’s veroorzaken die niet onder deze groep vallen. Denk hierbij aan drank en drugsgebruik, of jongeren die net hun rijbewijs hebben appen achter het stuur, etc etc, Dit heb ik in deze blog buiten beschouwing gelaten.
Opa is dood, bang voor, angst

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief