Delen vinden we super lief

Als kind liep ik langs de deuren op de 11e van de 11e. Gewapend met een lampion zongen we zo hard we konden “Sint Maarten, sint Maarten, de koeien hebben staarten….”. Een beetje spannend was het wel. Positieve spanning, want ik vond het geweldig! Een soort van Nederlandse Halloween, maar dan met lampionnen en eenvoudige kinderliedjes. Ondertussen wonen we in Brabant en staat de 11e van de 11e (het gekke getal) voor het begin van Carnaval (en ook singles day).

Halloween, pure collectie, Difrax

Hartstikke leuk natuurlijk, maar daarmee dreigden mijn meisjes een spannende snoepjesavond te missen. Ik ben dan ook superblij dat Halloween ook in Nederland zijn intrede heeft gemaakt en we de laatste dag van oktober in de meest griezelige kostuums langs de deuren mogen gaan.

Het hele gezin is klaar voor een griezelige dag

holloween griezelige difrax
Halloween vieren kan ook gewoon thuis in het klein. Onze favoriete babyfles in een heerlijke herfstkleur, een lekker glas Aperol Spritz met een chipje voor mama en een lichtje om de geesten weg te jagen…. en voor de sfeer natuurlijk.

Van de week zijn we naar de boer gefietst om een mooie pompoen uit te zoeken. We waren een beetje laat, maar hebben toch nog een mooi exemplaar gevonden om thuis uit te hollen. Onze ‘Jack o Latern’ is een prachtige jongen geworden vinden wij als beginnende uithollers. Zelfs onze kleinste dame is helemaal in Halloweenstijl met haar prachtige speen uit de nieuwe pure collectie van Difrax in een kleur met de toepasselijke naam: ‘pumpkin’. Dat lijkt me nog eens een perfect Halloween item voor onze jongste medemensen.

We zijn helemaal hip en trendy met de prachtige, nieuwe kleuren uit de trendy Difrax collectie.

Om het helemaal af te maken, kunnen we los gaan met de hippe Difrax flessen in trendy kleuren. Dit keer een fles in het (hoe kan het ook anders)…..brick/oranje. Ik hou er nou eenmaal van om thema’s tot in de details door te voeren. Mama neemt voor de sfeer een glaasje Aperol Spritz omdat het zo lekker oranje is (jeah right!). En om in de Halloween sferen te blijven delen we een paar leuke Halloween wetenswaardigheden… Drink je een glaasje Aperol Spritz met ons mee?….

1. Terug naar de Kelten in Ierland

griezelige halloween

Ik heb altijd gedacht dat Halloween een typisch Amerikaanse traditie was die is overgewaaid naar Europa. Niks blijkt minder waar. In Ierland werd 2500 jaar geleden het Keltisch nieuw jaar gevierd tijdens de nacht van Samhein wat meestal op 31 oktober viel. Het einde van de herfst en begin van het nieuwe jaar. Tijdens deze nacht ter ere van het begin van de winter, was volgens de Kelten de grens tussen onze en de andere wereld het dunst. Daar komen de griezelige zombies en angstaanjagende geesten om de hoek kijken. Toch wel een heel leuk weetje.

2. Hello Amerika! Een griezelige nacht in Hollywood

griezelige pompoen

Eind jaren negentig vierden we jaarlijks mijn broers verjaardag met een Halloween feestje. Hij zag het levenslicht op 31 oktober en is dus jarig op deze griezelige dag. Verder zag ik Halloween vooral terug in Amerikaanse films. Hoewel het een typisch Amerikaanse feest lijkt, hebben de Ieren dit traditionele feest meegenomen toen ze halverwege de 19e eeuw naar het beloofde land verhuisden. Een vrij nieuwe traditie in Amerika maar één van de oudste in stand gehouden tradities van vandaag de dag.

3. Ahhhhh! een griezelige wolf voor de deur!

halloween griezelige
Er gaat niets boven verkleden met Halloween

De avond voor Allerheiligen (1 november), wordt in het Engels “All Hallows Evening” genoemd. Door de jaren heen is dit vervormd tot Halloween. Volgens de Kelten stond de deur naar de andere wereld een stukje open. Het moment om overleden familieleden te eren. Maar tussen al die oude bekenden, vlogen ook kwade geesten rond. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Om te voorkomen dat deze geesten bezit namen van mens of dier, werden ze afgeschrikt door griezelige maskers en witte gewaden. Daarom lopen we vandaag de dag nog steeds rond in de meest enge en angstaanjagende kostuums.

4. Trick or treat!

In Londen kwamen er alleen kinderen langs de deuren als je huis versierd was. Daar zaten wij met een bak vol snoepjes maar geen spinnenwebben voor het raam. Geen kind gezien. In de buurt waar we nu wonen, kloppen alleen kleine spookjes, griezelige wolven en gemene heksen aan als er een lichtgevend armbandje aan de deur hangt. Bij ons mogen natuurlijk alle kindjes langskomen want wij zijn gek op themadagen!

Het is niet helemaal duidelijk waar de trick-or-treat traditie vandaan komt. Waarschijnlijk stamt het af van arme kinderen die tijdens Allerheiligen langs de deuren gingen. Ze kregen eten, in ruil voor gebeden.

5. Oranje en zwart is zo gek nog niet

Ik wordt helemaal blij van de Pure collectie van Difrax. Vooral van deze herfstkleuren. Wat is er nou mooier dan de kleur van vallende bladeren; natuurlijk geel, rood en oranje.

Als je Halloween met kleuren zou omschrijven, kom je gegarandeerd uit op oranje en zwart. Natuurlijk is het belangrijkste symbool van Halloween, de pompoen, ontzettend oranje. Oranje staat voor de veranderende kleur van de bladeren in de herfst. Herfst en Halloween zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al is het alleen al omdat oktober nou eenmaal in de herfst valt. Oranje staat ook symbool voor kracht en uithoudingsvermogen terwijl zwart de kleur van de dood is. Ook hier ligt de oorsprong bij de Kelten. Kracht was nodig voor de naderende winter en de dood verwees naar de viering tijdens de Samhein. Zwart als speen zou ik daarom niet als voorkeur hebben, maar de natuurlijke kleuren zijn helemaal favoriet.

Vandaag gaan we griezelen

De juf vindt Halloween een beetje eng. Maar dat hoeft helemaal niet want het is gewoon nep. Het zijn verklede kindjes” vertelde mijn dochter vandaag. Gelukkig maar. Ondertussen blaas ik nog snel onze opblaaspompoen op. Die was ik even vergeten, maar misstaat vandaag natuurlijk niet bij ons in de voortuin. Brrrr het belooft weer een hele spannende nacht te worden en laat de kindjes maar aanbellen, wij zijn er klaar voor!

We zien precies wie er aan de voordeur staat met de WiFi video deurbel van Secufirst! Wel een fijne, veilige gedachte deze Halloween.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief