Delen vinden we super lief

Afgelopen dagen heb ik me ondergedompeld in één van de mooiste feesten van het jaar: carnaval! Mijn tomatenpak en Oeteldonkse sjaal heb ik van zolder gehaald en ik ben helemaal los gegaan in het feestgedruis. Voor veel mensen een fantastisch feest, voor misschien wel net zoveel mensen een totaal onbegrijpelijk tijdverdrijf. Wat is er nou zo leuk in dat feestje in het zuiden van het land?

Carnaval: you love it or you hate it

Boven de rivieren snappen ze helemaal niks van dit heidense volksfeest in Brabant en Limburg. ‘Je moet er mee opgegroeid zijn’, hoor ik wel eens. Als je tijdens carnaval op het station rondkijkt, zie je meteen dat hier niks van klopt. Het zijn echt niet alleen mensen van onder de rivieren die er lopen. Al moet ik zeggen dat degenen die zich van vrijdag tot woensdag onderdompelen toch vooral Brabanders en Limburgers zijn. Niet zo gek want in het Zuiden heeft bijna iedereen vrij tijdens carnaval.

Met de paplepel

keizersnee

Mijn man is een geboren en getogen Brabander maar van carnaval moest hij (tot dit jaar) niks hebben. Mijn roots liggen in Zuid-Holland en ik ben gek op carnaval! Nou moet ik eerlijk zeggen dat het wel een aantal jaar duurde voordat ik een poging waagde om aan dit gekke feest mee te doen. We verhuisden met het hele gezin naar Brabant en gebruikte de carnavalsvakantie vooral voor een weekje naar de Oostenrijkse sneeuw. Na één avondje Kruikenstad was ik om. Carnaval is te leuk om over te slaan. Dan maar een andere week richting de sneeuw. Hierbij een paar redenen waarom dit zo een heerlijk feestje is.

1. Trek een gek pakje aan

Verkleden is leuk en hartstikke hip. Kijk maar naar Koningsdag of Halloween. Themafeesten lijken populairder dan ooit. Of het nou gaat om een trendy festival of een feest bij vrienden. Hèt verkleedfeest allertijden is natuurlijk carnaval. Je kunt een compleet pak kopen of je creativiteit de vrije loop laten gaan. Ik vind het zelf het leukst om van alles bij elkaar te zoeken om zo iets bijna onmogelijks te creëren. Zo ben ik wel eens 50-tinten-grijs geweest, een omafiets en een platgereden dood schaap. Mijn favoriete outfit is wel een eekhoorntjesoversteekplaats. Naar aanleiding van een niet gebruikte eekhoornbrug in Den Haag. Oké meestal moeten we er een beetje uitleg bij geven.

2. Feest voor iedereen

Carnaval is er voor iedereen. Of je nou arts, onderzoeker of timmerman bent, met carnaval maak je samen een dansje. Iedereen is gelijk en het is voor alle leeftijden. Mijn dochter van drie vindt carnaval fantastisch! Wat is er nou leuker dan schminken, verkleden en dansen! Maar ook de gepensioneerde buurman sluit gezellig aan voor een drankje en een dansje. Juist door dat gekke pakje is iedereen gelijk.

3. Carnaval is overal

“Mama waarom heb je, je carnavalsjas niet aan?” vroeg mijn dochter op carnavalszondag. En ze heeft gelijk want een beetje carnaval liefhebber draagt zijn outfit de hele carnaval en overal. Dus ook als je gewoon een boodschap doet op zondagochtend. Dat vind ik heerlijk. Nou had ik voordat we in Brabant woonden ook vaak mijn pak al aan terwijl ik thuis op de bank zat. Gewoon omdat ik zo een zin had om lekker te carnavallen. Mijn jas lag zondagochtend trouwens bij mijn schoonmoeder die er een paar nieuwe labels op heeft genaaid. Dus ik had een excuus. 🙂

4. Nieuwe vrienden

carnaval

Als je snel nieuwe mensen wil leren kennen, moet je zeker gaan carnavallen. Binnen mum van tijd sluit je aan bij een gezellige groep mensen die net als jij genieten van carnaval. Samen dansen, een praatje maken of gewoon aansluiten in de polonaise. De muziek valt misschien niet onder kunst met een grote K maar het nodigt wel uit om te dansen. Omdat iedereen gelijk is heb je voor je het weet een biertje in je hand van je nieuwe vrienden van vandaag.

5. Carnavalsmuziek

Ik ken niemand die de rest van het jaar Nederlandstalige hoempapa muziek op zet. Voor carnaval is het perfect. Vaak gaat het nergens over en iedereen zingt het zo mee. Ik heb heerlijk meegezongen met Peter Selie’s “HoeMoes Da Ook Al Weer“. Daar wordt ik gewoon heel blij van. Je moet het allemaal niet te serieus nemen. Brabantse carnavalsmuziek is overigens heel anders dan de Limburgse chansons. Maar wat overeen komt is dat het allemaal verbindt wat het een feestje maakt voor iedereen. Soms loop je het risico dat er “gewone” top 40 muziek wordt gedraaid. Dan zorg ik er voor dat ik zo snel mogelijk in een andere kroeg sta.

6. Een buitenfeestje

carnaval

Na die koude wintermaanden is het heerlijk om eindelijk weer eens lekker naar buiten te gaan. Weer of geen weer, het is altijd feest in de straten. En als het dan toch een beetje te koud, nat of winderig wordt, duik je gewoon een gezellige kroeg in. Na dit eerste buitenfeestje volgen er meer als we langzaam richting de zomer gaan.

7. Even helemaal in een andere wereld

Vorige week hoorde ik iemand zeggen dat het leuke van carnaval is dat je even helemaal in een andere wereld bent. Net zoals je op een festival of vakantie er even helemaal uit bent. Het gewone leven staat een paar dagen stil en je gaat volledig op in het feest. Juist omdat het meerdere dagen duurt ben je echt uit je dagelijkse routine.

8. Iedere plaats zijn eigen traditie

Carnaval zit vol met tradities en is overal anders. Zo staat Maastricht bekend om de mooiste creaties, met veel kleuren en schmink. Dat lijkt veel meer op het Venetiaanse carnaval dan de Brabantse boerenkiel. In Kruikenstad (Tilburg) is iedereen verkleed als tomaat, Mona Lisa, held op sokken of wat dan ook terwijl in Oeteldonk het carnavalsjasje (of kiel) en rood-wit-gele sjaal van zolder wordt gehaald. Optochten (of D’n Opstoet), haring happen, worstenbroodjes, Prins Carnaval (en zijn gevolg), Aláááf (maar zeg dat niet in Oeteldonk!) en dweilen. Allemaal tradities die bij carnaval horen. Maar niet overal en soms weer net even anders.

9. Iedereen is vrolijk

Dat is misschien nog wel het allerleukste en belangrijkste: iedereen heeft er zin in! Wie wil er nou geen vrolijke mensen om zich heen?

Als ik naar buiten kijk zie ik dat de overbuurman zijn carnavalsvlag heeft weggehaald. De confetti verdwijnt langzaam van de straten. In onze carnavals appgroep druppen nog regelmatig foto’s en linkjes naar vrolijke liedjes door. Zometeen wordt het weer stil. Maar carnaval volgend jaar staat al rood omringt in de agenda’s. Nog iets minder dan een jaar en dan mogen we weer. En dat vasten…. dat sla ik maar even over dit jaar.

Liefs Aileen

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief