Delen vinden we super lief

Als je wilt gaan starten met schminken is het handig om vooraf je intenties vast te stellen, oftewel waar dient het voor! Voor mijn werk wilde ik iemand professioneel laten komen schminken , maar voor het kinderfeestje van mijn dochter voldoet mijn eigen huis, tuin en keuken schmink set. Aangezien het me aan tijd en creativiteit ontbrak bij de kinderverjaardag van mijn dochter, besloten we om ‘O Die schminkt’ in te huren. Denise is expert in haar vak en toen ik haar tijdens het succesvolle kinderfeestje vroeg om in een blog haar ’tips en tricks voor het beginnend schminken’ op te schrijven, klom ze gelijk in de pen. Daarnaast deelt ze hele leuke anekdotes over haar passie!

Denise Odinga van ‘O Die schminkt’ vertelt

Wil je leren schminken op je eigen kinderen, zodat ze leuk en mooi naar carnaval op school gaan, of dat ze leuk geschminkt op een kinderfeestje komen? Of wil je het gaan leren omdat je op elk festival een half uur in de rij moet staan, omdat je kind het iedere keer graag wil? Of misschien wil je wel helpen bij het jaarlijkse schoolfeest om de kinderen te schminken, of gewoon voor je eigen kinderfeestje. Er zijn veel verschillende redenen te vinden.

Ook is het geweldig om jezelf om te turnen met Halloween tot griezel, of dat je de toneelvereniging wil helpen om de expressie duidelijker te maken op je gezicht. Ook is het erg leuk om jezelf ouder te grimeren.

Lees je in ieder gevalvan te voren goed in, zodat je verschillende “stommiteiten” kunt voorkomen. Lees snel verder en je komt alle ins & outs te weten over mijn avonturen!

Hoe moeilijk kan het schminken zijn…?

Het ziet er altijd zo makkelijk uit als een ander het doet! Velen denken “Ik bent zelf creatief, ik vind het leuk, kinderen zijn snel blij met alles, dus dat doe ik wel eventjes” En het is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het schminken komen best veel aspecten kijken. Dat heb ik zelf ook ondervonden toen ik pas begon. (nu alweer ruim 15 jaar geleden). Ook ik dacht ‘hoe moeilijk kan het zijn om een kindje in 5 minuten om te toveren” Totdat de volgende alweer op het krukje springt met hele andere wensen. Na 15 jaar ervaring blijf ik bijleren en ‘oefening baart kunst’. Schmink meters maken is het allerbelangrijkste.

Schmink meters maken is het allerbelangrijkste

Basis kennis over Schminken : 

Er zijn veel verschillende soorten schmink:
1. Waterschmink,
2. Cake make-up en
3. Crème schmink.
En dan heb je ook nog heel veel verschillende merken. Ik zet het voor je uiteen…

1. Waterschmink

Het merendeel van de producten is waterschmink. Waterschmink is een poeder make-up die geperst in een potje is gestopt. Eigenlijk werkt waterschmink hetzelfde als waterverf. Wanneer het in aanraking komt met water, wordt het vloeibaar.

Glitterbar/ neon paint op festivals/ feesten

Waterschmink is uitermate geschikt voor op het gezicht en het lichaam. Het heeft mooie dekkende kleuren zonder dat het droog aanvoelt.Waterschmink is oplosbaar in water, niet te vergissen met waterverf.

Met waterverf zelf experimenteren was geen goed idee op de gevoelige huidjes.

* Hoe maak ik schmink?

Water Schmink moet je maken, dat betekent dat je het eerst nat moet maken. Je doopt je penseel in een bakje water en dan in de schmink. Ga met je penseel heen en weer door je schmink potje totdat er kleine luchtbelletjes ontstaan. Je hebt nu aan de oppervlakte schmink gemaakt. Laad je penseel met schmink door heen en weer te gaan door het potje. Als er voldoende schmink op het penseel zit, ben je klaar om het te gebruiken. (deze vakterm heet laden) Als het goed is, wordt schmink een papje wat ongeveer net zo dik is als tandpasta en is dan klaar voor gebruik.

* Hoe breng ik schmink aan met een spons?

Waterschmink aanbrengen met een spons doe je voor grotere oppervlakten in het gezicht of op het lichaam. Doe de spons in een bakje water en knijp deze vochtige schmink spons goed uit. Nu kan je over de droge schmink in het potje meteen je spons laden. Eventueel nog een druppel water met je pink toevoegen aan de schmink of spray de spons nat met een spraytje. De schmink zal aan de spons blijven zitten en kan dan meteen aangebracht worden op het gezicht of lichaam. Dit vormt de basis!

Let op dat je de schmink “deppend” aanbrengt. Je krijgt daarmee een egale onderlaag en het voorkomt vlekken en vegen. Gaat het een keer fout? Dat is niet erg! Haal de aangebrachte schmink van het lichaam of gezicht met bijvoorbeeld een vochtig “baby-doekje”. Baby billendoekjes zijn niet geschikt om het hele gezicht te reinigen, maar een klein foutje is geen probleem. Je kunt het gezicht schoonmaken met water en zeep.  

2. Cake Make-Up

Cake Make-Up wordt vaker als foundation gebruikt. Je kunt Cake Make-up aanbrengen met een vochtig make-up sponsje of schmink spons. Het is dus ook een schmink die op waterbasis wordt aangebracht.

Om geen vlekken en strepen te krijgen, moet je dit aanbrengen op een vetvrije huid. Hiermee haal je de beste resultaten. Mocht je nu toch strepen of vlekken krijgen tijdens het aanbrengen, dan kan je met een iets drogere spons eroverheen gaan en zo toch de strepen weg krijgen.

3. Creme Make-Up

Creme Make-Up is een make-up die gemaakt is van soorten was en olie. Hierdoor is het een vettige schmink die waterafstotend is. Omdat creme make-up niet droogt, is het verstandig om het te fixeren met poeder. Het mooie van Creme make-up oftewel vetschmink is, dat je het supermooi kan blenden. Ook met je vingers, of met penseel.

Deze schmink word niet zoveel als waterschmink gebruikt, maar deze zie je vaak voor de speciale effecten in theaters, of zoals met halloween, als je een feest hebt en gaat dansen en met deze schmink op ook kunt transpireren.

Veel verschillende merken

Veel scholen en peuterspeelzalen dwepen en schminken met Grimas schmink. Ikzelf werk graag met Superstar, kryolan, of party-explosion. Deze schmink dekt veel beter en laat minder strepen achter. Er zijn nog veel meer soorten schmink, maar qua prijs/kwaliteit verhouding, helemaal voor een startende schminker, zijn deze merken super!

Belangrijk om te weten: Schmink kan wel degelijk bederven! Als het niet lekker ruikt, ga het vooral niet gebruiken! Vooral de kinderhuid is heel gevoelig.Weet wat er in zit!

Schmink op glycerine basis

Party explosion en superstar zijn voorbeelden van schmink op glycerine basis. Deze worden gebruikt door ze te activeren met water en kunnen met een spons of penseel op de huid worden aangebracht. Deze waterschmink varianten staan bekend als de zachte schmink soorten. Met deze schmink kun je snel je penseel of spons laden. De schmink zit meestal als een dikke substantie op je penseel. Ook drogen ze wat langzamer. Hierdoor zijn ze perfect om mee te blenden (kleuren in elkaar laten overlopen).

Het is lastiger om met deze schmink fijne lijntjes en details te maken, omdat deze schmink wat dikker op het penseel zit. Omdat de schmink wat zachter is, zal deze makkelijker van de huid gaan dan schmink op waxbasis. Ideaal om te gebruiken in combinatie met poeders of glitters. En zeer geschikt voor kinderschmink! 

Een dino, batman en Pokemon

Schmink op wax basis 

Cameleon is een voorbeeld van een schmink op basis van wax. Ook deze schmink wordt gebruikt in combinatie met water, penseel of spons. Deze schmink wordt ook wel beschreven als een harde schmink. Kenmerken van deze schmink: Je kunt met deze schmink ook snel je penseel laden, echter lijkt de substantie dunner dan bij de schmink op glycerine basis. Het lijkt meer op het werken met waterverf wanneer je naar het penseel kijkt. Perfect om fijne lijntjes en details mee te maken of in laagjes te werken.

Het neemt bij het zetten van lijnen over een andere kleur, de onderliggende kleur minimaal mee. Dit in tegenstelling tot schmink op glycerine basis. Het droogt sneller, wat het moeilijker maakt om te blenden met de kleuren of ze verplichten je om dit snel te doen. Het blijft beter en langer op de huid zitten, echter laten deze kleuren bij het afwassen ook vaker een kleurenzweem achter. En bij te nat schminken, verpest het je hele creatie, want dan loopt het in druppels naar beneden. Het is dus een gevalletje oefenen, oefenen en oefenen met schmink op wax basis..

Verschillende penselen

Een goede penseel is het halve werk! Heel clichè maar zo waar!
“O Die Schminkt”, mijn eigen bedrijf, werkt alleen met penselen waar ik zelf achter sta en persoonlijk mee werk.

Tip: ieder heeft zijn eigen voorkeur, en je moet dit dan ook zeker voor jezelf ondervinden. Maar ga zeker voor kwaliteit! Goedkoop is duurkoop! De beste en meest gebruikte penselen zijn ook zeer zeker niet de goedkoopste. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Zo is er een synthetische ronde penseel, een kattentong penseel en een groot aantal platte penselen. Natuurlijk is er ook dé perfecte bloemenpenseel!
Er is een handige tijgerpenseel en nog veel meer.
Het is heel belangrijk dat je de penselen na gebruik goed reinigt, weer in model brengt en dan laat drogen in de buitenlucht. Je kunt hiervoor shampoo gebruiken of de speciale penselen zeep.

In elke webwinkel staat er vaak een beschrijving bij, waarvoor de penseel gebruikt kan worden, maar dan weet je nog niet altijd hoe het te gebruiken. Ikzelf heb al een aantal keer workshops gegeven, en het is inderdaad veel informatie wat op je afkomt, en ook hier geldt: veel oefenen, oefenen en oefenen om het onder de knie te krijgen. Fijne penseel merken zijn: loew Cornell, C kreul, mark Reid penselen, paradise.

Het verschil tussen schminken en grimeren:

Schminken is een kunstwerkje op het lichaam of gezicht maken. Grimeren is van gedaante veranderen, zoals bijvoorbeeld ouder maken, of als heks, baarden of snor maken. Visagie, is weer iets heel anders, dat is mooie make-up aanbrengen.

Helpende handjes 

Als ik op een schoolfeest, festival, of braderie aan het werk ben, wordt me vaak hulp aangeboden. Dat is lief, heel aardig en goed bedoeld. Er staat inderdaad altijd een erg lange rij lieve schattige geduldige kindjes te wachten. En dan zegt de schminkster (ik in dit geval) gewoon ‘nee hoor hoeft niet 

Natuurlijk zou ik dolgraag en volmondig ‘ JA!’ roepen, want ik vind het ook sneu dat ze met zijn allen zo lang staan te wachten, vooral op een schoolfeest, waarbij er vaak nog meer leuke dingen te doen zijn. Alleen ik weet niet wie de lieve hulp aanbiedende dame is. Vaak hebben ze niet heel veel ervaring, kunnen ze het niet zo heel goed en kunnen ze de schmink verpesten.

Beginners fout: we delen een leuk verhaal

Een aantal jaar geleden had mijn dochter een schoolfeest. Natuurlijk wilde ik als ouder ook mijn steentje bijdragen en heb aangeboden om te komen schminken. Daar hadden ze er al 3 van dus gingen even kijken of dat nog kon. Prima, ik pas me aan. Uiteindelijk mocht het wel en zouden we met zijn drieën gaan schminken. De school had zelf schmink en kwasten!

grimeren, schminken, schmink
Neonpaint

Ik gaf gelijk aan dat ik mijn eigen schmink en penselen wel mee zou nemen. Dat werkt natuurlijk het fijnst en ik weet precies waar ik wat mee kan. Op de desbetreffende avond stond er al een tafeltje en 2 kinderstoeltjes klaar. De kindjes kunnen dan staan en wij konden dan zitten. Dat werkt natuurlijk niet! Ik rende snel naar binnen om nog wat stoeltjes te pakken! Ik stelde me voor aan de andere schminksters en begon mijn spullen uit te pakken. ‘Oo wow wat een mooie spulletjes!’ Riepen ze gelijk, Ik dacht alleen maar eh?? Ja klopt, hier ga ik mee schminken Waar is de schmink van school dan?? Uhum.. hoe ga ik dit aardig brengen…

Kleine Mini-Me Marjolein Olivette
Old school geschminkt

School schmink drama

Uiteindelijk heb ik het maar aan een juf gevraagd, waar de schmink van school bleef. Want dan kunnen zij ook ergens mee gaan schminken? Want het is niet handig om met zijn allen uit 1 potje zwart of wit te schminken. ‘O‘ zei de juf… ‘ik dacht dat jij alles meenam, maar ik zal het wel even pakken’. 5 minuten later stond er dan inderdaad een aantal kleurtjes schmink op tafel uit het jaar….nul met een paar zielige kwastjes.

Een aantal potjes gingen gelijk richting prullenbak. Er zat gewoon schimmel in! Ik zag de dames lonken naar mijn mooie potjes en kwastjes… tja, natuurlijk heb ik een paar penselen uitgeleend. En wat extra kleurtjes neergezet!! Pfffttt peu nerveux werd ik ervan!

Ieder jaar is ‘O die schminkt’ te vinden bij Pampus bruist

* Ik kon wel janken

De ene drama na de andere deed zich voor. Als je zuinig bent op je spullen is het een verschrikking. ‘Plof‘ daar viel een kwast op de grond (het was buiten, lekker in het zand) ‘ooo dat is een mooie dunne kwast!’mag ik ‘m even lenen’!, We zaten veel op elkaar te wachten… (had ik het van tevoren geweten, dan had ik extra spullen mee kunnen nemen) Er werd veel te veel water gebruikt in mijn schmink potjes waardoor het 1 grote smurrie werd… Ik kon wel janken… maar ach ik had helpende handjes… of nee, wacht even… ik was het helpende handje. Uiteindelijk werd de rij voor mijn tafeltje meters lang!

Tja, je zag wel duidelijk wat verschil… Maar eigenlijk zou het niet moeten uitmaken toch? De kids zelf hadden wel een overduidelijke voorkeur! Zeker niet allemaal hoor, want ze wilden toch ook nog wel bij de anderen geschminkt worden. Maar al na een half uur gaf 1 dame het op. ‘Ik ga even bij t springkussen kijken of er nog hulp nodig is.. “waarop ze in de menigte verdween.

* Duidelijke afspraken

De overgebleven dame kon ik subtiel tips geven met in mijn achterhoofd het behoud van mijn schmink. Ik dacht echt dat ze konden schminken en wil niet betweterig overkomen. Na een uur, gaf ook de tweede dame er de brui aan! ‘Nou dat van jou is veel mooier hoor’! En je bent supersnel, dus ik ga wat anders doen! riep ze nors. ‘Eh…. Hallo …. ‘Ik kwam jullie helpen en nu zit ik alleen…. En dat terwijl ze net een aantal designs leuk doorhad. Ach… een goed leermomentje. Voortaan moet we van te voren duidelijke afspraken maken.

Stommiteiten

Wat betreft stommiteiten kent mijn schmink carrière er wel een aantal. Welke mij het meest bij is gebleven is toch wel Halloween party, dit was ‘Halloween part 8′, en ’the Walking dead” dat was helemaal hot! Mijn man wilde zo naar het feest toe.. okee.. nou dan gaan we dat doen! Zelf had ik een kaalkop gemaakt, zodat mijn haar weggewerkt kon worden. En bij mijn man had ik er een oog eruit gehaald en lekker veel pus en etter toegevoegd. Het was Halloween en konden onszelf zo lelijk mogelijk maken.

Het feest was al begonnen toen ik vertrok. Mijn man was er al heen met de kids die ook hun eigen creatie uitgezocht hadden. Uiteindelijk na 2,5 uur bezig geweest te zijn met mijn creatie mocht het resultaat er wezen!

De auto was al weg dus ben toen op mijn fiets gesprongen, en zooo benieuwd naar de reacties natuurlijk. Onderweg zag ik een aantal mensen al enigszins angstig kijken, terwijl ze hun hondje rustig dachten uit kunnen laten…Ik riep al… “ik ben verkleed …. ik heb een Halloween feestje..” om ze gerust te stellen. Ze konden er gelukkig om lachen..

Eenmaal op het feest waren er toch wel al een aantal mensen. We hadden van te voren niet verklapt hoe we allemaal verkleed zouden gaan. Hoe leuk is dat! Mijn broer heeft een uur naast zijn beste vriend gestaan en ze hadden elkaar niet herkend. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe.”Nou Denise ik ga denk ik maar, want ik ken helemaal niemand op dit feest” waarop ik in de lach schoot! ‘Hoezo je maatje is er toch ook”? “Nee hoor”, zegt hij kordaat, die heb ik nog niet gezien.. ‘Kijk maar eens over je schouder‘, grinnikte ik…

It runs in the family

Zijn maatje gierde het uit natuurlijk!! Toen ik aankwam op het feestje, was ik lichtelijk nerveus of ze me wel zouden herkennen, want dat is natuurlijk het leukste… “Hey Denise, wow goed gedaan, kreeg ik gelijk te horen!” Echt iedereen herkende me gelijk… dat was wel ietwat teleurstellend want dan had ik het niet helemaal goed gedaan! “Jawel” verzekerde iedereen me “je ziet er echt gaaf uit!” “Ja maar jullie herkennen me allemaal gelijk”, zei ik. ‘Eh … tja je lijkt wel heel erg op je vader zo met die kale kop!! (hilarisch) ‘Het jaar ervoor waren we als chucky en bride of chucky gegaan, en toen leek ik op mijn moeder met dat witte haar, en kort bob model… te grappig.… 

Healthy Halloween

Maar goed, de grootste stommiteit komt dus nu.. Zo’n beetje einde van de avond konden alle maskers en pruiken af en het make-up afgehaald worden… Ik wilde mijn kaalkoppie er ook afhalen… au!! Au, au, au… met geen mogelijkheid kreeg ik het af! De latex was in mijn haar gekomen! Er was maar 1 oplossing … de schaar moest erbij gepakt worden om het af te krijgen. Hierbij mijn tip: nooit latex in je wenkbrauwen of in je haar doen! En let ook op met harige armpjes… oep, ouchs… ook niet fijn.

Lotus wonden schminken, snelle kleine wondjes in het ziekenhuis gemaakt, zodat ze de wondjes gelijk zelf ook weer konden verbinden.

Schmink expert Denise van “O Die Schminkt”

Ik heb jarenlang op een entertainment bureau gewerkt, en toen mijn dochter twee jaar werd, wilde ik dit samen met haar nichtje groots vieren. We huurden een grote zaal zodat al onze gezamenlijk vrienden, familie en kids tegelijk konden komen. Er werd een springkussen gehuurd en ook wilden we clowns inhuren. Jeetje wat was dat duur tegenwoordig. Kordaat als ik was, kocht ik zelf een clownspak, schmink en een suikerspinmachine voor hetzelfde geld! Ik besloot het zelf te gaan doen nadat ik in een workshop heb leren facepainten! En go!! Dit komt goed.

O DIE SCHMINKT, schmink, schminken, kwasten,kinderfeestje

Het schminken heb ik een vriendin laten doen. Want toen de laatste visite binnenkwam, ging de eerste alweer weg.. Er was totaal geen tijd om me om te kleden. En toen bedacht ik me ineens’ ‘Wacht… ik heb ook nog een suikerspinmachine!! Het was echt complete chaos met ruim 30 kids! Maar ook was het leerzaam en heb ik er een hoop van geleerd.

Op die dag was “Clownsduo O Die” geboren en ben ik dit concept steeds verder uit gaan breiden. De keren erop ging het overigens steeds beter. Oefening baart kunst en heb er inmiddels veel schmink meters op zitten.

Volg je passie

Schminken is toch wel mijn grote “passie” en ik doe dat graag! Ook help ik bij verschillende toneelverenigingen met het grimeren van de acteurs of bij parades. Heerlijk vind ik dat en houd er echt van! Ook blijf ik bijleren en workshops volgen, want er is toch weer steeds iets nieuws op de markt. En zelf heb ik ook wel eens een workshop gegeven bij genoeg animo. Dan zie je weer wat voor mij nu al zo vanzelfsprekend is, voor een starter weer compleet nieuw is en valkuilen brengt.

Complimenten

Met het schminken ontvang ik veel complimenten ‘Oh wow wat kun je dat goed, en wat mooi en…’ Dat is natuurlijk erg fijn om te horen! Ook de complimentjes van ‘ooo dat ziet er makkelijk uit!‘ Maar het allerfijnste vind ik toch wel, ‘ooo nu kan ik niet kiezen’. Het is me ooit overkomen dat ik op een braderie ging schminken tegen betaling. Dat er verderop een dame gratis ging schminken viel even tegen. Toch kozen ze voor mij omdat ze voor het resultaat graag betaalden, hoe tof is dat! Ik glom van trots.

Glitter tatoeages

Tot slot

Bijna niemand kan gelijk meteen schminken. Er komt veel op je af en al doende leer je! “Niet teveel water op je kwast, leren werken met je schmink, wat doet de kwast met je schmink, figuren verzinnen, etc…”
Door de jaren heen is het schminken uitgebreid met veel andere activiteiten: glitterbar, suikerspin, popcorn, neonpaint, hairextensions en ballonvouwen. Voor op een kinderverjaardag of festival ben ik in te zetten.

Balonnenbeestjes

Je kunt ervoor kiezen om zelf de materialen aan te schaffen en het te leren al ben je dan ook al snel 75€ kwijt. En zoals eerder aangegeven; oefening baart kunst! Nieuwsgierig geworden en kies je graag voor gemak? Bel of mail Denise voor meer info: Odieschminkt@gmail.com | 0621825446 | Odieschminkt.nl | facebookpagina.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief