Delen vinden we super lief

Petit & Jolie rode billen “Help de billetjes van mijn zoontje zijn vuurrood en ik heb alles al geprobeerd! Wat is voor jullie het wondermiddel tegen rode billetjes?”

Online vind je in mama groepen regelmatig de hulpvraag over rode billetjes. Het is vreselijk als je kindje hier last van heeft. Het kan gaan zweren en soms zelfs gaan bloeden. Vreselijk om je kindje pijn te zien lijden. Veel adviezen die ik online heb gevonden heb ik op een rijtje gezet. Met als resultaat een handig overzicht van alle tips & adviezen van andere mama’s. ook jij kunt dan je eigen oplossing er uit filteren. Voor tips en tricks van andere mama’s sta ik altijd open! Wij zijn immers de real-time experts!

Oorzaak rode billetjes

Je kindje plast circa veertien keer per dag en poept ook gemiddeld twee keer zijn luier vol. Dagelijks heeft het tere babyhuidje het zwaar te verduren, vooral met warm weer. Het vochtige & zure klimaat in de luier zorg voor veel ongemak en kan leiden tot geïrriteerde, rode billetjes. De veranderingen in de zuurtegraad van de huid, beschadiging door eiwitten in de ontlasting en bijkomende infecties zijn vooral de boosdoeners.

zwitsal-luiers geen rode billetjes

Voorkomen is beter dan genezen is het credo. Maar dat is natuurlijk kort door de bocht. Bij de dagopvang werken ze in shifts en kan het voorkomen dat ze wat langer rondlopen met een poep, of plas luier. Thuis zit je er ietwat sneller op en vervang je de luier sneller, maar toch ontkomt geen enkel kindje er aan om ooit pijnlijke, rode billen te hebben. Ook bij een slechtere weerstand, de bekende kinderziektes, of het doorkomen van tandjes, merk ik dat de babybilletjes extra gevoelig zijn.

Nu de grote kiezen doorbreken, is het al helemaal ellende en extra gevoelig. Een extra goede verzorging voor de rode billetjes is dus cruciaal. Hierbij een waslijst aan adviezen:

Adviezen van mama’s & Dr Google

 • Daktozine wordt veel in Belgie gebruikt en is verkrijgbaar via de huisarts. Ik lees overal dat dit werkt als je kindje schimmelgevoelig is. Als dit niet werkt dan is zinkzalf de juiste oplossing
 • Babybillen creme Dr Leenarts  met hoge waarde Zinkoxide dat voor de beschermende laag zorgt.
 • Inotyol crème heeft een kalmerende werking en kregen wij via de apotheek. Het werkt tegen diverse huidziekten zoals eczeem.
 • Breng een dun laagje Eosine aan op de blaasjes en dan een dikke laag Inotyol ter bescherming, Veel moeders zijn hier enthousiast over
 • Gebruik geen vochtige doekjes meer bij rode billetjes. Waterwipes, oftewel billendoekjes zonder enige toevoegingen is een goed alternatief.
 • Laat je kindje zoveel mogelijk zonder luier lopen zodat er lucht bij kan komen
 • Bepanthen crème
 • Cicaplast 
 • Aloe vera Gelly kalmeert de huid en als de wondjes dicht zijn, Propolis
 • Billetjes schoonmaken met wattenschijfjes en olijfolie Hierdoor doet het minder pijn.
 • Mustella reinigingsmelk, drogen met de fohn (niet te heet!)
 • Zinkzalf van Naïf
 • Johannes olieis een voedende huidolie met extracten van sint Janskruid
 • VSM Calendulan billenzalf op basis van natuurlijke ingrediënten
 • Weleda Callendulla billenzalf
 • Petit & Jolie Nourishing cream, Baby vette creme
 • Zarqua billenspray
 • Sudocreme
 • Laten weken in bad en de natte billen goed laten opdrogen, zonder luier laten rondlopen
 • Wissel eens met qua merk luiers. Sommige kindjes reageren heel sterk op A-merken, en hebben bij een B-merk geen last. Ook omgekeerd kan dat het geval zijn. pasgeboren kindjes zijn extra gevoelig voor luiermerken. Zwitsal heeft bijvoorbeeld luiers voor de extra gevoelige babybilletjes.
 • Let op! Maizena op de billen smeren en de luier elke twee uur vervangen zodat de wondjes gaan drogen werd als advies gegeven, maar…Het is maar goed dat wij niet als echte dokters handelen en dat er professionals met ons meelezen: Drs. Leenaarts zelf geeft aan dat Maizena echt geen goed idee is! Bij wondjes kan er namelijk door maizena Granuloomvorming ontstaan ( een soort ontstekingsweefsel) Liever niet gebruiken dus.. Aldus de dermatologe herself!! Goed om te weten!

Gebruik overigens GEEN talkpoeder. Dit verstikt en dat gaat broeien. Tip: Je zou bij de apotheek om samples kunnen vragen zodat je het kunt uitproberen. Het zou zonde zijn om overal tubes van te kopen. Wat werkt bij de een, hoeft niet bij jouw kindjes succesvol te zijn! Ook in de babyboxen zitten vaak kleine samples van bepanthen, sudo crème, of huismerk zinkzalf.

Persoonlijkrode billetjes

Ik merkte dat een goede zalf van dikkere structuur, langer beschermt en goed blijft zitten, Daarnaast geef ik de voorkeur aan producten zonder toegevoegde, schadelijke ingrediënten. Denk hierbij aan parfum dat irritatie kan opwekken, conserveermiddelen, of giftige ingrediënten. Als er kalmerende en huidherstellende ingrediënten in zitten, ben ik een blije mama. Ook natuurproducten spreken me aan. Daarom kies ik niet zo snel voor de lekker ruikende en geparfumeerde producten. Liever voor helende producten waar actieve ingrediënten in zitten.

Voorkomen is beter dan genezen

Een paar extra tips voor als de billetjes weer o.k zijn:

rode billetjes
Slapen..? …. Ik?
 • Houd de billetjes droog en wissel regelmatig van luiers. 8 luiers per dag  is echt niet veel bij een pasgeboren baby.
 • Blijf smeren met crèmes om de huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en andere irriterende stoffen te beschermen.
 • Laat de huid zo nu en dan ademen door je kindje met de blote billetjes rond te laten lopen. Vooral met warm weer is dat een goed idee.
 • Te kleine luiers of luiers die niet vaak genoeg worden verschoond kunnen luieruitslag bevorderen. Plak ze ook niet te strak dicht! Kies gerust voor een grote maat luiers. En zodra je baby rechtop begint te zitten (bij c.a 6 maanden) ontstaat er extra wrijving bij de billetjes. Houdt hier rekening mee.
 • Houdt de billetjes goed schoon. Vooral voordat je kindje de nacht in gaat. Een badje doet wonderen.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan. En als er tips & tricks missen, hoor ik dat graag, dan vul ik die aan!

En wat is jullie ervaring? Wat heeft bij jullie geholpen? De vaak gehoorde Sudocreme, of geheel iets anders? Ik ben benieuwd! tijdens de negenmaandenbeurs heb ik drs Leenarts mogen ontmoeten die me wees op haar Youtube kanaal. Advies van een dermatologe is nooit mis! Zij heeft er immers echt verstand van:

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 

 


Delen vinden we super lief