Delen vinden we super lief

Vanmorgen zou manlief onze jongste (3) naar de crèche brengen. Deze ochtend werkte ik thuis om in de middag weer naar de negenmaanden beurs te gaan. Hij was was echter snel weer thuis… mét mijn zoontje…huh… hoezo dat dan?…De kindjes waren afgelopen week aan het kwakkelen, hoesterig en ook ietwat benauwd. Ze zijn nooit ziek en dus is de fruitschaal gevuld met veel fruit en groenten. Het is de tijd van het jaar en er heerst een griep virus, dus dat zal het wel zijn, dacht ik snel.

coronavirus

Ver van ons bed show

Dat het Coronavirus om zich heen aan het slaan is, zijn we ons bewust en tot vandaag was dat een ‘ver van ons bed show.” De tweede besmetting is echter in Diemen aangetroffen en deze keer wel héél dichtbij…. Dat was de reden dat mijn man ons zoontje niet op de crèche achterliet.

groenten, biologisch, eten, gezond, afvallen
Voldoende fruit in huis! Het RIVM benadrukt dat veruit de meeste mensen die besmet raken met het coronavirus, ook de symptomen vertonen. Op wat verhoging is er verder geen reden tot paniek.

Coronavirus

De boze buitenwereld heeft het over het Coronavirus virus en ik laat me niet gek maken. In de tijd van SARS studeerde ik in China en zag met eigen ogen hoe een virus een land kan platleggen. Ik leefde in Hongkong de spookstad waar iedereen binnen bleef en met een mondkapje rond liep… In een half jaar waren er destijds 8000 besmettingen en ze hadden het gelukkig snel onder controle. Met het huidige Corona virus, ligt het anders. In zo’n 6 weken tijd ligt het aantal besmettingen op 80.000 en het verspreid zich in rap tempo. Er zijn helaas vele sterfgevallen en er lijkt nog lang geen vaccinatie of kuur tegen te zijn.

Indianenverhalen

De grootste indianenverhalen doen inmiddels de ronde en menigeen raakt in paniek. “Er sterven echter meer mensen omwille van de griep dan het virus” hoor ik veel om mij heen en ik besluit mezelf niet gek te laten maken. Het gaat bij mij het ene oor in en het andere oor uit, vooral omdat ik weet dat de gezondheidszorg(GGD), het RIVM en alle betrokkenen er bovenop zitten. Maar toch wil ik niet naïef zijn, vooral niet als ouder met drie jonge kindjes die aan het kwakkelen zijn. En nu het heerst in Diemen, is er dan toch die reality check.

coronavirus

Manlief had twee weken geleden online mondkapjes besteld. Ik had er destijds hard om gelachen, want overdrijven is ook een vak! Maar niets bleek minder waar. “Je weet maar nooit”, vertelde hij me destijds nog” Better safe than sorry” … En nu gaan we ze wellicht ook nog gebruiken ook.. of toch niet?

Jackpot Coronavirus in Diemen

sporten karate
Mijn studententijd in China

Vanmorgen werd mijn echtgenoot opgewacht door het hele team op de crèche dat op professionele wijze het protocol uitvoerde om ouders te informeren. Het bericht was: “Een leidster is mogelijk in contact geweest met de Nederlander uit Tilburg die met het virus is besmet.” We hadden de keuze; kindje achterlaten of mee naar huis nemen. Dat was niet moeilijk, hij ging huiswaarts. Het komt nu wel heel dichtbij, maar is het nodig om in paniek te raken? Ik behoud vaak de rust en laat me niet gek maken, maar dat geldt niet voor iedereen.

Nieuws

Het duurde niet lang of het nieuws werd overal bekend gemaakt en we werden bestookt met pushberichten! “Er is iemand in Nederland positief getest op het coronavirus” “Een tweede besmetting duikt op in Diemen”, berichtte NU.nl” Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat de vrouw in Diemen in thuisisolatie is geplaatst nadat uit laboratoriumonderzoek in het Amsterdam UMC ook is vastgesteld dat ze besmet is. Damn… het komt nu wel heel dichtbij! Voor ik het wist kreeg ik van alle kanten berichtjes, mails, telefoontjes en appjes. Zo zie je maar weer dat het enorm leeft in de maatschappij.

boost je blog weekend

Inspector gadget

Ik lees online dat de vrouw vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, waar meerdere mensen besmet zijn geraakt met het COVID-19-virus. Ze had geen contact met de man uit Tilburg, maarja “What happens with Carnaval, stays at Carnaval”, grapte ik al. De GGD brengt in kaart met wie de vrouw contact heeft gehad, maar met de wetenschap dat ze op een opvang werkt, zijn dat aanzienlijk veel mensen. We volgen de online berichten en de persconferentie op de voet, maar je kunt je ook helemaal gek laten maken.

Daar probeer ik onszelf van te behoeden. Het is gewoon echt een kwestie van afwachten! Er gingen indianenverhalen rond en het werd een lopend vuurtje. De één reageerde nog heftiger dan de ander. Er werden zelfs personen naar huis gestuurd omdat er een ‘mogelijkheid’ bestond dat ze in aanraking waren geweest met mijn zoontje die vanuit de crèche werd geadviseerd thuis te blijven..hhmmmm wel een overtrokken reactie.

outdoor
Om alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken tegen te gaan, geldt: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. En bovendien: zorg voor een goede weerstand!

“Better safe than sorry”

We wachten het bericht van het management van de crèche af met hoe we het beste kunnen handelen. Ons zoontje was donderdag wel ziekig, maar is nu weer heel kwiek. Ik ben wel de laatste die paniek wil zaaien en wil ook geen spoken gaan zien. Met de wetenschap dat ik dadelijk in de Amsterdam Rai zal lopen omringd door veel huisvrouwen (huishoudbeurs) en zwangere vrouwen Negenmaandenbeurs is grote voorzichtigheid geboden. Ons werd verzekerd dat het helemaal veilig is, ook vanuit de GGD.

En mocht de 38 graden koorts bij mijn zoontje aanhouden en als hij meer gaat hoesten, kortademigheid wordt of tekenen van benauwdheid laat zien, dan schakel ik gelijk de huisarts in. Het is nu eenmaal griep seizoen!

hutten bouwen huttenbouwen weekoverzicht

Thuis isolatie

Als iemand is besmet met het COVID-19-virus, dan kan diegene in thuisisolatie opgenomen worden. We grapten al wel dat ons dat helemaal niet erg leek. in alle rust kunnen werken, tijd om alles aan kant te maken en geen files richting werk! Het huis overhoop laten halen door de kids, hutten van de banken en de deur niet uit mogen… 14 dagen is echter wel heel lang…… mmmmm, kweenie, of ik er echt happy van zou worden.

parkhotel SEALIFE Legoland
We zullen vaker onze handen wassen met zeep (of ontsmettingsmiddel) en stromend water dan gangbaar is. Normaal doen we dit voor een maaltijd, het bereiden van voedsel, na het toilet en als de handen zichtbaar vuil zijn

Kenmerken coronavirus (COVID-19-virus )

 • Als je hoest, of niest komen er druppeltjes in de lucht die het virus kunnen verspreiden. Er ontstaat kans op besmetting als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij of zij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven. Buiten het lichaam sterft het virus snel. Hoe snel, is nog onduidelijk.
 • Wie geen symptomen vertoont, zoals lichte, griepachtige klachten en zwaar ademhalen, vormt nauwelijks een besmettingsgevaar. Het is wel balen dat het in een periode plaats vindt waarin niet iedereen topfit is. Verwar een griep dus niet met het coronavirus. Ik wacht dan ook naarstig op de zon en de lente.
 • Besmette patiënten kunnen gemiddeld twee à drie anderen besmetten. Dat is veel minder dan bij een griep of mazelen. Gelukkig zijn er al vele voorzorgsmaatregelen van kracht en is dit aantal aan het dalen.
 • Bij oudere, of al zieke mensen is er een groter gevaar. Met name ouderen die al gezondheidsklachten ondervinden, hebben een groter risico.
 • Griep = influenza versus Covid-19 = coronavirus
  AGE DEATH RATE* | 80+ years old 14.8% | 70-79 years old 8.0%
  60-69 years old 3.6% | 50-59 years old 1.3% | 40-49 years old 0.4%
  30-39 years old 0.2% | 20-29 years old 0.2% | 10-19 years old 0.2%
  0-9 years old no fatalities Bron: link
eigen baas, Avonturenpark Hellendoorn
Wij laten ons niet gek maken hoor!

Zorgen

De hygiëne in vele landen waar het coronavirus heerst, is wat me zorgen baart. Als de schaal zich vergroot, wordt het steeds moeilijk om zorg te bieden, vooral in landen waar het er slechter aan toe is dan in Nederland. Het is ook pijnlijk zichtbaar in de economie. Het toerisme in Italië ligt plat, vele bedrijven krijgen het moeilijk, de handel in China zakt in, personeel blijft weg en voorraden raken op. We houden ons adem in…. Vooral nu iedereen terugkomt vanuit de wintersportgebieden, Italië en Carnaval.

Het hoofd koel houden

Het is een virus die we serieus moeten nemen en dat gebeurt ook gezien de vele protocollen die in werking zijn gesteld. Lang leve het RIVM en wij zullen de berichtgeving van het RIVM blijven volgen en hun adviezen opvolgen.

coronavirus

Mijn collega’s maken zich al zorgen en het is iets om serieus rekening mee toehouden. Ook op het werk van manlief zijn de protocollen in werking gesteld en de school van de kinderen hebben ons als ouders op gepaste wijze geïnformeerd. Het corona virus komt nu dichtbij, maar laten we ons niet gek maken en voorkomen dat er veel onrust gecreëerd wordt. De crèche van ons zoontje heeft ons allen inmiddels ingelicht dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

Op geen enkele wijze zijn onze kinderen in aanraking geweest met de desbetreffende persoon die het coronavirus onder de leden heeft. Ze hebben perfect volgens protocol gehandeld, zoals het hoort. Er werd meer onrust gecreëerd door alle indianenverhalen die er rond gingen en ook nu kunnen we er lering uit halen: oordeel niet te snel en laat je niet gek maken! Meer weten? Raadpleeg dan de website van het RIVM

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief